Opstart GewRUP Strand Westhoek en Duinen Zeepark

Nog tot 26 juli 2024 loopt het openbaar onderzoek aangaande de Startnota van het GewestelijkRUP “Strand en Duingebieden Westhoek en Zeepark”. Alle burgers kunnen voorstellen indienen voor het verdere verloop van de herbestemmingsprocedure.
Welke punten moeten behandeld worden in het GRUP? Welke zijn de huidige knelpunten?
Deze elementen zullen mogelijk behandeld worden in de MER die zal worden opgesteld door Tractebel (cf. Plopsaland). In de procedure volgen nog twee openbare onderzoeken van telkens twee maanden. Dus alles bij elkaar zal deze volledige procedure wellicht meer dan twee jaar duren.
DE BLIEDEMAKER heeften 2016 een bezwaar ingediend op het gemeentelijk GRUP Zeepark, uitsluitend met betrekking tot de “recreatieve voorzieningen” en zal dus nu ongeveer identieke inspraakreactie indienen.

  1. Voorgeschiedenis

DE BLIEDEMAKER heeft in het verleden regelmatig bericht over de evolutie van het GRUP aangevraagd door de bouwpromotor (die het GRUP ook betaald heeft).
Voordien werd het terrein van camping Zeepark te koop aangeboden aan ANB voor 6 miljoen euro. ANB heeft op dat moment niet ingegaan op deze aankoopmogelijkheid. Nu spreekt men van een “venale verkoopwaarde” die acht keer hoger ligt. Dit komt natuurlijk deels door de meerwaarde als gevolg van het aantrekkelijke bouwproject met 275 appartementen, een hotel van 80 kamers en een beachbar op 8,68 ha.

Nu is de leiding overgenomen van de gemeente naar de Vlaamse Overheid. Tijdens het Kustsymposium van 22 september 2023 werd duidelijk dat Natuurpunt en een groep wetenschappers tegen bebouwing zijn. Reeds op 2 februari 2024 werd door de Vlaamse Regering besloten tot herbestemming van recreatie naar natuur. Vandaar dat zeer snel hierna op 15 maart 2024 de STARTNOTA “Strand- en Duingebieden Westhoek en Zeepark” werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering die nu in openbaar onderzoek is van 28 mei tot 26 juli 2024. Lees>>>
Als voorbereiding op de infowandeling van 31 mei werd een webinar georganiseerd op 29 mei. Tijdens deze wandeling waren er ongeveer 15 deelnemers voor de eerste om 14 uur en 7 (waaronder DE BLIEDEMAKER) voor de tweede wandeling.
Procesnota>>>

  1. Afbakening van het gebied
Situering van het GewRUP-gebied (herbestemming natuur + vrijwaring zeewerende kustduinen volgens de KUSTVISIE (optie: zachte maatregelen naar zee toe)

Er is geprofiteerd van deze procedure om ook andere terreinen definitief te herbestemmen (bijvoorbeeld 2 natuurterreinen rond het Zilt (“C” op kaart verder), de voormalige REWA-duinen, de gemeentelijke terreinen in de Westhoekverkaveling en vooral ook de strandzone vóór het Westhoekreservaat eigendom van de Afdeling MDK en de gemeentelijke zeereepduinen vóór de buildings tot het Leopold 1 monument). De bestemmingen zullen vastgelegd worden op perceelsniveau. Men heeft zelfs een strook ten noorden van de Houtsaegerduinen (“D”) toegevoegd met het oog op de verbinding van de Zeeparkduinen met de Houtsaegerduinen. Zo zal het nut van een ecoduct tussen beide meebestudeerd worden in de MER. DE BLIEDEMAKER vindt dit een dure en visueel storende oplossing en opteert eerder voor twee gelijkvloerse recreatieve wandelverbindingen over de trambaan om de geplande wandelcircuits te verbinden. Ook wandel- en fietsverbindingen tussen De Panne en Baaldje kunnen opgenomen worden in de startnota.
Beperkte en geleide toegang geniet de voorkeur. Alleen indien noodzakelijk voor het ecologisch herstel, kunnen bepaalde gebieden (tijdelijk) afgesloten worden voor het publiek. 
Ook kan onderzocht worden of de mogelijkheden voor het oprichten van één gebouw met functie restaurant-café en functies ter ondersteuning van strand- en watersportactiviteiten in het verlengde van de zeedijk van De Panne zoals toegelaten was in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Zeepark.
De duinen tussen De Panne en Sint-Idesbald werden op deze locatie in 1976 op het gewestplan bestemd als gebied voor verblijfsrecreatie omwille van de aanwezigheid van de bestaande camping Zeepark. Omdat zich hier in 1993 een nog in gebruik zijnde, vergunde camping bevond, werden die duinen ook niet beschermd in het kader van het Duinendecreet, ook al voldeed het gebied aan de criteria om opgenomen te worden. De camping sloot in 2017. Het gebied werd later gedurende het toeristisch seizoen gebruikt als zone voor pop-up activiteiten (rad, bar, glamping….).
Dit kan minimum nog 2 jaar langer op voorwaarde dat de aanzet tot natuur niet verstoord wordt. (de aanwezige asbest schijnt verwijderd te zijn).

