Roundsjoeln met Jan Neggers

De officiële vernissage op 1 juli 2020 om 18 uur. Elly Annys, Geert Vanthuyne en Jan Neggers.

De triestigste vernissage die DE BLIEDEMAKER ooit al meegemaakt heeft!
Neen: Elly schreit niet op de foto. Ja: Geert speecht niet. En ook Ja: Jan verfoeit zijn masker.
Voor de rest geen politiekers, geen publiek (op enkele vrienden van Jan na) en geen receptie
(naar ’t schijn uitgesteld?)
Dat is een vernissage volgens de streng toegepaste coronaregels.
Maar toch blij van er naartoe geweest te zijn.

Jan Neggers in De Scharbiellie

1. Wie is Jan
Niet om Jan te zien schilderen. We hebben hem dat reeds vaak in het straatbeeld zien doen (hierboven zit hij alleen maar voor de foto en dan nog volop gemuilband).
Alhoewel hij hier nog maar 5 jaar “tweede bewoner” is heeft hij reeds een verfijnde kijk op onze charmante badplaats. Hij en zijn vrouw Mariette zijn er echt verliefd op.
Dat merk je aan zijn mooie kleurenschilderijen waar hij steeds een toepasselijke spreuk bijvoegt. Niet altijd in perfect Pannes, maar als Kempenaar heeft hij zich hiervoor laten helpen door zijn vriend Yves Van der Straete
Het topidee voor deze expo werd mee gelanceerd door lid uit de cultuurraad Leslie Verpoorte,

Zeer kleurenrijke expo

2. De expo van zijn schilderijen
Als je binnenkomt in De Scharbiellie wordt je vooral getroffen door een kleurenrijke 30-tal composities die zeer goed uitkomen op de zwarte achtergrond. Niet mooi opgehangen volgens  een horizontaal lijntje  maar eerder een beetje slordig door elkaar net als zijn thema’s op de schilderijen. De schilderijen hebben ALLEN een mooie tekst die iedere bewonderaar van het schilderij ook leest.
Jan vertolkt door deze beide aspecten -het thema en de tekst-  zeer goed zijn gevoelens voor De Panne.
Hij heeft de ziel van de gemeente te pakken. Niet alleen op een vrolijke manier met zeer contrasterende beelden maar ook door de warme kleuren die het vakantiegevoel versterken.
Het is dus de ideale periode om deze expo te bezoeken (nog tot 13 september).
BRAVO Jan.

Dat zijn wel geen “kotjes” Jan. Links villa Nano-Nanine, voor mij de mooiste Art Deco villa van De Panne (architect Louis Legein). Rechts villa Mon Bijou van mijn grootvader van het hotel Mon Bijou (architect Jules Decoussemaeker leerling van Louis Legein)

Zie ook expo architect Louis Legein (hoofdzakelijk door Elly Annys)>>>

Twee zeer karakteristieke hotels: Den Excelsior en de Mon Bijou.

Ook hotel De Grand Place met zijn terras  is één van Jan zijn favorieten

Ook de Dumontwijk heeft zijn hart bekoord. Jan heeft immers een appartementje gekocht in bovenstaande mooie Kunstenaarstraat. Het was een bevlieging van zijn vrouw bij een eerste bezoek aan De Panne, ik had begrepen 5 jaar geleden.

Dit is mijn favoriet plekje in de Dumontwijk: de Thiriarweg waarover binnenkort een artikeltje in de Krant van West Vlaanderen verschijnt. Op de achtergrond de villa Beau Séjour (nu te koop). Jan zal er nog de vlaggenmast met vlag op het dak bijschilderen. Dat madammetje ken ik niet.

Wie herkent al deze gebouwen?

..en deze?

Is het Jan die daar links op het terras zit?

Zou Jan iedere 13 de van de zomermaanden naar Fatima gaan?

Maar Jan houdt ook van de restaurants en de frietkoten. Samen met zijn vrouw zijn ze van de stiel. Ze baatten het succesvol restaurant “Jan de Volksschilder” uit te Keerbergen.


Mooi samengevat hoe Jan De Panne ziet. Beter kan ik het niet schrijven

3. In dezelfde expo heeft Jan ook zijn Corona karikaturen geëxposeerd. Na de tentoonstelling kan iedereen gratis zijn karikatuur komen ophalen.


Door de coronamaatregelen worden in De Scharbiellie (in de Kasteelstraat) maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten en moet vooraf worden gereserveerd per tijdslot van 45 minuten (maar als er niemand gereserveerd heeft kan je onverwachts ook binnen).
Alle praktische info en de veiligheidsmaatregelen zijn terug te vinden op www.depanne.be/musea.

