Evaluatie van de winter SAFE@DE PANNE (deel 3 van 3)

Onze 8 ministers van volksgezondheid. Logisch dat alles TRAAG gaat.

Het gaat TRAAG, heel traag! In de tweede golf zijn de Covid-19 cijfers sneller omhooggeschoten vergeleken met de eerste golf maar nu dalen ze langzamer (de tweede piek is ook hoger geweest dan de eerste). We geraken er maar abnormaal traag. Het enige grote lichtpunt is dat het vaccin in het zicht komt volgende lente..
De laatste tijd horen we vaak de uitdrukking dat we moeten “snel schakelen”. Maar dat “snel schakelen” is blijkbaar niet mogelijk met de huidige politieke structuren.
Daarenboven werd reeds in een vorige DE BLIEDEMAKER benadrukt dat we geweldig moeten op onze goede zijn voor een derde golf: nu reeds de “na Kerstmisgolf” genoemd. Lees>>>
Ons Belgisch systeem met 8 ministers voor Volksgezondheid heeft keer voor keer te traag geschakeld. Gelukkig is sinds 1 oktober met het duo premier Alexander De Croo (Open VLD)  en minister Frank Vandenbroucke (SP.A) de communicatie verbeterd.

Aantal besmettingen in DP in de voorbije week van 19 november = 72. België = 257

1. Situatie in De Panne

Gedurende de tweede golf was de piek van de besmettingen/week/100.000inw in De Panne ongeveer 475 geweest. Dus lager dan de helft van piek van België nl. 1.100.
De inwoners van De Panne en omringende gemeenten hebben er zich relatief goed doorgesparteld niettegenstaande de grote drukte tijdens het herfstverlof.
Momenteel is de besmetting flink gedaald van 475 naar 72 op 19 november
Voor meer detail lees>>>

Dus zeer hoopgevend.
Correctie: we zullen nu wel nog moeten afwachten hoe de cijfers begin volgende week zullen evolueren want vanaf maandag 23 november wordt weer volop getest ( vanaf 21 oktober mogen enkel nog mensen met symptomen getest worden).

Bij de eerste golf hebben we op 4 mei gestart met de VERSOEPELINGEN (fase 1A). Dat was bij ongeveer 100 besmettingen/100.000 inw/week en 22 dagen na piek. Nu zitten we ook op ongeveer 22 dagen na de tweede nationale piek maar met hogere nationale besmettingscijfers nl 257 t.o.v. 100. Dus nog geen sprake van versoepelingen temeer ook omdat de huidige “zachte lockdown” periode loopt tot 13 december.
Lees Corona Chronologie>>>>.
Conclusie: de opflakkering van de tweede fase was sneller en hoger dan de eerste golf maar het afnemen is beduidend trager. De tweede “zachte lockdown” bewijst duidelijk zijn effect maar de afzwakking is duidelijk trager dan bij de eerste piek. De eerst komende dagen zullen we het effect van de scholen zien (heropstart na 14 dagen vakantie). Wellicht zal dat meevallen.
De specialisten virologen, epidemiologen een gezondheidsstatistici zijn in volle studie om hier de oorzaken van op te zoeken. Blijkbaar doet het virus het beter in “donkere maanden” wanneer de mensen meer binnen zitten.
In de Zeelaan lijkt quasi iedereen de regels goed te op volgen (SD, mondmasker en max met 4). Daar zal het niet aan liggen. Of zijn er “onnozelaars” die achter de huismuren hun voeten vegen aan de regels?

2. België vergeleken met onze buurlanden

Laat ons eens naar onze eigen navel kijken. Daar zijn we nationaal de slechtste leerling niet alleen t.o.v. onze buurlanden maar van Europa.
Zie de statistieken van het Europese CDC (=European Centre for Disease Prevention and Control) Lees>>>
Kijken we alleen maar naar de buurlanden FRANKRIJK, Nederland en Duitsland.
Daar staan we slecht t.o.v. Nederland en archie slecht t.o.v. Duitsland. We mogen niet verwijzen naar bepaalde versoepelingen in Nederland en Duitsland en verwonderd zijn dat die die hier nog uitblijven.

