Postkaarten gidsbeurt

Aan de hand links naar vele postkaarten maken we een gidsbeurt in het Oude De Panne.
Per episode of deelgebied wordt telkens een inleidende tekst gepubliceerd in een afzonderlijk artikel van DE BLIEDEMAKER. Van daaruit kan men doorsurfen naar een Flickr album met veel meer beelden (meestal de postkaarten).

  1. Pas in omstreeks 1870 is het toerisme moeizaam ontstaan in ’t Dorp. Het eerste groot hotel was “Grand Hotel de La Panne” waar nu het RVT Sint Bernardus.(dus de naam “De Panne” was al in omgang vooraleer de gemeente officieel afgescheurd is van Adinkerke).-
    De Hotels van “‘t Dorp”
  2. De eerste klanten van die hotels wandelden via een verharde weg-  de “Pannekalsijde’ later ‘Oude Zeelaan” genoemd- van hun hotel in ” ‘t Dorp” naar het strand ter hoogte van de eerste villa’s van de familie Bortier-Calmeyn (te westen van de tegenwoordige Esplanade). Waar nu de Zeedijk is en de Zeelaan waren dan alleen maar duinen.
    Eerste Hotels van ” ‘t BAD”
  3. Het is pas in 1894 dat er een eerste bescheiden herberg verscheen op het strand op de plaats waar nu de Zeelaan op het strand komt. De grote opkomst van “’t Bad” is maar gestart in 1892 toen aannemer Arthur Bonzel de huidige Zeelaan gerealiseerd heeft in opdracht van Pedro Ollevier. “Chalet des Islandais” . Deze herberg groeide snel uit tot het Hotel Terlinck.
    Eerste hotels van ” ‘t Bad” rond de eeuwwisseling
  4. Reeds van vóór de eeuwwisseling is men begonnen met aaneengsloten cottages te bouwen op het strand. In 1912 was reeds de basis gelegd voor de verdere uitbouw (vooral aan de Westkant)
    Strandpromenade in de Belle Epoque periode (westkant)
  5. De Oostkant van de Zeedijk heeft zich wat minder snel “ontwikkeld” maar is nu ook quasi volledig volgebouwd
    Strandpromenade in de Belle Epoque periode (oostkant)
  6. Aan de hand van veel historisch materiaal heeft men een zeer nauwkeurige lijst van alle oude villa’s op de oude Zeedijk. De Conclusies van de Zeedijkwandeling. 
  7. Bijna terzelfertijd met het Zeefront zijn ook de meeste rampen volgebouw met eerste generatie villa’s. De Rampen West.
  8. Wat langzamer De Rampen Oost.
  9. Aanvankelijk was de Zeelaan nog weinig volgebouwd. Aan de Markt komt een nieuwe kern. Van het “Bad” naar de “Markt” via de Zeelaan
  10. We begeven ons van de “Markt” naar het gemeentehuis om de Dumontwandeling aan te vatten
  11. DUMONTWANDELING
  12. Plots komen we in de Interbellumperiode van de Zeelaan.
  13. Nu bezoeken we de mooie Art Deco en Modernistische villa’s in de Houtsaegerwijk. We eindigen onze wandeling in het centrum. ARCHITECTUUR WANDELING