Camping Zeepark evolueert naar “openlucht recreatieve verblijven”: Vervolg 2

IMG_9857
“View of the artist” in het kader van een toekomstige bouwaanvraag [arch EL architects]

Dit artikel is geschreven kort na de goedkeuring van het gemeentelijk GRUP. Sindsdien zijn diverse onderhandelingen gestart met ANB in het kader van de project-MER nodig voor de aanvraag van de Omgevingsvergunning. Daarvan is weinig publiek bekend maar er schijnen zware extra natuurverplichtingen op te komen. Eind 2022 heeft Natuurpunt dit dossier in de pers gebracht. Velen zijn verontwaardigd en willen deze duinen te herbestemmen tot natuurgebied (i.p.v. nu Recreatiegebied volgens de gewestplannen).
Hamvraag is nu: wie zou de Planschade betalen voor herbestemming of aankoop door Vlaanderen.

Bovenstaande fotomontage heeft een eerste idee hoe dit project er zal uitzien. Slechts 2/3 van het volledig terrein mag bebouwd worden, rest groene zone. Links vooraan een “beachclub” dwars op het verlengde van de Zeedijk. De bestaande zeereepduinen blijven (immers geen eigendom van de camping). Rechts achteraan op de foto het hotel aan de zijde van de Nieuwpoortlaan. Alle auto’s ondergronds!

IMG_9854
Huidige Camping Zeepark
IMG_9855
Basisplan nieuw ONTWERP Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan

Nu ongeveer 600 camping-staanplaatsen + bijna evenveel auto’s.
Nieuw project: ongeveer 250 á 275 vakantieverblijven en 250 parkings + hotel van 80 kamers en 80 parkings (met nevenfunctie restaurant en feestzaal) (H) + beachclub (zwarte bal).
Het volledig terrein (8,68 ha) heeft het statuut van “Recreatiegebied” (mag dus bebouwd worden met vakantieverblijven). Hiervan zou in het nieuwe project ongeveer 1/3 groen gebied worden. De bestaande zeereepduinen staan hier niet getekend want buiten het terrein. Tussen die duinen en het project een groene zone van 40 m. Idem aan de kant van de Nieuwpoortlaan voor de helft. Voor het gearceerde gele zone zou een beperkte bouwhoogte gelden.
Belangrijk is dat er een openruimte verbinding komt tussen het strand en de Houtsaegerduinen via de groene zone ten oosten van het project, aansluitend met de bestaande natuurzone tussen de camping en het Zilt (zie afbeelding hieronder). Het ZILT is hiervan de eigenaar en heeft een akkoord gesloten dat deze dubbele zone zou mogen ingericht worden als één gezamenlijk natuurzone met natuurbeheer. De afsluiting tussen beide eigendommen blijft maar in de camping zou een wandelverbinding gerealiseerd worden als knuppel/vlonderpad (=pad op palen) tussen het strand en de Nieuwpoortlaan. Dit wandelpad loopt ook rond het ganse project evenals dwars door het project ter hoogte van de inrit. (het publiek zal dus achter de zeereepduintjes op een verhard wandelpad kunnen wandelen van het Canadezenplein tot aan het terrein van het Zilt + dwars door het project van het hotel/brasserie naar het strand)

Wit zandgedeelte van camping zal aansluiten op groen gedeelte van ZILT. Beide delen krijgen een nieuw geïntegreerd duinenrelief en beplanting.
Wit zandgedeelte van de camping zal aansluiten op groen gedeelte van het ZILT. Beide delen krijgen een nieuw geïntegreerd duinenrelief en beplanting.
IMG_9858
Uiterst rechts het hotel
Zo waren die duinen vroeger (voor Camping 1945 en Motel 1957). Zo zouden ze terug komen indien de zone natuurgebied zou worden.
Beachbar
Concept Beachbar met ondersteuning voor strand- en watersportactiviteiten . (Bovenstaande foto’s zijn genomen van de openbare tentoonstelling in het gemeentehuis door bovenvermeld studiebureau)

Hoe wordt gebouwd?
De huidige maaiveldhoogten zijn ongeveer: (detail op onderstaand plan)
Zeedijk kant Canadezenplein + 10 m TAW
Koninklijke Baan 9 á 10 m TAW
Huidig maaiveld camping: 12 á 13 m TAW (NW iets lager; inderdaad men ziet de caravans quasi niet vanaf de Zeedijk)
Boven op het huidige maaiveld worden 3 grote garageruimten gebouwd die later ondergronds zullen worden  (1 voor hotel en 2 tussen de clusters. Onderling verbonden met gemeenschappelijk in/uitrit onder het hotel op de plaats waar nu de tramoversteek is).
Meestal direct op deze garages (of iets hoger of in het zand) worden 4 clusters van ingeduinde vakantieverblijven met zicht op zee + 2 clusters met zicht op de Houtsaegerduinen  + 1 hotelgebouw met zicht op beide. De hoogten zijn  2 á 3 bouwlagen naargelang men tussenin de hoogten zal opdrijven om een nieuw duinenlandschap te vormen. Het is immers de bedoeling om de achtergevels en zelfs de daken “in te duinen” in het nieuwe landschap (zand achter en boven). Een fameuze opgave waarvoor veel extra zand zal nodig zijn (hoeveel? Men spreekt van 300.000 m3 ?. (cf ophoging strand De Panne in 2011 was 40.000 m3 = 10.000 vrachtwagens. Baaltje opspuiting vanuit zee 140.000 m3).
Een gedeelte zal evenwel kunnen aangevoerd worden van de duinpanne die men zal inrichten in het ZILT (zie plan hieronder). Dat zal zeker moeten aangevuld worden met aanvoer van gewassen zeezand uit Nieuwpoort waarin helm kan geplant worden).