Aan het strand ter hoogte van de Westhoekverkaveling is een erosiebeperkende duinvoetversteviging gebouw sinds het begin van de verkaveling in de jaren 1970. Deze verkeert in slechte staat en de bevoegde overheid agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust heeft concrete plannen om deze te her aan te leggen. De duinvoetversterking wordt intens gebruikt als toeristisch-recreatieve verbinding door fietsers en voetgangers, wat ook in de nieuwe plannen wordt behouden. Op het uiterste westelijke punt van de duinvoetversteviging is het uitkijkpunt Westerpunt gebouwd. Dit uitkijktpunt maakt deel uit van het Horizon 2025-project van Westtoer, het provinciaal agentschap voor toerisme. Lees>>>>

Groepsfoto van de inhuldiging op 3 mei 2024

3. Webinar Video webinar>>>

4. Voorstel wandelverbindingen door DE BLIEDEMAKER

De rode wandelverbindingen zijn schematisch getekend.

Beoordeling van mijn vroeger bezwaar op de Gemeentelijke RUP Lees>>>>

4.1.Zeepad van De Panne naar Idesbald.
Ter hoogte van de vroegere camping loopt het pad (in het rood) tussen de zeereepduinen (A) en de vroegere camping Zeepark(B) (voordien de eigendom van de familie Houtsaeger). Deze zeereepduinen (A) zullen wellicht, zoals vroeger, afgesloten blijven voor recreatie en vallen onder het beheer van de eigenaar van. “Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust’.
De duinen (A) waren afgesloten voor publiek door de vroegere campinguitbaters. Hier is de huidige terreinafsluitingen in de jaren 50 naar de zee verplaatst ongeveer gelijktijdig met deze van de zeereepduinen “C” ter hoogte van het Strand Motel. Ondertussen werd rond “B’ ook een recente tijdelijke binnenafsluiting geplaatst om de campingterreinen af te sluiten voor publiek en parkeerplaatsen auto’s.
Op (“A”) is spontaan een natuurlijke helmbegroeiing ontstaan. Dergelijke verschijnsel heeft zich de laatste 10 jaren ook voorgedaan aan het ‘VNR  Zeebermduinen” ten westen van de KEI te Oostduinkerke. Het verschuiven van de afsluiting over een 15-tal meter heeft ook daar gezorgd voor mooie jonge zeewerende duinen. Deze jonge zeereepduinen zijn dus ontstaan doordat deze zone afgesloten werd voor recreatie. Bijgevolg zal (A) wellicht afgesloten moeten blijven zoniet verdwijnen deze terug.
Deze zijn ook essentieel voor de verwezenlijking van de KUSTVISIE-Zeewaarts voor de toekomstige zeewaterstijging. Lees>>>

Ter hoogte van het Zilt loopt dit zeepad door de natuurzone “C” momenteel eigendom van het appartementencomplex het Zilt. Het wandelpad zou doorlopen tot aan de grens van Baaltje (KYC zeilclub). Deze extra afstand is slechts 170 m van de totale afstand van 585 m tussen het einde Zeedijk De Panne en de grens met Baaltje (KYC).