Uit bovenstaande grafiek zien we dat onze besmettingspiek per 100.000 inwoners/dag nl: 150 (of 1.100 per week) is ongeveer het dubbele geweest van Frankrijk en de totale hoeveelheid besmettingen per 100.000 inwoners van de tweede golf 4.800 t.o.v 3.100.
Nederland deed het nog veel beter (zie curve zonder naam): 60 en 2.700. Met Duitsland durven we ons niet vergelijken. Daar ongeveer 10 keer beter.
Hoe komt dat? Hebben we niet “Te laat geschakeld”?
De virologen riepen alarm op 15 september. De tweede “zachte lockdown” is maar gestart op 2 november Lees Corona Chronologie>>>>.
Frankrijk heeft reeds 3 dagen vroeger gestart maar met een “harde lockdown” met algemeen verbod op niet-noodzakelijke verplaatsingen (document nodig). Deze noodtoestand werd er afgekondigd tot 1 december. Dus versoepelingen zouden dan wellicht starten. België kijkt meestal af van Frankrijk voor zijn maatregelen. Zouden wij ook kunnen starten met onze Fase 1 (= winkels open met beperkingen) nog vóór het einde van onze lockdown 13 december? Zeer belangrijk voor de Christmas shopping zowel voor de handelaars als voor de klanten.
Zal natuurlijk ook ten dele afhangen van de coronacijfers.

We zien dat de cijfers voor ziekenhuisopname momenteel sterk dalen, maar toch nog veel te hoog. Op de piek begin november 40 per 100.000 inwoners/week. Frankrijk 29. Zolang deze niet op een fatsoenlijk niveau zijn kan men moeilijk versoepelen. Gelukkig daalt de curve de laatste dagen zeer snel

Het eindresultaat het aantal doden. Daar moeten we ons ook schamen. We zijn algemeen erkend als de kampioen van de wereld (eerste golf 10.000 doden, tweede golf reeds 5.000 doden). Naar ’t schijnt zou het veel lager dodental t.o.v. de eerste golf wellicht te wijten zijn aan betere verzorging en geneesmiddelen in de ziekenhuizen. Ook tot heden minder doorbraak in de rusthuizen, maar dit kan vlug omslaan.

3. Derde golf?

Hiervoor verwijzen we naar vorige DE BLIEDEMAKER Lees>>>
Daar werd verwezen naar de Spaanse Griep. Alhoewel de Griep een ander soort virus is dan Corona zijn er veel gelijkenissen met deze pandemie, maar ingevolge de oorlogssituatie weinig statistieken. In ieder geval zijn de klassieke griepmaanden STEEDS januari en februari.
Het is dus zeer belangrijk om beperkte sociale contacten te hebben tijdens de feestdagen en zeker het virus niet meer opnieuw importeren uit de wintersportgebieden of Spanje.

4. Meer gespreid wandelen….er is plaats genoeg.

Met het herfstverlof is veel volk geweest in De Panne. We mogen ons aan nog meer verwachten in het kerstverlof. Immers ongeveer de helft van onze woningen zijn “tweede verblijven” en deze zullen druk bezet zijn. Vandaar mondmaskers verplicht tot einde van het jaar.

We mogen opnieuw een te drukke wandeldijk en wandelstrook verwachten aan de vloedlijn bij hoog water. Dus best voordien eens eerst eens de Apps “Tides Planner” of “TideApp” bekijken of gewoon eens surfen naar de 2 webcams van De Panne https://leopold1.be
Maar ook in het Westhoekreservaat kant Vissersdorp kan het te druk zijn. Iedereen wil naar daar komen maar men vergeet dat we 750 ha natuurgebieden in DP hebben waar overal mooie wandelpaden aangelegd zijn (op de meeste zijn honden aan de leiband toegelaten).

