De Franse windmolens voor De Panne – Visualisatie met Foto: correcties

De plaatsing van de 46 molens. Paars = toegelaten terrein door de Franse regering voor de concessie (dichtste lijn is 9 km van de kust).

Gisteren heb ik goed nieuws verkregen na de tweede “grand débat” vergadering van gisteren woensdag 23 september te Zuidkote. Het thema was Visualisatie. Dan werden 18 fotomontages getoond van uit diverse gezichtshoeken. Ook van De Panne (1 bij dag en 1 bij nacht) en ook 1 vanuit Koksijde en 1 vanuit Nieuwpoort. Bekijk>>>

Vanop de voet van het monument Leopold I bij hoogwater

Eigen fotomontage (zie vorige DE BLIEDEMAKER). OPENKLIKKEN

Het goede nieuws is dat men de molens zoveel mogelijk naar achter geschoven heeft op het “besliste terrein” van het ministerieel vastgelegd in 2016 door de Franse Regering (purperen omlijning).  Maar de concessionaris EMD heeft de 46 molens blijkbaar nog meer naar achteren geschoven. In de vroeger documentatie sprak men van 1 km,  dus voorste rij 10 km van de kust. Maar op de nieuwe plannen gisteren voor het eerst publiek was nog een verdere schuiving weg van de kust: nl voorkant 11,4 km i.p.v. 10 km. Dit geeft voor de dichtste molen een afstand van 12 km i.p.v. 11 km (dus ruim 1 km verder van het DP). De molens worden dus circa 1/10 kleiner. Een ander groter verschil is dat de meest oostelijk molen niet op het oostelijk einde van de zone getekend is maar veel meer naar het westen. De afstand tot die molen vanuit DP is dus nu slechts 13 km i.p.v. door mij verondersteld 24 km. Dus 10 km dichter. Dus de gezichtshoek van waaruit we de molens zullen zien vanuit DP vermindert daardoor aanzienlijk. De molenzwerm staat nu veel dichter bij elkaar dan ik verondersteld had in mijn berekeningen.

Een ander verbetering is de mogelijkheid om de molens nu ook zonder “nébulosité” te zien. Dus niet verdoezeld maar zoals bij helder weder. Nu duidelijk in het blauw getekend.

DE BLIEDEMAKER had reeds meerdere malen de juiste lokalisaties van de windmolens aangevraagd bij het secretariaat van het débat. Het vriendelijk Frans antwoord was dat ik moest wachten tot NA de bijeenkomst van 23 september.

Ik blijf erbij: het is beter dan ik aanvankelijk had gevreesd maar het blijft toch een duidelijke visuele hinder (waarmee we zullen moeten leren leven)

 

 

Verbeterde foto volgens de exacte locaties 

 

Kort verslag van meeting 2 op Facebook door de burgemeester

 

Kort verslag van DE BLIEDEMAKER

Vraag van meester Versyp op deze vergadering: “De geëxposeerde foto’s zijn alle statisch. Is het niet mogelijk om draaiende molens te simuleren?”
Deze vraag heeft geen zin want het draaien van de wieken op zo’n grote afstand is niet meer zichtbaar. 

Volledige foto (er staan maar 16 molens getekend. Daarachter liggen er een bos van nog 30

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

8 reacties op De Franse windmolens voor De Panne – Visualisatie met Foto: correcties

 1. Jacques zegt:

  Amai, is dat goed nieuws……

 2. Laforce Wilfried zegt:

  Ik vind het eigenaardig dat er daar zo weinig reactie opkomt, ook vanuit ons gemeentebestuur. Nu ik zie voorlopig weinig beleid buiten maatregelen tegen Corona. Ook de gemeentediensten functioneren niet naar behoorlijk. Teveel onduidelijkheden en misverstanden. Ik weet het in coronatijden is het niet altijd gemakkelijk, maar er zijn teveel hiaten in de dienstverlening. Mede door de digitalisering verloopt alles stroever.

  • Ik heb ook de indruk dat het gemeentebestuur deze zaak wegmoffelt voor zijn burgers. Je kan op internet in het audioverslag van de voorlaatste gemeenteraad horen dat de burgemeester deze zaak in het geheim wil houden om geen opschudding te verwekken. Toch heeft hij enkele dagen later daar een mededeling over gedaan. Ik vermoed sterk dat dit komt ten gevolge mijn DE BLIEDEMAKER . In ieder geval was de burgemeester op de tweede debatavond samen met advocaat Versyp en wellicht hun Franse raadsman. Ik heb de indruk dat zij zeer in het geheim een actie aan het voorbereiden zijn?????
   Waarom mogen wij niet geïnformeerd worden?

 3. Johny RECOUR zegt:

  Wie ziet nog de weg in deze Coronatijden ? De ene is tevreden dat hij van thuis uit kan/mag werken, de andere vraagt direct compensatie voor thuisruimtegebruik, electriciteit, verwarming, en wat nog al ? Ik ga ervan uit dat wie civiek ingesteld is zijn best doet met het oog op eenieders welstellen. Wellicht een scoutsgedachte van de vorige eeuw. Anderzijds heb ik het ook moeilijk met de versnelde digitalisering aan hoog tempo. Niet iedereen is mee met het feest, ik alleszins niet.
  Maar ook daarin worden wij als een kudde schapen rondgetjoold door onbekende beslissers die ver weg van ons eigen bed wonen.

  • De tijden veranderen snel. Digitalisering is onomkeerbaar. Spijtig dat nog veel senioren plankenkoorts hebben om er in te springen. Ik ken zelf iemand die principieel NIET wil en kwaad wordt als je daar over begint. Anderzijds heb ik ook al veel kennissen op gang gebracht met een iPad. Lukt vrij goed. Laptop is te ingewikkeld. Binnen 15 jaar is dat probleem uitgestorven

 4. Viaene Willy zegt:

  Ik deel voor een deel de mening van Johny Recour. Een gezegde is ” OUD IS NIET OUT ” , maar stillaan begin ik te denken dat voor veel mensen op leeftijd dat ene woordje “NIET ” kan geschrapt worden in dit gezegde. Als je als oudere niet met de computer, smartphone, tablet , FB, Google, Twitter en al die andere digitale zaken , overweg kunt, maak je niet ten volle deel uit van de huidige maatschappij. Dat merk ik regelmatig in de wijk waar nogal wat ouderen wonen. Soms vraag ik me dan wel eens af: Moest er ooit eens een langdurige storing, of uitvallen van Internet gebeuren, wat gaat er dan allemaal mislopen ????? Denk er niet aan, blijf optimistisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.