Expo loopt van 1 juli tot en met 13 september 2020: dagelijks van 14.00u tot 17.45u, gesloten op maan- en feestdagen.

Proficiat Jan Neggers met deze mooie kleurrijke tentoonstelling. Je brengt onze toeristische, culturele en erfgoedwaarden mooi in beeld! Ook de 59 Corona-karikaturen van Pannenoars en vrienden zijn zeer geslaagd.

4. Zoektocht in de Dumontwijk/Zeedijk

Nog meer: voor de toeristen: neem zeker ook deel aan de zoektocht n.a.v. de expo.

In het kader van het alternatief zomerprogramma, waarbij de dienst Cultuur zoveel mogelijk heeft getracht om kunst en cultuur in de straten van De Panne en Adinkerke te brengen, is ook er een familiezoektocht naar aanleiding van deze expo ontstaan. Door aan de zoektocht deel te nemen kun je letterlijk ‘’t joeln laanst de stroaten van De Panne’ en ontdek je op een speelse manier de werken van Jan Neggers in het straatbeeld.
Vertrokken vanuit een selectie van schilderijen van Jan Neggers werden aan de hand daarvan 11 locaties gekozen. Op elke locatie hebben wordt een passende vraag of opdracht bedacht. Deelnemingsformulieren kunnen opgehaald en afgegeven worden bij de dienst Toerisme in het gemeentehuis en op de tijdelijke toeristische “Site Cordial” (aan de rode lichten zee). Van daaruit bepalen de deelnemers zelf het traject dat ze afleggen. Wie de zoektocht tot een goed einde brengt, maakt kans op één van de mooie prijzen. De hoofdprijs heeft een waarde van 100 €. De zoektocht loopt ook tot en met zondag 13 september 2020.

De fameuze zoektocht

Het was een dorstige receptie. Jan, Leslie, Kenzo Moerman en Mariette


RECLAME

Zeer lekkere Rodenbach van het vat

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Achitectuur, Erfgoed, Kunst. Bookmark de permalink .

5 reacties op Roundsjoeln met Jan Neggers

 1. Johny RECOUR zegt:

  Voe nen “aangespoelden” et Jan de ziele en derte van De Panne goe verstoan. Zeker en anwinste voe de “aboriginals” van DP en biegevolg zeg ik an Jan en Mariette geniet mor mit vulle teugen van uus De Panne want welkom zie je zeker.

 2. Jan Neggers zegt:

  Bedankt Johny . Uw warme woorden versterken ons gevoel des te meer. Blij dat ik deze serie heb kunnen maken……..Jan 🙂

 3. Jan Neggers zegt:

  Jose , een zinnetje vraagt toch om duiding , u schrijft “ Niet mooi opgehangen volgens een horizontaal lijntje maar eerder een beetje slordig door elkaar net als zijn thema’s op de schilderijen. “
  Ik heb dit bewust gedaan omdat dit mee het karakter van De Panne versterkt . de Panne heeft geen strakke , rechte haaks op elkaar staande structuur maar is opgebouwd uit allerlei smalle, korte , bochtige , omhoog- en omlaag lopende straatjes . Waar de villaatjes kris kras door mekaar staan ( zeker in de Dumontwijk) . Ook vindt men geen eenduidige stijl en hebben verschillende architecten hun bijdrage geleverd wat weeral een lust is om te ervaren . Dit bepaalt een groot stuk van zijn charme . Moest ik alles afgelijnd en netjes op een rijtje hebben gepresenteerd zou dit een stuk van de sfeer verpesten .
  Nogmaals hartelijk dank voor uw knappe “debliedemaker “
  Grts
  Jan 🙂

  • Goed uitgelegd Jan. Ik had het direct opgemerkt toen ik de expo binnenkwam en dacht eerst dat het met uw artistiek talent te maken had (ik zou alles wiskundig horizontaal ophangen).
   Maar door uw verduidelijking versta ik het nu perfect. Past inderdaad ook veel beter met de “rommelige” (maar charmante) urbanisatie van De Panne.
   Ook over het stratenplan van de Dumontwijk valt veel te vertellen. De toeristen zijn enthousiast (en vinden hun weg niet meer terug). Veel beter dan een dambord stratenplan. Zelfs de recentere Westhoekverkaveling heeft een romantisch (Romeins) stratenplan. Ook daar heeft men rekening gehouden met het oorspronkelijk duinenreliëf. (stond ook in de verkavelingsvoorwaarden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.