Zeer aan te raden is bovenstaand wandelplannetje. Maar nog beter is een meer gedetailleerd wandelplan het “Knooppunten wandelnetwerk” aan te schaffen (8 euro). Hopelijk zullen na 1 december ook de Franse lockdown opnieuw wandelingen toestaan Lees>>>
Ook niet vergeten dat je ook met je smartphone op Google Maps kunt navigeren in onze natuur. Lees>>>

Alle blauwe lijnen zijn opgenomen (zowel de straten als de paden). Men kan dus wandelen met de smartpfone van het Vissersdorp tot de Mol.
Ginette aan D’Achte in de Houtsaegerduinen
Ook de lampjes hangen er reeds

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Toerisme. Bookmark de permalink .

11 reacties op Evaluatie van de winter SAFE@DE PANNE (deel 3 van 3)

 1. Antoine Vanderbauwhede zegt:

  Altijd interessante en leerrijke beschouwingen.
  Toch1 opmerking.
  Duitsland heeft nochtans 17 ministers van volksgezondheid + nog 1 federale. Zou het niet aan de leiding kunnen liggen?
  Meer gezag en doortastendheid bij Angela Merkel.
  Mvg.
  Antoine Vanderbauwhede

  • Volledig met u akkoord. De reden van de slechte werking is niet de federalisatie, maar de slechte bevoegdheidsverdeling van ons systeem. Er schijnt ook hier geen HIËRARCHIE in de bevoegdheden te bestaan.
   Dat uitwerken was zeker niet de bedoeling van mijn artikel. Die ministerfoto vond ik aanstekelijk als hoofdfoto om de aandacht te trekken. Meer niet.

 2. Edwin Eloy zegt:

  Altijd heel mooie en duidelijke uitleg over de stand van zaken in onze gemeente.
  Bedankt josé voor deze informatie en je inspanningen daarvoor om ons op de hoogte te houden van de situatie in De Panne en daarbuiten. Dit is zeker nuttig en interessant. Bedankt.
  Eloy Edwin

 3. Degrave Pascal zegt:

  Wat De Panne betreft, begrijp ik niet dat ze enerzijds de Zeelaan weer volledig open stellen en dat ze anderzijds kiezen om de strenge aanpak ivm mondmasker te handhaven .
  We zien nu een hoop mensen samenkomen op de parkings aan de ingangen van het bos, duinepanne enzi.
  Ze doen dit omdat ze de afstand naar het bos niet willen wandelen met een mondmasker op.
  Mondmaskers op de dijk ok.
  Maar over het ganse grondgebied, zeg maar De Moeren of Wulpen is iets dat niet gedragen wordt.
  Mondmaskers aan de kin of hoogstens op de mond. Mondmaskers verdienen beter en moeten gebruikt worden voor wat ze dienen
  ..

 4. Johny RECOUR zegt:

  Vlaamse spreuken die mogelijks toepasselijk kunnen zijn : “Eerst gedaan en dan gedacht heeft menig één in de gracht gebracht”. Daarom eerst bezinnen en dan beginnen, en wat je ook doet is nooit goed behalve te huis en te voet, en dat het hoe langer hoe moeilijker is in deze barre tijden weet ondertussen iedereen.
  Dus moeten we roeien met de riemen die we hebben, “for better or for worse”. En ondertussen weet heel de wereld dat we 8 ministers van volksgezondheid hebben, met of zonder “I like Belgium” campagne vanuit franstalige hoek. Het surrealisme à la belge zeker ?

 5. Jan Claeys zegt:

  In Duitsland bestaat er wel een hiërarchie van normen. Er zijn inderdaad 17 Lander met eigen bevoegdheden maar de nationale regering heeft de bevoegdheid om de zaak naar zich toe te trekken.
  Bij ons kan de nationale regering niets doen zonder akkoord van de gewesten en gemeenschappen. Dus er moet constant overlegd worden. Maar als het ergens brandt moet je niet beginnen overleggen wie wat wanneer gaat doen
  Daar is eenheid van commando nodig. Dat is jammer genoeg bij ons niet mogelijk zonder structurele hervorming. De kostprijs daarvan betaalt de burger.

  • Zeer juist Jan. Corona heeft duidelijk aangetoond dat dit moet veranderen. Maar men zegt dat hiervoor een grondwetswijziging nodig is en dat zit blijkbaar niet in het huidig regeringsakkoord. We blijven maar sukkelen.

