De Mon Bijou, een landmark op de hoek van de Markt

Toren Residentie Mon Bijou

De afbraak van hotel Mon Bijou heeft voor veel commotie gezorgd. Een vertrouwd gebouw op een unieke locatie aan de Markt. Niet alleen de toeristen, maar ook veel Pannenoars (en in mijn geval, familie) waren geschokt tijdens de afbraakwerken van deze icoon.
Maar gelukkig verrijst een nieuwe eyecatcher in de plaats: de “Residentie Mon Bijou”. Een mooi gebouw die duidelijk het begin van de Zeelaan-Bad zal accentueren, dit door zijn extra hoogte en vooruitstrevende architectuur.

Het was een moeilijke opgave om hier opnieuw een beeldbepalend accent te creëren.
DE BLIEDEMAKER heeft destijds de evolutie van de bouwaanvragen van dichtbij gevolgd via de 3 “Openbare Onderzoeken”.
Op de nieuwbouw was veel kritiek: te hoog, niet mooi, lelijke balustraden, te duur,….
Deze week is men met de gevelafwerking begonnen en nu zal men pas kunnen oordelen over de architectuur van het gebouw.
Het wordt een mooie eye catcher door een goed architectenbureau LUUM
.

1. Korte Historiek

Voor de erfgoedwaarde wordt verwijzen naar de uitgebreide studie die als bijlage bij de bouwaanvraag gevoegd was. Daar werden de “kernwaarden” geëvalueerd: o.a. de architecturale en historische waarde en zijn plaats in de omgeving (volgens mijn inziens eerder iets te negatief want het had o.a. als bedoeling om de afbraak te justificeren)
Erfgoedwaarde van de “Mon Bijou“>>>>
“…omwille van de functie van het gebouw gestart in 1905 als hotel, heeft het een imago opgebouwd. Dit imago en de naamsbekendheid zijn sterk verbonden met de gevel. Deze gevel is niet origineel of bijzonder, maar wel bekend en steeds goed onderhouden. De beeldbepalende ligging op de hoek van de Markt draagt bij aan dit imago...”

Tijdens de afbraak is ook gebleken dat de gevel nog stevig was maar de binnenbouw beantwoorde niet meer aan de moderne hotelvereisten. Het gelijkvloers had nog veel van zijn oud cachet behouden voor de hotelgasten maar de verdiepingen waren sterk verbouwd geweest, die zelfs met een metalen kolom achteraf ondersteund werden. Welk drama zou er kunnen gebeurd zijn indien in dit gebouw, met zoveel hout, een brand zou ontstaan zijn? Ik mag het niet dromen.

2. Moderne architectuur

Initieel project met publiek toegankelijk panoramisch terras op het dak (nooit in Openbaar Onderzoek gekomen)
Gevelplan kant Zeelaan-Bad van het eerste Openbaar Onderzoek
Huidige situatie met stellingen en zonder gevelafwerking

De CBS heeft aangedrongen om op deze locatie een “eye catcher” te bouwen.
Dit is de bedoeling van het “hoekaccent”. De tweede bouwaanvraag was reeds van goeie architectuur maar het “toreneffect” (achtste/negende verdieping) was naar achter geschoven en aldus gedeeltelijk weg gecamoufleerd. Bij de derde bouwaanvraag heeft men deze 2 bovenste kleine verdiepingen naar voren op de hoek verschoven zodanig dat dit beter opvalt.
Het extra negende verdieping draagt nu wel degelijk bij tot het architectureel hoekeffect zichtbaar van overal in DP.
De opeenvolgende verschuivingen van de gevels breekt ook de monotonie van het geheel.
Zeer sierlijk zijn de hoekafrondingen in wit beton.
Er werd ook geopteerd voor grote inwendige terrassen. Veel schaduwmogelijkheden en men kan de terrasmeubelen in de zomer buiten laten staan. (deze terrassen zijn op gebied van warmte-isolatie en waterpenetratie zeer goed afgewerkt).
De balustrade van deze balkons vallen aanvankelijk esthetisch tegen (hoge tralies?). Deze grote hoogte wordt vereist door de nieuwe bouwverordeningen i.v.m. veiligheid. Het zou ook moeilijk zijn om zulke hoge glazen balustrades te voorzien want hoe zal men het glas aan de straatkant reinigen? De terrassen zijn wel voorzien van individuele waterspuien (goed te zien).
Het gebouw werd zeer stevig gebouwd. Veel betonnen muren al dan niet in prefab. De ramen zijn in zeer speciaal thermisch isolerend en zonlicht werend glas. Kortom een duur gebouw en qua ligging en zon-oriëntatie moeilijk te overtreffen!
Wel geen garages onder het gebouw maar de oude garages van het hotel onder het Marktplein kunnen mee aangekocht worden. Wel fietsenstalling via helling en individuele bergingen in de kelder.
Nog 6 van de 14 appartementen te koop Lees>>>>
Het gelijkvloers werd gekocht door Roland Blondeel van de Santos en zijn partner. Helaas wordt dit verhuurd voor een immobiliën agentschap. Deze locatie schreeuwt echter naar een brasserie met een terras aan de ingang van de winkelstraat + een groot terras in de Marktlaan. Helaas….

