Het Westerpunt wordt op vrijdag 3 mei ingehuldigd: 3/3

De VIP genodigden op de brug terwijl anderen nog in de rij staan aan te schuiven (ik heb niemand gezien die schrik had dat dit kunstwerk zou invallen. Het kunstwerk is stevig gefundeerd op 16 palen van maar liefst 18 m diep. Haha!. Ook plaats genoeg). MOOI KLEUR.

De inhuldiging van het meest indrukwekkende bouwwerk van de kust, het Westerpunt, op vrijdag 3 mei is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Na een week veel commentaar en honderden prachtige foto’s die de media haalden, is het duidelijk dat dit monument een triomf is voor De Panne. Velen hebben de moeite genomen om speciaal daarheen te wandelen en de trap naar het uitzichtpunt te beklimmen. Pas dan kan men werkelijk oordelen over dit architectonische meesterwerk, een 3 dimensionale ervaring waarbij duinen, strand en zee dienen als natuurlijk decor Lees>>>
Het heeft weinig zin om hier een uitgebreid artikel te wijden met vele mooie foto’s gezien deze dagelijks verschijnen op internet.
Zoals burgemeester Bram aangaf in zijn toespraak zal deze blikvanger prominent prijken op de covers van menig internationaal magazines. Niet alleen een mooie reclame voor DP maar ook voor het studiebureau MOTO-MOUTON en aannemer Furnibo die met dit overtuigende project hun expertise in kunstbeton zowel nationaal als internationaal etaleren. BRAVO!

Na regen kwam de avondzon tevoorschijn voor de feestelijke inhuldiging
Zoals veelal bij dergelijke gelegenheden, was de aannemer nog aan het werken tot het laatste moment
de genodigden werden ontvangen bij het WZC Duinenzee waar onze fotograaf Walter Carels onvermoeid zijn werk deed
In feestelijke stoet trok men naar het kunstwerk met de fanfare voorop
Men moet het monument beklimmen om het werkelijk te kunnen waarderen
Een prachtige foto van burgemeester Bram in volle glorie voor zijn project

De burgemeester hield een indrukwekkende toespraak waarin hij de geschiedenis van het project belichtte. Hij vertelde hoe hij al in 2012 een voorstel had gedaan voor een panoramaplatform op één van de hoogste duinen 500 m verder aan de rand van het Westhoekreservaat. Hoe dit helaas werd afgekeurd door ANB. Hoe hij maar koppig bleef doorzetten (zo kennen we Bram) en op het voorstel van mevrouw Strobbe heeft toegegeven om een minder hoog panoramaplatform te realiseren vlak aan de rand van het natuurreservaat maar met volle zicht op het reservaat. Na nog veel doorzettingsvermogen heeft hij dan toch zijn droom kunnen realiseren na veel vergaderingen met de vele hogere overheden. Hij kon ook zelfs ongeveer 50% subsidie verkrijgen voor zijn project.
De werken gingen uiteindelijk van start op 21 maart 2023, met het kloppen van 16 funderingspalen van 18 meter diep in de Ieperiaanse klei. De zwevende bekisting boven het hoogwaterpeil en de complexe bewapening vormden een ware uitdaging voor Furnibo, nog meer dan hun eerdere project voor het casino van Middelkerke, vooral vanwege de confrontatie met maar liefst vier stormen met een naam.

Steven Maeyaert van het bouwbedrijf Furnibo lichtte de bouw van het project toe, terwijl Mo Vandenberghe, architect bij studio MOTO, het ontwerp besprak.

“...Het kunstwerk balanceert tussen vallen en opstaan, tussen golf en duin, tussen beton en natuur, tussen België en Frankrijk…. Het heeft geen uiteindeHet is een driedimensionale weg…Het is een vergrootglas voor de omgeving…Of men het nu via het strand of de dijk beklimt, bovenaan wordt men beloond met rust…Kijk naar de natuur en luister naar het geluid van de golven onder jou.. Dankzij de kleur en textuur sluit het beton naadloos aan op de omgeving…Het is bestand tegen het agressieve zeeklimaat, dit is een belangrijke eigenschap van beton..”