 6. wilfried laforce zegt:

  Ik blijf met de vraag zitten hoe het komt dat wij de slechtste leerling zijn van Europa. Is het door een verdeeld beleid of ligt het aan de mentaliteit van de Vlaming. Als ik kijk naar Nederland, dat ook dicht bevolkt is, daar zijn minder besmettingen (in de 2de golf ook wel meer), maar de maatregelen zijn veel minder streng. Nu zijn de dierenparken en musea al terug open gegaan. Stof voor onderzoekers. De reactie van Pascal vind ik terecht en van de andere. Kort gezegd: mooi artikel en goeie reacties.

 7. wilfried laforce zegt:

  Gisteren een zoom gesprek gevolg met Marc Van Ramst. Hij was duidelijk dat de regering de laatste 10 jaar de bouw van WZC overlaten hebben aan de privé kapitaalkrachtige families ( zoals de Soelberghs: Imbev of Confinimmo) die super winsten maakten op de kap van ouderen. De regeringspartijen lieten dit toe omdat er een groot tekort was aan bedden was. Voornamelijk het beleid van de VLD. Denk maar aan Armonea in Koksijde. Deze WCZ zijn zelfs niet aangepast voor ouderen. Nu zien we overal assistentiewoningen als paddenstoelen uit de grond rijzen. Marc zei ook dat er veel te weinig personeel voor een WZC voorzien wordt (Vlaamse bevoegdheid). Juist personeel genoeg om mensen te wassen en eten te geven en dan mag niemand ziek worden. Dat is de reden van zoveel overlijdens in de eerste en tweede golf en waardoor ziekenhuizen overbelast werden. Hij had ook over de medeverantwoordelijkheid van directie van WZC en artsen. Die zouden normaal een aantal beschermmateriaal in huis moeten hebben. Niet alles is de verantwoordelijkheid van de regering. Maar zij gaan zeker ook niet vrijuit. Denk maar aan de onbruikbare mondmaskers, ….
  Hij vergelijkt Corona met de griep. De griep heeft in het begin ook veel levens gekost. Hij sprak ook van een Russische griep overdragen door koeien die 1 miljoen overledens heeft gekost. Of de Spaanse griep, zoals José duidelijk uitlegde. Marc zei dat we binnen een paar jaar zullen spreken over Corona zoals we nu spreken over een griep. Totdat er een nieuwe virus op ons afkomt en dat is goed mogelijk en waarschijnlijk realiteit.
  De tweede reden waarom er zoveel overlijdens waren in de WZC was volgens Marc omdat we de laatste 2 jaar warme winters gekend hebben met weinig overlijdens door de griep. Die mensen hebben het nu niet overleefd.
  Vroeger zie Marc leefden de ouderen in het gezin, maakten ze deel uit van het gezin. Nu stoppen we ze in een WZC. Geen goeie evolutie. Ouderen zijn afgeschreven. Economisch niet rendabel, maar zei hebben wel gezorgd voor onze welvaart.

  • Zeer interessant Wilfried. Die vraag voor privaat initiatieven WZC herinner ik me ook nog. Zou die explosie van assistentie complexen (Cf DUINENZEE ) daarvan een gevolg zijn?
   Staat dat Zoom gesprek nog ergens gelinkt op het internet?

   • wilfried laforce zegt:

    Het was een initiatief van Apache. Spijtig moet je daar op geabonneerd zijn. Was wel zeer interessant. Het was een heel open gesprek. Op TV is hij gematigder, voorzichtiger. Ik heb die privatisering van WCZ mee gemaakt. Zelfs meegewerkt aan programma daarover met Phara van VRT en een artikel in Knack met C Stoop. Dat is ongeveer 10 jaar geleden. mijn ergernis was dat de inspectiediensten daar tegen niets ondernamen. Ik heb meegemaakt dat er 1 jobstudent tijdens het W.E. instond voor 30 demente bewoners. Dat meisje stond te huilen van onmacht. Dan moet je niet verwachten dat het aantal besmettingen in WZC hoog waren. Gelukkig hebben we één van de betere WZC in De Panne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.