Inhuldiging Groene Corridor

Prachtig weer woensdag 26 juni voor de feestelijke opening van de Groene Corridor in Adinkerke. Een groene doorgang tussen het station en de Noordhoekstraat.
Grote opkomst van buurtbewoners met een gezellige receptie in een groen kader.

Een grote meerwaarde voor de buurtbewoners in het centrum van het dorp en ook voor de doorgaande fietsers.
FELICITATIES voor de het gemeentebestuur!

Adinkerke is normaal “ver van mijn bed”, maar DE BLIEDEMAKER is speciaal naar Adinkerke gekomen omdat hij enthousiast is over dit natuurinitiatief in het dorpscentrum. Nu heeft Adinkerke ook een Park. Het project begon ruim 10 jaar geleden met het initiatief van één bewoner van de Stationstraat die een deel van zijn tuin aan de gemeente te koop stelde. Dit leidde tot de aankoop van meer percelen om een groene corridor te realiseren tussen het station en de Noordhoekstraat, een project dat ongeveer de aankoop van 600.000 euro bouwgrond kostte.

Één van de wadi’s

Een goed studiebureau SWECO en veel inspraak van omwonenden hebben geleid tot deze mooie realisatie. Wegens de hoge waterstand werd het terrein gedraineerd en heraangelegd met nieuwe wadi’s, verbonden door een ondergronds buizenstelsel, wat de wijk voor slechts 500.000 euro extra een serieuze opwaardering gaf (met 50.000 euro plattelandsubsidie). Kinderen kunnen hier ravotten, en er zijn schaduwrijke zitmeubels en picknickbanken voor ouderen. Er komt ook een ecologisch maaibeleid om wilde bloemen een kans te geven.

Ook doorgang voor de fietsers. Gedaan met te fietsen in de nauwe Stationstraat

Er is een centraal pad dat ook als fietspad dient. De halfverharding is met waterdoorlatende schelpenklei zoals ook voor de recent geopende “Bumpie Groene Fietsverbindingen” aan het Calmeynbos. Lees Facebook>>>.

Aan de watertoren via het Marcel Lassencepad.

Men zal ook aanvullen met nieuwe fruit- en notenbomen, heggen, wadi’s, en patronen van gemaaid en ongemaaid gras. Lage openbare verlichting zorgt voor veiligheid, en langs het spoor is een pluktuin. Een trapveldje met een mini-tribune en een kruiwagenpad zijn ook voorzien. Mogelijk komt er een publieke barbecue.

Schepen Wim Janssens (maar weinig Adinkerkenaars van de nieuwe gemeentelijke kieslijsten. Een gemiste kans?)
Goedgekeurd ontwerp. Zie gemeenteraad

Het is een mooi voorbeeld van wijkopwaardering door het openbaar bestuur. In de toespraken van burgemeester Bram en schepen Wim werd verwezen naar de heraanleg van het Garzebekeveld, goedgekeurd in de gemeenteraad van maandag 24 juni (ook door studiebureau SWECO). Ook hier waren inspraak en bezwaren van bewoners, zoals eerder bij de heraanleg van de Dumontwijk, die niet alle konden ingewilligd worden in het kader van het algemeen belang. Dat hebben we destijds ook gekend met de 2 eerste fasen van de heraanleg van de Dumontwijk. Nu zegt iedereen dat het een grote opwaardering is van deze beschermde villawijk (gelukkig).

Dank aan alle medewerkers van de gemeente en aannemers, met speciaal applaus voor het hoofd van Team Omgeving Luc Anno. Als buurtbewoner heeft hij meer dan alleen maar de mooie naam bedacht. Het is nu hopen dat de omwonenden goed zullen zorgen voor hun groene corridor.
Sociale controle is hier zeer belangrijk.

Stevig tuinmeubilair
De klassieke persfoto

In oktober 2023 lanceerde het bestuur Project V4, een verkeersveiligheidsplan voor vriendelijk, veilig en vlot verkeer in De Panne. Voor de verharding is gekozen voor waterdoorlatende schelpenklei voor het wandel- en fietspad, en houtschors onder de speeltoestellen.

De charmante receptie met zowel Oyenkerke bier als Pier Kloeffe
Links is de spoorweg. Onderaan horizontaal, juist niet zichtbaar is de Stationstraat
Meer uitleg

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

5 reacties op Inhuldiging Groene Corridor

  1. De Haen zegt:

    mooie realisatie. Een meerwaarde voor adinkerke en voor de fietsers die nu de gevaarlijke stationsstraat kunnen vermijden. 👏

  2. Reinilde Van Cleemput zegt:

    Jammer, corridor, planche, het kan niet Frans genoeg klinken in De Panne. Toch een Vlaamse gemeente.

    Verzonden vanaf Outlook voor Androidhttps://aka.ms/AAb9ysg


    • johnyrecour zegt:

      Ooit gehoord van de Corridor van Dantzig, deels oozaak van WO2 ? Bij ons thuis op de Oosthoek lag er plancher op het eerste sinds 1926 en op de bijgebouwde zolder en dakslaapkamers sinds 1952.

    • Jackie De Clercq zegt:

      Corridor en planché staan in de woordenlijst van de Nederlandse taal van de Nederlandse taalunie

    • ANDRE zegt:

      sorry Reinilde dat zijn woorden van ons ,je moet daar geen frans achter zoeken ik denk dat je ook rijd met een vélo, en ga je nu verder janken ,tis al wel hé

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.