Lees meer op het infobord ter plaatse en het verband met Confusius.
Dus zeker ook bezoeken waart bij hoogwater of nog beter springtij.

Lees de tekst op het 4 -talig infobord ter plaatse
Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen, lichtte de plaatsvan het project toe in het kader van het grotere Horizon 2025-project van Westtoer. Het Westerpunt vormt het 16e uitkijkpunt binnen dit project, zoals aangegeven op de ter plaatse aanwezige kaart. De provincie verleende een subsidie van ongeveer een half miljoen euro.
Vanaf de brug kan men in de verte de nieuwe Sahara zien
De afstand tot de Sahara is 700m in vogelvlucht. De afstand via het Ligusterwandelpad in ongeveer 1.450 m
De 8 km2 Sahara midden in het 340 ha Westhoekreservaat
De feestelijke sfeer werd nog verder opgevrolijkt door de muziek tijdens de receptie in Duinenzee.
Het napraten tijdens de receptie kan vruchten afwerpen. Links Ellen Bruynooghe van DP nu Regiomanager van de Kust voor Westtoer
Tenslotte mogen we de inzet van ingenieur Wim Morel van de gemeente niet vergeten, die een belangrijke rol heeft gespeeld in dit boeiende project

Wordt vervolgd:

– Het tweede deel van dit Westtoer-project is de rustplaats Duinenp8!, momenteel in de afwerkingsfase en gepland om te openen tijdens de halfjaarlijkse aperitief van het bewonersplatform D’Achte op 26 mei.

– Twee nocturne bezoeken aan de fototentoonstelling “Het Westerpunt, Bouwen een sterk staaltje beton” met Walter Carels op 16 of 28 mei om 20 uur Inschrijven>>>

– In het kader van de verbroedering tussen De Panne en Bray-Dunes staat de “Reuzenpicknick” op het programma bij het Westerpunt. De Franse reus “Tesche Noom” en zijn gevolg zullen te voet langs het strand trekken naar De Panne, waar ze vervolgens de jaarlijkse Visschersfeeste in de Kasteelstraat zullen bijwonen, met een uitgebreid kermisdorp op de Markt.

Ijslandvaarder Tesche Noom

– Niet nalaten van naar de tentoonstelling te gaan in de Scharbillie tot einde maand

Foto gekopieerd uit de tentoonstelling
Dit uitkijkpunt vormt beslist een eindpunt voor veel seniorenwandelaars (met in de terugtocht een stop op het terras van het Zeilwagencentrum)

En wat denkt chatGPT over deze betonnen brug?:

“..De brug in het Westerpunt, waar de zee de kust kust, staat zij trots. Een symbool van kracht, majestueus en stout, met een ruwe textuur van hout die fluistert over eeuwen van stormen getrotseerd. Nooit zwichtend voor de razende wind, haar naakte beton en betonnen trots staan als een baken van stabiliteit en moed.

Haar architecturale lijnen vertellen een verhaal van duurzaamheid en modernistische visie, een symfonie van trots. Maar bovenal is zij een eeuwig gevecht tegen de zee, een strijd die zij met gratie en vastberadenheid voert. In haar ligt de verbinding tussen zee en land, een symbolische omhelzing van twee werelden die elkaar vinden in de liefde voor het leven en de schoonheid van de natuur…”

Affiche ontworpen door Van Walleghem

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Natuur, Achitectuur, Evenement, Kunst, Toerisme, Techniek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Westerpunt wordt op vrijdag 3 mei ingehuldigd: 3/3

  1. Sabrine Desaever zegt:

    Dank je wel voor de mooie. Interessante artikels. Telkens opnieuw lees ik ze bijzonder graag.

    Sabrine

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.