3. Gevelafwerking

Aanzet van gevelmuur van de eerste verdieping (15/9/21)
Stukje gevelmuur (15/9/21)

Deze week is men gestart met de gevelafwerking. Dit zal het gebouw meer allure geven.
Eerst worden dikke platen isolatie op de betonnen muren bevestigd en hierop worden mooie witte steentjes geplakt. De eerste aanzet werd dinsdag geplaatst.
Vooral het voegloos en verticaal aanbrengen van die steentjes zal het gebouw van uitzicht veranderen en de ijzeren balustrades en de hoekkolommen integreren. Het wordt zeer mooi gebouw. Zeker als de avondzon zal schijnen op de negende verdieping. Dan zal deze eye catcher van overal in De Panne opvallen: het begin van de “commerciële zone A”.
Voor meer technische gegeven over de geveltechniek door de firma Mabrick.
Men gebruikt E-Brick en E-board met baksteenkwaliteiten van de firma NV Vandersanden . Lees>>>>
Op geëxpandeerde polystyreen isolatiepanelen (EPS of “piepschuim”) worden dunne steenstrips (handvormgevelstenen) van 2cm dikte geplakt in een bijna witte kleur. Het verticaal bestenen zonder tussenvoeg geeft een chic uiterlijk en beklemtoont het hoogteeffect. Het authentieke karakter van bakstenen blijft behouden
De stenen worden verticaal geplakt op de ETS. Zo’n steenverband zie je niet vaak in onze regio. En komt het toch voor, dan is er met volle stenen gewerkt. Met de plaktechnologie kon de architect een uniek gevelbeeld creëren.  

Het lijkt dus aan een analoge plaktechniek zoals de geplakte keramiektegeltjes voor de voetpaden Zeelaan-Bad. Maar hiervoor bestonden GEEN vergelijkbare referenties voor analoge toepassingen. Dit is wel het geval met de techniek toegepast voor de Residentie Mon Bijou. Daar bestaan vele honderden Europese referenties over. De steentjes zullen dus NIET loskomen. Referenties>>>>
De Mon Bijou wordt beslist ook een mooie referentie voor die techniek.

Door de gevelsteentjes na het bakproces te bewerken met een speciale, milieuvriendelijke vloeistof, worden ze waterafstotend gemaakt. De zichtzijde van de stenen krijgen een waterafstotende laag. De legvlakken (boven- en onderzijde) van de baksteen worden niet geïmpregneerd, zodat de steen verwerkt kan worden op de traditionele manier, met bestaande mortels. Belangrijk: de gevelstenen blijven dampdoorlatend. Ze ademen, net als Gore Tex.
Door te impregneren van de gevelstenen zal er geen vergipsing optreden zodat de gevel ook beter beschermd is tegen andere vervuilingen en uitbloeiïngen. De gevel blijft langer mooi én  krijgt van de leverancier 25 jaar garantie tegen vergipsing. Een geïmpregneerde baksteen behoudt zijn oorspronkelijke uiterlijk qua kleur, vorm en structuur. De geïmpregneerde zichtzijde blijft droog, waardoor er minder vuilaanslag is.

