De kerncentrale van Gravelines? (Deel 1/2)

De Kerncentrale van Gravelines. Dicht bij de grote nieuwe LNG terminal.

Sinds 10 juni 2020 doet, op de sociale media, een artikel viraal de ronde  om ongerustheid op te wekken over de kerncentrale van het nabije Gravelines.
Dit leek me ONWAARSCHIJNLIJK temeer dat volgens het artikel:

1. De ASN (het nucleair controleorganisme) de bewuste eenheid verder laat produceren indien er gevaar zou zijn.
2. De ASN niet omschrijft welk het incident is (wettelijk verplicht)

58 centrales in Frankrijk. In België 4 in Doel en 2 in Tihange. In Zeeuws Vlaanderen 1 in Borsele (Vlissingen)

De feiten (THE FACTS)
Een goed geschreven artikel van Peter Bossu uit Diksmuide (Groen) is snel viraal gegaan op internet en kent een verspreiding in de media, zelfs op officiële kanalen FOCUS en de Krant van West-Vlaanderen. Is dat verontrustend?

DE TEKST: “…De Franse nucleaire waakhond ASN (Autorité de Sûreté Nucléaire) heeft de energiemaatschappij EdF (Electricité de France), die eigenaar is van de centrale in Graveline, in gebreke gesteld wegens nalatigheid. Dat meldde een paar dagen terug de Franse tv-zender FR3. ASN oordeelt dat de externe veiligheid, in geval van een explosie in één van de reactoren, niet voldoende is gegarandeerd…”

In werkelijkheid gaat het NIET over een “nucleaire explosie” maar over een kleinigheid die niet 100% veilig is indien er een ontploffing zou gebeuren in de LNG Terminal, sinds 2015 aan de overkant van de voorhaven.  Meer over deze vloeibaar aardgas terminal>>>

FACTS: Sinds de LNG Terminal in dienst gekomen is te Duinkerke moesten de veiligheidseisen voor de kerncentrale van Gravelines herzien worden. De installaties moeten bestand zijn tegen een methaanexplosie  in de nabije LNG terminal.
Een zwak puntje is gevonden: de kleine motoren die de roterende zeewaterfilters doen ronddraaien om het koelwater te filteren bevinden zich in een filtergebouw. (het gaat dus niet over de grote vitale zeewater koelwaterpompen maar alleen over de filters). Bij een explosie op de LNG terminal zou het dak van het vooruitgeschoven filtergebouw kunnen beschadigd worden en zouden aldus stukken op de motoren kunnen vallen en aldus de reiniging van de roterende filters in het gedrang brengen. Op korte termijn is dat niet erg. De filter blijft filteren maar wordt niet meer gereinigd door het roteren en afspoelen van het zeevuil. Een eenheid kan bij normale vervuiling 24 uur in dienst blijven tot het debiet van de grote koelwaterpompen door vervuiling zou verminderen. Dus stoppen en nakoelen van elke eenheid kan zonder problemen. De bescherming van de motoren tegen vallende stukken beton uit het dak werd reeds versterkt op 1 van de 6 eenheden. Dit moet op bevel van de ASN ook gebeuren op alle 5 andere eenheden vóór 31 oktober 2020.
Deze aanpassingen zijn nodig in het kader van de grondige eisen voor de levensduur verlenging van 40 jaar naar 50 jaar (is bezig in alle Franse kerncentrales).

Conclusie: geen enkel imminent gevaar. Alleen een kleine onvolkomenheid in het niet-nucleaire deel van de centrale indien er een explosie zich zou voordoen niet in de centrale maar in de nabijgelegen LNG Terminal.
Zeker niet ongerust worden door een viraal bericht overal rondgestuurd op de sociale media afkomstig van Peter Bossu (GROEN).

Machinezaal Gravelines

Pas op 18 juni (8 dagen NA het zogezegde incident heeft de gouverneur Decaluwé op de Provincieraad de feiten toegelicht volgens de gegevens die hij verkregen heeft van zijn collega , de Franse Préfect. De uitleg is niet volledig juist en weinig gedetailleerd. Het betreft immers een futiliteit. Maar wat indien het inderdaad een ernstig zaak geweest zou zijn? Stel u voor een “nucleaire stoomwolk”. Zal die communicatie naar België ook zo lang duren en zo onduidelijk zijn?
Benieuwd over de Rampenplannen bij nucleair incident (via de Civiele Bescherming).

Worden die Rampenplannen regelmatig geoefend met de Franse collega’s?

Heeft iedereen in De Panne zijn jodiumpilletjes afgehaald bij zijn apotheek?

Uitleg op de Provincieraad van 18 juni. DOORKLIKKEN voor FOCUS

Bronnen:
– officieel rapport ASN. Lees>>>
– maar duidelijker om te lezen. Lees>>>

Centrale van Gravelines

In Deel 2/2: Hoe lang blijft de centrale van Gravelines nog in bedrijf? Lees>>>

TIPS

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

2 reacties op De kerncentrale van Gravelines? (Deel 1/2)

 1. Johny RECOUR zegt:

  Zelfs al wil de EU zich profileren tegenover de rest van de wereld toch doet ieder land zijn eigen ding. Iedereen wil de kerncentrales dicht maar niemand wil windmolens of enige andere alternatieve energiebron in zijn achtertuin. Dus zullen we het vooralsnog moeten blijven rooien met wat voorhanden is en hopend dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen voorhanden zijn en genomen werden. Een menselijke fout is evenwel nog steeds een dubbeltje op zijn kant. Ik ben opgegroeid met de kerncentrale van Gravelines die bij ontploffing de streek tot Brugge zou verwoesten en wanneer de centrale gebouwd werd is er geen enkel overleg geweest, laat staan afspraken met België want la grandeur de la France primeerde. .

  • De PWR kunnen niet ontploffen (zelfs bij menselijke fouten. Het is geen atoombom). Wel gevaren indien de reactor zou scheuren en een radioactieve wolk zou vrijkomen (Vb Fukushima). Dan kan naargelang de wind de fall-out van de radioactieve dampwolk zeer ver gaan (vb tot in Brugge). Men verwacht niet dat dit gebeurt in de eerste uren na de start van de problemen. Hopelijk zijn de noodplannen van onze Civiele Bescherming voldoende getest tezamen met Frankrijk.
   Raad: hou je jodium tabletten vrij en maakt u klaar om te vluchten dwars op de windrichting.
   Overleg zal er weker geweest zijn in de jaren 70. Natuurlijk niet met De Panne maar van land tot land. Ik heb dat niet gevolgd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.