Samenvatting wind- en kernernergie dossier

Windmolens in de Noordzee  (afstanden en gezichtshoeken vanuit DP bijgetekend door DE BLIEDEMAKER). De windmolens van Duinkerke zullen staan in een hoek van 45 gr á 83 gr (90 gr is loodrecht op de kust). De dichtste op 10,4 km en de verste op 21 km.

De Klimaatplannen 2020-2030 hebben wel degelijk invloed op onze directe leefomgeving. Er wordt een
– Frans windmolenpark gebouwd in de zicht van De Panne
– De kerncentrale van Gravelines wordt toch niet afgebouwd
Enkele samenvatting uit voorgaande artikels van DE BLIEDEMAKER


Bekijk dit filmpje om erin te komen hoe groot die windmolens zijn. Deze hier in Yorkshire zijn er van 7 MWe/molen.
1. Inleiding
De Franse  Haliade X is 12 MWe.  Deze wordt gebouwd in Saint Nazaire. Een eerste prototype wordt getest te Rotterdam in de haven (2019). Ook werd 1 ander exemplaar gestuurd naar VK om te testen op zee.
(vergelijk met de windmolens langs de E40 te Gistel: 2,3 MWe met een tiphoogte van 120 m).

De Haliade X is besteld voor het “Dogger Bank Project” de grootse windfarm tot heden (3.600 MWe – first energy generation is expected in 2023).

2. Vorige DE BLIEDEMAKER’s hieromtrent

– Toekomst van de kerncentrale van Gravelines?
–  
De Franse windmolens vóór De Panne
De Belgische windmolens voor De Panne

3. Op te volgen
14 september 2020: “Débat Publique” MED + RTE volgens procedure “Concertation Fontaine” Duurt 3 maanden.
– eind januari 2021: 2 maanden na het einde van het “Débat Publique” worden alle opmerkingen openbaar gemaakt door de CNDP
– mei 2021: de MED en RTE beslissen verder te gaan op stellen wijzigingen voor (3 m na verslag “Débat Publique”
– tussen midden 2021 en einde 2021 zullen de nodige vergunningen aangevraagd worden en zal ook het MER rapport beschikbaar zijn.
gedurende 2022: “Openbaar Onderzoek” (ook MER rapport is klaar)
– 2022: start van de eerste nucleaire EPR reactor van Flamenville
– begin 2023: studies en fabricage van de onderdelen voor MED-RTE (duurtijd 2 jaar)
– begin 2023: tendering eerste fase van nieuwe B windmolenpark
2023: indienstname eerste deel van Hollandse windpark Kust: 1.500 MWe + deel Borssele
– 2023: eerste windmolen komen in dienst in het Doggers Bank Project. Zelfde molens die in Duinkerke komen.
begin 2025: bouw Franse molens in zicht van De Panne
2025: indienstname eerste fase B windmolenpark in dienst 700 MWe
– 2025: tendering tweede fase van nieuw Belgisch windmolenpark
– 2025: Frankrijk zal klaar zijn met de levensduurverlenging van de kerncentrales tot 50 jaar (oudste eenheid van Gravelines is gestart in
– 2025: B zou alle kerncentrales stoppen???? (in 2020 nog 7 in productie)
begin 2027: indienstname MED-RTE 600 MWe
– 2027: indienstname tweede fase B windmolenpark 1050 MWe
– 2035: Frankrijk begint zijn kerncentrales af te bouwen naar 50% (14 centrales worden uiteindelijk gesloten)

4. Besluit
– de offshore windfarms komen overal
(de grootste zijn 12 MWe)

– alle 7 Franse windfarms komen alle dicht bij de kust.
Ook voor het nieuwe Hollandse Windpark Kust

– De windfarms zullen toelaten de nucleair centrales af te bouwen. In B theoretisch naar 0% vanaf 2025?? In Frankrijk vanaf 2035 geleidelijk naar 50%.
De oudste van de 6 centrales van Gravelines dateert van 1980. Hierbij toegevoegd 50 jaar levensduur komt men op 2030. De levensduur is in 2017 door president Macron verhoogd van 40 jaar naar 50 jaar (cf België). In Frankrijk zij alle centrales zich aan het aanpassen (uitgezonderd Fessenheim).
Dus geen buiten dienstnames te verwachten te Gravelines vóór 2035 (tenzij spectaculaire successen in de Klimaatplannen)

– 1 MWe kerncentrale is niet gelijk aan 1 MWe windturbine. Een windmolen kan niet steeds op zijn volle vermogen draaien wegens te weinig wind of geen wind.
Gravelines heeft 6 reactoren, met een totaal vermogen van 5.460 MWe.
Deze reactoren hebben een hoge beschikbaarheid van hun vermogen (84%). Bij windmolens ligt dat maar rond de 50 % naargelang de windsterkte (in het dossier van Duinkerke neemt men 38% aan). Stel nu zeer optimistisch een beschikbaarheid van de productie berekend op volle vermogen = 50%. Om een windmolenpark met een even beschikbaar vermogen als Gravelines zou men een  5460 x 0,87 / 0.5 = 9.500 MWe windpark moeten bouwen dit is 19 maal de grootte van het geplande MED-park van Duinkerke van 50 km2. Frankrijk bouwt 7 dergelijke windmolenparken.
Dus die 7 nieuwe F windfarms tezamen zouden de E-productie van 1/3 van de centrale van Gravelines kunnen vervangen — maar er zijn nog veel meer kerncentrales in Frankrijk dan Gravelines.

