De Zwynswege

De Zwynswege in Adinkerke is ingehuldigd. Het is opvallend hoeveel inhuldigingen er de laatste tijd plaatsvinden. Heeft dit iets te maken met de gemeenteverkiezingen? Ik kijk vooral ook uit naar de opening van de mooie Groene Corridor volgende woensdag 26 juni om 17 uur.

Pan Adientje

In 2021 kocht de gemeente een krotwoning op de hoek van de Burgweg en Noordhoekstraat. Na afbraak van de krotwoning heeft het team van de Technische Dienst de site omgetoverd tot een recreatief rustpunt met een buurtfunctie, dat de naam Zwynswege kreeg (met financiële steun van de provincie)
Vooral fietsers, maar ook wandelaars en andere passanten, kunnen langs de boerenwegjes naar Veurne en de Oosthoek genieten van de groene omgeving, ondanks het gevaarlijk kruispunt van Burgweg en Noordhoekstraat. Kinderen kunnen er ravotten, terwijl picknickbanken voor rust en gezelligheid zorgen.

Met de brokstukken en ander recyclagemateriaal van ter plaatse ging kunstenaar Patrick Steen aan de slag om een monumentaal kunstwerk te realiseren voor de site. Hij gebruikte onder ander ijzerstaven, het derde punt van een tractor voor de ogen, de scharen van een ploeg voor de vinnen, uiteinden van pikhouwelen voor de tanden . Voor inspiratie raadpleegde hij de buurtbewoners, naar wie hij maar al te graag luisterde. Maanden van slijpen, vijlen en lassen resulteerden in zijn kunstwerk ‘Pan
Adientje’.
De politici lieten het aan de burgers over om een naam te kiezen voor de locatie. De Cultuurraad van De Panne had 4 namen voorgesteld. Op de gemeenteraad viel de uiteindelijke keuze, na wat discussie over de juiste uitspraak liefst in het dialect. Uiteindelijk stemde men voor “Zwynswege”.
Naar ’t schijn is ‘Zwinsweg’ de oudste plaatsnaam die in Adinkerke terug te vinden is. De weg ligt op de locatie waar zich na de Duinkerkse transgressie perioden een “zwin” bevond. Het woord “zwin”wordt in De Panne ook gebruikt voor de “zwemtjes” op het strand die parallel met de kustlijn lopen tussen de zandbanken. ’s Zomers zijn ze bij laagwater zeer geschikt voor kleine kinderen vanwege de geringe diepte en het relatief warme water (in vergelijking met het zeewater). Bij opkomend en afgaand getij kunnen zwinnen echter gevaarlijk zijn omdat het water er soms snel kan ‘intrekken’.

Het was ook lange tijd de grensweg met het domein van de Duinenabdij. In de middeleeuwen veranderde de naam omdat het Svinckxhof (dat zich op deze weg bevond en eigendom was van de gravin van Iseghem). Verder dan de Pannestraat verandert de naam Noordhoekstraat in de wellicht oude naam Svinkxstraat in Koksijde. (oorspronkelijk: de Swynswegh in de volksmond de Zwienewegel genoemd)

Toen ik nog natuurgidsbeurten gaf maakte ik de toeristen wijs dat deze naam afkomstig was van een zekere pater Swinnen van de Abdij ter Duinen. Hij zou een vriendin gehad hebben die in Adinkerke woonde waar hij vaak naartoe wandelde. Tussen de abdij in Koksijde en Adinkerke was daardoor een soort voetpad ontstaan, een soort ‘kerkwegel” die de mensen de “Zwienewegel’ noemden en die inderdaad volgens het traject van de Noordhoekstraat recht naar de Duinenabdij liep.

Patrick Steen de kunstenaar en Pan Adientje.
“In een ver verleden werden aangespoelde vissen door de bewoners van Adinkerke gevild en in de pan gebraden. Vandaar de naam. Het kunstwerk is geen orka, geen haai, ook geen typische walvis, want zijn staart staat recht. Het is mijn eigen interpretatie van een vis. Terwijl er aan de kust meer en meer grote vissen aanspoelen, is dit een blijvend exemplaar.”

De fietsrekken liggen ook klaar op de Markt voor de nieuwe Zeelaan
De Groene Corridor (inhuldiging 26 juni om 17 uur)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Natuur, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

3 reacties op De Zwynswege

  1. johnyrecour zegt:

    De Zwienewegel nie verrre” van me deure woar dank kikkerdril gieng gon alen uut het Langeleed. En woar dank ook familiehistories en meegemakt. Tsestieg joar geleen en meer. Poater Swinnen zal zeker een leuk vertelliengske gewist moar als gids kloppen de bronnen nie altied, zest te goeder trouw.

  2. Jackie De Clercq zegt:

    Opnieuw een kunstwerk erbij in onze gemeente! Juichen we erg toe!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.