Dit volledig wandelpad zou half verhard kunnen worden aangelegd zodanig dat men met een rolstoel van de Panne naar Baaltje kan wandelen. Over de ganse lengte is men beschut door de wind.

Het ‘zeepad’ en de andere paden zouden moeten voldoen aan de eisen van 1 globaal nieuw gemeenschappelijk natuurbeheerplan voor A,B en C.

4.2. Dwarspaden Strand-Houtsaegerduinen
Deze 2 rode dwarspaden sluiten aan op de huidige (3) en toekomstige (2) wandelpaden aan de overzijde van de Koninklijke Baan. Het nut van een ecoduct zal wellicht ook bestudeerd worden.
verbinding 2: is de verbinding met het duinen-randwandelpad aan de kant van De Panne zoals voorzien in het Natuurbeheerplan “De Duinen en de Bossen van De Panne” 2013. Ingangen zijn Nieuwpoortlaan (tramovergang rechtover camping) , Marktlaan en hoek Keesjesdreef-Ollevierlaan. Hiervoor werden onlangs de gronden gekocht van de familie Houtsaeger (bufferzone tennis Panne Baaltje en gronden achter het kasteel van Houtsaeger evenals de bufferzone aan de Oosthoek).
Dit lijkt op goeie weg want ANB heeft de nodige gronden gekocht rond de tennisvelden Pannebaaltje en einde Ollevierlaan. (aan familie Houtsaeger). Om de verbinding Houtsaegerduinen – Oosthoekduinen mogelijk te maken werd door ANB een strookje terrein aangekocht van het “kasteel Houtsaegerduinen” naast het “historisch pad” ten oosten van het kasteel. De verbinding zoals gesuggereerd in het gemeentelijk structuurpan is NU dus mogelijk zodat men vanaf het Bezoekerscentrum De Duinpanne tot aan het strand zal kunnen wandelen via het Ringpad Houtsaegerduinen via de tramoverweg aan (2). Halverwege is het rustpunt Duinenp8 ingericht door de gemeente op het einde van de Marktlaan. Het ringpad is te realiseren door ANB

verbinding 3. de bestaande “corridor” aan de villagrens van Baaltje vanaf overzijde ZILT tot aan Taf Walet centrum. Hier voor moet een trap en verder een wandelpassage over de tramsporen voorzien worden. Dit moet gepland worden met de detailplannen van de vernieuwing van de Koninklijke Baan tussen De Panne en Baaltje
Lees “Waarheen met de Koninklijke Baan”>>>

In Oostduinkerke heeft men deze winter ook een dergelijk tramovergang (“bajonetovergang” genoemd) tussen de 2 natuurreservaten Ter Yde en de Zeerbermduinen. Hiervoor werd zelfs de baanbreedte aangepast. Deze overgang zou zich bevinden op 265 m halverwege van overrit Zeepark en overrit Pannelaan/Herman Teirlincklaan.

Koninklijke Baan Koksijde rond 1900. Doortrekken naar De Panne pas in 1933. Zo was de originele opzet. Een autostrade.

4.3. Gebouw met functie restaurant-café aan het Canadezenplein
en functies ter ondersteuning van strand- en watersportactiviteiten op het eindpunt van de zeedijk van De Panne zoals toegelaten was in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Zeepark behouden kan blijven.

De rode wandelverbindingen zijn schematisch getekend.