– met alleen windenergie komen we er zeker niet. Vandaar dat men in België geopteerd heeft voor extra nieuwe aardgascentrales.
Het probleem is:
1. Wie zal daarin investeren?”
2. Hoe zal dat betaald worden (is verlieslatend )? Deze politieke knoop is nog niet doorgehakt. Ligt zeker op de tafel bij de vorming van de nieuwe regering want bij geen nieuwe vervangcentrales zullen er geen kerncentrales in B kunnen stoppen vóór of in 2025. Zullen de nodige subsidies hiervoor betaald worden door verhoging van de reeds bestaande taksen op de E-rekeningen of via invoeren van een nieuwe CO2 taks.

– Wellicht zal nergens mogen gevist worden tussen de windfarms. De vissers in Duinkerke krijgen een jaarlijkse schadevergoeding  (haperen van de netten van de vissers aan de funderingen, beschadigen van de kabels door de ankers, veiligheid van de boten (palen en slagwinden). Rond de eerste parken van België is een veiligheidszone voorzien van 500 m. Anderzijds hebben de monitoringsprogramma’s rond de bestaande Belgische windmolenparken gewezen op een aanzienlijke verhoging van de visbestanden (er wordt niet meer gevist, de bodem blijft onaangeroerd, er ontstaan een ideaal paaigebied rond de funderingen van de palen). 

– Visuele vervuiling? Zijn we dat niet reeds een beetje gewoon met de landwindmolens in de vele mooie natuurgebieden van West Europa? (steeds op hoogste locaties van ver zichtbaar). Worden we dat niet stilaan gewoon? Wie had verleden zomer gedacht dat we vandaag allemaal (ook de mannen), niet met een hoofddoek, maar wel met een mondmasker zouden rondlopen?
Dit is wellicht het grootste nadeel voor de zeezicht-immobilia, niet alleen voor De Panne, maar voor de algehele Westkust. (toch blijkbaar weinig reactie hierop op Facebook).
Maar we hebben meer dan dat in onze toeristische gemeente met zoveel natuur!

56 centrales in Frankrijk. In België 4 in Doel en 2 in Tihange. In Zeeuws Vlaanderen 1 in

 

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Nieuws. Bookmark de permalink .

4 reacties op Samenvatting wind- en kernernergie dossier

 1. Belinda zegt:

  Jose, op de tekening is het duidelijk dat ook de Franse kustgemeenten last gaan hebben vh zicht vd windmolens. Hoe reageren die Burgemeesters? Is daar iets over geweten?
  Gr Bedankt voor de info.

  • Goeie vraag. Ik ken niet de details hierover. In ieder geval is het zo de burgemeester van die kleine kustgemeenten onder het gezag staan van de CUD van Duinkerke. De president van de CUD is verkozen door de burgemeesters uit de 19 gemeenten van de CUD. De CUD is zo groot als ongeveer Gent (ongeveer 190.000 inwoners)
   Deze président is een ingenieur Patrice Vergriete (met overgrote meerderheid opnieuw herkozen tot burgemeester van Duinkerke in de eerste rond in maart 2020.
   Deze burgemeester zal wel vinden dat zo’n investering zeer veel voordelen heeft voor de CUD. Krijgt hierdoor extra windmolenbelasting en meer werkgelegenheid.
   Ook de kleine kustgemeenten krijgen een toeristische schadevergoeding. Dus..

 2. wilfried laforce zegt:

  Mooi artikel. uit alles leid ik af dat het wondermiddel nog niet uitgevonden is. Kerncentrales stoten geen CO2 uit maar zijn verouderd en wat met kernafval. Gascentrales zijn verlieslatend en stoten CO2 uit. Windmolens geven niet voldoende rendement en zijn die wel recycleerbaar. En hoeveel is de CO2 uitstoot om die te maken. Hetzelfde met zonnepanelen. De milieuschade van windmolens op land is onderschat geweest (laatste rapporten)

  • Juist Wilfried. Geen wondermiddel. Het zal een mix zijn van meerdere technieken.
   Opmerking: er zal nooit een fabricage methode bestaan om kernafval inactief te maken. Wel een kleine recyclage mogelijk in de Franse reactoren (verboden in B) en meer zal kunnen in de nieuw te bouwen EPR reactoren. Dus grootste gedeelte hoogradioactief afval moet gestort worden. Technieken bestaan maar nog nergens vergunningen in B noch voor hoog nog voor laag radioactief afval. Wel stortplaats voor laagreactief afval in Frankrijk (heb ik bezocht).
   Dus inderdaad een probleem dat volgens mij zeker moet geregeld worden alvorens we nieuwe reactoren bouwen. Wanneer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.