Interview

Interview over 10 jaar DE BLIEDEMAKER (aug 2015)

0. DE BLIEDEMAKER noemt zichzelf het “email krantje van De Panne”. Dat lijkt me niet zomaar een bevlieging want in september bestaat het 10 jaar? Er is blijkbaar maar 1 auteur en dat is José Decoussemaeker die hier naast mij staat. Ben je van De Panne José?
Ik ben een echte Pannenoar, geboren in De Panne. Wel voor mij beroep lang in het binnenland gewoond maar zeer blij dat ik hier terug woon. Ik ben dus geen “aangesloelde” maar een “teruggespoelde” echte Pannenoar sinds 1993. In mijn vorig leven burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu natuur- en erfgoedgids. Ik speel graag apostel om het mooie van de natuur en het erfgoed van De Panne te prediken. Vandaar het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER gestart, 10 jaar geleden, in september 2005, om deze boodschap over te brengen naar de eigen inwoners, de tweede verblijvers en de toeristen.

1.Hoe kwam je op het idee?
Allemaal te maken met het standbeeld van Leopold I hier vlak bij. Het grootste van België. Op café kregen we het idee om daar een een evenement rond te maken. De prins heeft hier zijn intrede gedaan op 17 juli 1831 om 11 uur. Dus 10 jaar geleden nl in 2005 was het 174 jaar geleden dat die mens daar ons land binnengekomen is. Vandaar het jaar erop de toeristische dienst de “Leopoldfeesten” georganiseerd hebben, een ganse week feest. Zelfs koning Albert II is hier gekomen.
Wat heeft dat met DE BLIEDEMAKER te maken?
Er was toen een grote discussie tussen De Panne en Adinkerke waar die koning precies het land is binnengekomen.
Langs het strand of langs de vaart? Staat het standbeeld wel de goeie plaats? Dan heb ik een oproep gedaan om hierover historisch materiaal te bundelen op een website onder krantvorm (dan ouderwets,nog niet interactief, maar de reacties van de lezers via mails werden met “kopiëren en plakken” gekopieerd op de site).
Aanvankelijk beschuldigde men DE BLIEDEMAKER eentonig te zijn, door teveel over dien Leopold te vertellen. Vandaar dat andere thema’s aangeboord werden, zoals roddels over het gebeuren in de gemeente soms met een kritische kwinkslag.
En sloeg dat aan?
Direct veel reacties (dan was dat nog per e-mail, het blogconcept was dan nog maar aan het opkomen) en het aantal geabonneerden steeg snel boven de 500.
Er was blijkbaar een behoefte aan dergelijk info?
Vooral de feedback van uitgeweken Pannenoars was zeer groot. (Destijds nog via een ouderwets Gastenboek systeem).
Welke soort thema’s?
Vooral over nátuur en erfgoed, de zaken die mijn het meest interesseren. Maar ook over feesten. Van de Dumontfeesten feesten en de Leopoldfeesten zijn al die artikels en een duizendtal ingezonden foto’s van de Leopoldfeesten kunt nog steeds terug te vinden op de site.
Intussen ontstond een nieuwe blog nl DEPANNEBLOGT. Veel moderner en met meer dan 1 auteur, aanvankelijk een 10-tal. Een tijdje later nl in april 2011 heeft DE BLIEDEMAKER diezelfde software WordPress ook overgenomen maar dan wel met een verbinding via facebook
Na ieder artikel ook een rubriek PANNESPROKKELS

2. Vanwaar die naam DE BLIEDEMAKER ?
In de 19de eeuw was De Pannne zeer bekend als vissersgemeente. Rond de jaren 1900 hadden we hier een vissersvloot van een 100 tal boten. Platbodems die bij hoog water ankerden op het strand. Tot over een 20-tal jaren waren hier op deze locatie nog altijd enkele fervente Pannenoars met vissersbloed in hun aderen die hier jaarlijks haringen gingen vangen.
We zien hier toch geen bootjes meer?
Dat mag nu niet meer. Langs alle kanten meer reglementen en btw discussies. Maar die haringen trekken zich dat niet aan en passeren hier nog ieder jaar rond in oktober/november. Ik heb het geluk gehad met mijn vriend-zaliger Roméo Van Imschoot meerdere malen dergelijke vangsten te kunnen meemaken. Dat gebeurde steeds bij valavond. (naar ‘t schijnt het beste tijdstip). Vanuit een klein bootje worden er enkele honderden meters drijvende netten uitgezet, welke een 2 tal meter verticaal hangen in het water aan veel vlotters. Deze netten + het bootje drijven in alle stilte mee met de getijdenstroming. (eerst in de richting Nieuwpoort tot het dood tijd wordt, om later opnieuw te drijven in de andere richting zodat opnieuw aan land kan gevaren worden op dezelfde plaats als de vertrekplaats). Dit drijven duurt een paar uren, dus rond het tij wisseling. Gedurende die ganse tijd wordt angstvallig gecontroleerd of de netten niet blijven hangen aan obstakels op de bodem. Dit gebeurt door te kijken of de lantaarn op het einde van de netten meedrijft. Het enige dat regelmatig gedaan wordt, is de netten gedeeltelijk intrekken om te zien of er reeds haring in zit. Deze eerst haring, die blinken in het maanlicht, wordt uit het net gehaald, krijgt een kusje en wordt in zee teruggegooid. Men noem die de “BLIEDEMAKER”. En dan maar trekken om de netten binnen te trekken. De haring is immers een schoolvis: ofwel vindt men bijna geen vissen ofwel zitten de netten vol (meerdere honderden). De “Bliedemakers” zijn dus de eerste aanwijzigen van vangst. Soms vangt men plots zoveel haringen dat men erop moet lopen aan boord. Andere keren vangt men bijna niets op een paar wijtingen na.
Anderzijds suggereert het woord “bliede” = blij in ons Pannes dialect. Dus blijmaker wat duidt op de positieve ingesteldheid.