4.4. Zeepad van De Panne naar het Westerpunt
Dit pad werd lang geleden door mezelf voorgesteld op de Milieuraad van De Panne maar beperkt tot 350 m nl van Esplanade tot Zeilwagencentrum. Dit werd goedgekeurd in de Milieuraad maar er werd geen verder gevolg aan gegeven.
Later werd door ANB in het natuurbeheerplan “De Duinen en de Bossen van De Panne” ook een binnenpad gesuggereerd als mogelijke vervanging van de Duinvoetversteviging waarvan de toekomst op lange termijn niet verzekerd is,
Intussen is in het voorjaar 2024 het Westerpunt een druk bezocht monument. Bij storm of springtij lijkt zo’n pad interessant.
In het voorjaar 2013 heeft het huidig schepencollege verschillende vruchtbare compromissen kunnen maken met de Vlaamse Natuur administratie. Zo zal in het beheerplan opgenomen worden: ‘…de duinvoetversterking kan intact blijven tot de meest oostelijke slufter en de aanleg van een knuppelpad met een uitkijkplatform als eindbestemming van dit pad kan mits toestemming van adviesinstanties en op initiatief en financiering van de gemeente De Panne…..Om de toegankelijkheid voor mindervaliden te garanderen vanaf het Leopold I monument tot aan de meest oostelijke slufter kan in de duinen een geleiding van de hier aanwezige betreding via de aanleg van een pad (missing link tussen Leopold I monument en duinvoetversterking..“ (en nu ook Westerpunt)

5. Natuur De Panne

Met onze 750 ha aaneengesloten natuurgebieden zijn we de grote kampioen aan de Westkust. Men mag ook niet vergeten dat onze duinen doorlopen tot de grens van Duinkerke (Leffrinkhoeke).
Dit toeristisch belang wordt helaas onderschat door de burgers en stiefmoederlijk behandeld in de gemeentepolitiek (welke partijen zullen de natuur in hun verkiezingsprogramma opnemen? of wacht men tot het van bovenuit opgedrongen wordt?). Toch is dit onze toeristische toekomst. Gelukkig wordt het beheer tot heden quasi volledig opgenomen door ANB en Aquaduin. Zij beginnen binnenkort met de algemene actie aan de kust Dunias voor het verwijderen van de expansieve exoten.

6. Besluit

Voor 26 juli 2024 kan iedereen ideeën naar voor brengen om te laten opnemen in de “scopingsnota”. Aldus kunnen die bestudeerd worden in de MER.
Ook het “lokaal bestuur” kan een inbreng doen (vb strandsportmogelijkheden aan het Canadezenplein in het verlengde van de Zeedijk, ecoduct voor wandelaars, of andere…).
De natuur is een uiterst belangrijke toeristische troef voor De Panne
(vandaar ook meerwaarde van de bovenstaande herbestemmingen)
Ook de geplande wandelverbinding tussen de Westhoekduinen en de Dunes du Perroquet staat hoog op het programma van de Fransen o.a. in het kader van hun inzet in het kader van “Grand Site de France” (oud artikel>>>)

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

3 reacties op Opstart GewRUP Strand Westhoek en Duinen Zeepark

  1. Dirk Gerard Bracke zegt:

    Volledig eens dat de Panne meer moet inzetten op onze grote troef : de natuur in en rond De Panne. De uitbreiding van de groene gordel met de Zeeparkduinen erbij is een mooie meerwaarde. Het huidige bestuur zet vooral in op massa toerisme, en zorgt voor de kassa van de commerçanten, maar “massa” trekt ook marginaliteit en overlast aan, en de kosten die daaruit voortvloeien zijn voor de gemeenschap (voor ons dus). Liever het eco toerisme ipv massa toerisme promoten. Maar dat vergt visie en moed van het bestuur.

    • volledig met u akkoord Dirk Gerard maar niet altijd begrepen noch door de Pannenoars noch door de lokale politiekers.
      zal wel verder doordringen op termijn. We hebben immers veel natuur troeven.

  2. Herman Barbier zegt:

    Ik heb nog De Panne gekend met enkel duinen aan het Leopold Monument . Ik speelde in de bossen tussen dat monument en de Meli.Men sprak nog niet van de Houtsagenduinen en alles was er vrij toegankelijk. Alles werd er ook gerespecteerd. Nu dat alles volgebouwd is wil men terug naar …. Veel te laat. Enkel winst is van tel .Mooie huizen worden gesloopt en vierkante blokken in de plaats . Er is geen visie meer en niemand heeft de moed om strenge regels in te stellen en toe te passen .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.