4. Conclusie

Zo wordt de nieuwe Cordial

De Zeelaan-Bad krijgt een mooie architecturale aanwinst bij.
Aan het andere eind op de hoek met de Duinkerkelaan komt een ander zeer beeldbepalend gebouw: de Cordial met op het gelijkvloers de dienst voor toerisme.
Voor de voorgeschiedenis van dit project>>>>
De oostelijke zijde van de Zeelaan (tot juist vóór het gemeentehuis) maakt deel uit van de beschermde Dumontwijk. Veel van deze gevels zijn individueel beschermd. Vandaar dat sinds het beschermingsbesluit van 1995 geen waardevolle gevels afgebroken werden en vervangen door hoogbouw.

5. Nabeschouwing

Dank zij Corona werd de Zeelaan een aangename winkelstraat met minder verkeer (max.30 km/h). De uitgebreide horeca-terrassen zijn nu prachtig met bloemen afgebakend. Hopelijk wordt dit éénrichtingsverkeer bestendigd. Deze beslissing is dringend in het kader van de vernieuwing van de voetpaden van de Zeelaan-Bad. Blijvende aanpassingen voor de nieuwe shoppingsmogelijkheden kunnen dan mee geïntegreerd worden. Het kan zeker niet dat 2-maal per jaar één richtingen van de Zeelaan-Bad en de omgevende villawijken omgedraaid worden.
Ook voordien hadden voordien reeds, met onze Zeelaan-Bad, de mooiste winkelstraat van de kust met zeer weinig leegstaand. Ook de gebogen en zeer brede lay-out is uniek aan de kust dank zij de urbanisatie ideeën van Albert Dumont .
Waarom is de Zeelaan gebogen?

DE BLIEDEMAKER ontvangt veel positieve commentaar over deze mooie Zeelaan. Vooral de tweede verblijvers zijn zeer tevreden en maken hiermee “reclame” voor DP. Vele vrienden en kennissen van hen hebben de 2 laatste vakantieseizoenen in onze mooie kustgemeente verbleven i.p.v. naar Spanje te trekken. Ook alle appartementen die te koop waren zijn uitverkocht.
Dit publiek heeft niet alleen het strand, de nieuwe terrassen op de Zeedijk en de vele horecazaken ontdekt maar ook de rustiger oorden zoals de Dumontwijk en de 750 ha natuurgebieden in onze gemeente. Velen kende niet of amper het Westhoekreservaat. Dank zij corona hebben velen voor het eerst de Houtaeger- en de Oosthoekduinen ontdekt.
Dit was een GEWELDIGE TOERISTISCHE PROMOTIE voor De Panne, de gemeente waar we zo fier op mogen zijn.
Wellicht horen we daar meer op de receptie zaterdag tijdens het “Weekend van de Tweedeverblijver” Lees uitgebreid programma>>>>
TOT ZATERDAG AAN/IN DE TENT OP DE ZEEDIJK AAN HET CANADEZENPLEIN (vergeet je Covid Safe Ticket + identiteitskaart niet). Ook voor Pannenoars.

Residentie Mon Bijou. Zicht vanaf 9de verdieping

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Mon Bijou, een landmark op de hoek van de Markt

  1. Frank Imhof zegt:

    Beste,
    Het is wel best een mooi gebouw aan het worden.
    Nochtans heb ik wel bedenkingen bij bepaalde nieuwbouw die men gaat zetten. Zo laat men appartementsgebouwen (wel laagbouw) toe aan de rechterzijde van de Westhoeklaan (richting Adinkerke) Men zou dit beter voorbehouden aan eengezinswoningen, ook in de Dumontwijk laat men herverkaveling van percelen toe — totaal ongrijpbaar. De verkrotting ( scheve tuinmuurtjes – doorgeroeste omheiningen, afblakerende gevelverf enz. kunnen verbeterd worden door de eigenaars te verplichten de eigendommen beter te onderhouden via retributies ( cfr bepaalde centrumsteden)
    De verloederde en verkrotte achterbouwen dienen dringend aangepakt te worden zodat men samen met een paar creatieve binnenlandse en buitenlandse architecten en met een degelijke visie kan men op die plaatsen mooie woonerven bouwen. Er is duidelijk een beperkte visie van sommige in het bestuur.
    Voor de Zeelaan, is de eenrichting een prachtig initiatief hoewel ik ze in mijn beleidsnota (niet deze van mevr Verbrugge) voorzien had dat de Zeelaan minstens voor bepaalde maanden volledig autovrij te maken tijdens bepaalde uren — de mogelijkheden dat dit zou scheppen naar de middenstand…
    ..

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.