3. Welke berichten van de jongste jaren zijn jou het meest bijgebleven?
Record aantal bezoekers >3000/dag overlijdens: secretaris gemeente, voorzitter zeilwagenclub.
Anderzijds ook veel belangstelling over de reportages over de vele feesten: Leopoldfeesten, Dumontfeesten, 100 jaar De Panne, Mervillie, Feest TV… (Vele 1000 den foto’s en films)
Nog artikels met zeer grote kijkdichtheid: details van de resultaten en analyse 2 gemeenteraadsverkiezingen
(Ook commentaar tijdens de verkiezingscampagnes)
Buiten bovenstaande reportages alleen maar thema’s die mezelf interesseren nl natuur, geschiedenis de panne, erfgoed en architectuur.
Kunnen we deze artikels nog terug lezen?
Jazeker. Al deze artikels krijgen een blijvende link. Surf gewoon naar http://www.debliedemaker.be en daar vind je blijvende links WIKI. Ook een interne zoekfunctie.
Vinden we er ook iets over Pier Kloeffe?
Ah ja, dat was ik nog vergeten te zeggen, en we staan hier zo dicht bij het standbeeld van Pier Kloeffe. Jazeker kunt u in DE BLIEDEMAKER het Pier Kloeffe verhaal terug vinden. En om hem te zien moet je niet ver lopen. Zijn mooi standbeeld staat hier vlakbij. Hij heeft echt bestaan. Onze vissertjes visten niet alleen in de Noordzee maar waren ook fel gevraagd te Duunkerke voor de Ijslandvaart. 6 maanden, vanaf 1 april tot september op kabeljauwvangst. Pier was zo’n visser.
Toeristisch is die naam nu ook goed bekend in De Panne ingevolge het lokaal bier naar hem genoemd. Zeer origineel van smaak. De Duvelliefhebbers zullen dat zeker lusten. Zelfs nog meer bitter, maar dat is nu in de mode (IPA-bieren)

4. Ben jij een goeie nieuwsbron voor kranten?
Neen. DE BLIEDEMAKER is geen journalistiek maar veelal fait divers die niet belangrijk genoeg zijn voor het echte nieuws. DE BLIEDEMAKER zal bijvoorbeeld geen politiekers interviewen maar wel verklappen wat er op straat en op café geroddeld wordt. Het waarheidsgehalte is zeker niet gegarandeerd. Nogal dikwijls: naar ’t schijnt of er wordt gezegd…maar iedereen weet dat waar er rook is , is er vuur. En dat is al dikwijls uitgekomen (zoiets kan een krant zich niet permitteren

5. Weten de mensen ondertussen dat ze nieuwtjes bij jou mogen melden of moet je altijd actief op zoek gaan?
Ja, dat wordt veel gevraagd, vooral reclame voor activiteiten. Ik doe dat alleen voor zaken waarvoor ik zelf geïnteresseerd ben of waarachter ik zelf sta. Ik heb bijvoorbeeld verleden week reclame gemaakt voor de Kasteelfeesten.
Ik heb geen enkele binding noch politiek noch commercieel. En indien er reacties zijn van lezers die mij ergeren knip ik die eruit. Censuur zou je kunnen noemen, maar zeer zelden nodig (Bv bij anonieme aanvallen op personen op naam en toenaam. De reacties moeten proper blijven
Je hebt ook veel toeristen onder uw lezers? In De Panne komen veel Belgen uit Brussel en Walonnië. Zijn er dan ook Franse artikels?
Neen, in princiep nooit. Soms wel een Franstalige reactie die ik natuurlijk respecteer. Ik heb immers ondervonden dat Ik veel lezers heb onder het Tweede Verblijvers publiek (zelf Franstaligen). Zij zijn soms meer geïnteresseerd in onze natuur en erfgoedwaarden dan menig resident.
Ik ben altijd zeer op mijn ijdelheid gevleid wanneer na een lange winter de TV met op straat aanspreken als “bliedemakertje” en mij bedanken voor de gelezen artikels. Idem op de jaarlijks september WE van de tweede verblijvers. Ze herkennen me gemakkelijk aan mijn fladdermuts.

6. Hoe lang ga je dat nog doen?
Ik ben stilaan aan het uitbollen…vooral ingevolge mijn leeftijd..72 jaar.
Om nodige PANNESPROKKELS te sprokkelen moet je ook veel rondlopen en luisteren. Café s zijn daarvoor ideaal, maar mij vrouwtje Ginette is niet altijd van dat oordeel. Vandaar…en dat doe ik nu ook voor het gidsen, alleen nog private specialetjes.
Je steekt toch veel tijd in die DE BLIEDEMAKER?
Oh dat is een vraag die ik regelmatig krijg op straat. Mijn antwoord is steeds hetzelfde “ik “steek” daar geen tijd in, ik doet dat alleen als ik “tijd over heb”. Dus zeker geen obsessie. Het moet aangenaam blijven…en dat is het nu al bijna 10 jaar.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.