In het GRUP dossier zijn de hoogten opgerekend + ook in de langs en dwarsdoorsneden
In het ONTWERP- GRUP dossier zijn de hoogten opgetekend + ook in de langs- en dwarsdoorsneden

Het is duidelijk dat er lang nagedacht  is over dit zeer beeldbepalend project. Het is een 8,68 ha groot openruimtegebied tussen beide badplaatsen De Panne en Baaltje. De “Poort tot De Panne” als je van Oostende komt en de voouitspringende beachbar het sluitstuk van onze Zeedijk.

Dit groot terrein  heeft reeds lang het statuut van “Verblijfsrecreatie”. Er mag dus gebouwd worden maar geen woningen om permanent te bewonen [geen domiciliering mogelijk; cf huisjes Duinendaele aan de Duinhoekstraat] (op uitzondering van conciërge).
Het is duidelijk dat deze unieke ligging van een groot perceel alleen maar mag ingevuld worden door een project met meerwaarde [zowel voor toekomstige investeerders als een commerciele meerwaarde voor de handel en reca van De Panne + kadastraal inkomen voor onze gemeente].  Ook een antwoord op het verminderend hotelaanbod. Geen extra parkingdruk op de gemeente want evenveel ondergrondse parkingplaatsen als verblijven. Ook 60 ondergrondse plaatsen voor het hotel/restaurant.

Zaterdag 25 juni 2016 heeft de gemeente een publieke infomarkt organiseerd rond deze herinrichting van camping Zeepark (8,68 ha!) een uniek niet bebouwde oppervlakte.  Bram Degrieck (bevoegde schepen voor Ruimtelijk Orde), Luc Anno hoofd van de Dienst Ruimtelijke Orde en 3 ontwerpers van het studiebureau CreoSum lichtten het project individueel toe. Opmerkelijk maar 2 omwonende Pannenoars gezien maar veel Franstaligen die momenteel jaarlijks daar kamperen. Het was zeer goed mogelijk om een persoonlijke uitleg te krijgen bij deze diverse personen.

IMG_9861
Nu in de gemeente op eerste verdiep aan burelen Ruimtelijk Ordening
IMG_9862

Aan de hand van een 5 panelen wordt het  GRUP geïllustreerd. Op deze panelen vinden we kernteksten als toelichting, aangevuld met plannen van wat op vandaag kan, plannen en doorsnedes van wat het GRUP beoogt.

Deze infopanelen blijven tot het einde van het openbaar onderzoek aanwezig in het gemeentehuis, op de eerste verdieping naast de dienst Ruimtelijke Ordening en kunnen ook bekeken worden in het gemeentehuis 7/7 open, dit doorlopend van 9.00 u tot 18.00 u.

Het openbaar onderzoek is gestart op 17 juni 2016. Twee maanden, dus tot 16 augustus, kunnen bezwaren ingediend worden.
Indien geen problemen verwacht men de uiteindelijk goedkeuring het GRUP rond het einde van 2016. Dan kunnen gedetailleerde Aanvragen Omgevingsvergunning (=bouwaanvragen) ingediend worden. Ook een plan-MER zal nog moeten gemaakt worden.(dus camping is zeker nog open volgend seizoen 2016)

Bram Degrieck:  …Enige tijd na het opstarten van het GRUP werd bekend dat er een mogelijke investeerder was opgedoken die de site van de camping Zeepark wenst te ontwikkelen. De gemeente ging het gesprek aan met de al dan niet nieuwe eigenaars van de camping, teneinde de neuzen direct in dezelfde richting te krijgen. Dat is blijkbaar goed gelukt en de initiatiefnemer is  mee in het gemeentelijke wens. Ook zij streven naar een hedendaags duurzaam concept, uniek aan de Vlaamse kust met respect voor de omgeving…De bouwconcepten / ideeën van de initiatiefnemers werden tijdens de opmaak van het GRUP gescreend aan de mogelijkheden die worden gesteld (en niet omgekeerd, nota voor de kritische lezer). Op zich een goeie zaak…”
De meest noordelijke bouwlijn is het verlengde van de huidige bebouwing op de Zeedijk van De Panne. De enige uitzondering hierop is de beachbar als een eye-catcher die ter hoogte van het Canadezenplein zal worden ingepland. Deze eye-catcher dient een gebouw met uitstraling te zijn die enkel aan voorzijde zichtbaar is. Hier kan een beachclub, tearoom of restaurant zich ontwikkelen (niet hetzelfde als een strandbar, dus).
Er wordt in het GRUP tot in detail beschreven op welk niveau er hoeveel % van de site kan bebouwd worden. Beperkte vloer en bouwindex
B/T 0,25 < 0,5 (de helft van het toegelaten)
v/T 0,75 = 75% van de moelijkheid in recreatieve bestemmingszone

Voor de hulpdiensten (brandweer, 900,…) dienen uiteraard wel de nodige voorzieningen getroffen evenals voor het beheer van de natuurgebieden.
De knuppelpaden voor  wandelaars zijn ongetwijfeld een meerwaarde in tegenstelling met vandaag waar de camping voor het grote publiek afgesloten.
De toegang tot de vakantieverblijven gebeurt ofwel bovengronds via knuppelpaden of wel via de ondergronse parkeervoorzieningen.

In een volgende DE BLIEDEMAKER (vóór 16 augustus) komen enkele persoonlijke bedenkingen of suggesties.

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

2 reacties op Camping Zeepark evolueert naar “openlucht recreatieve verblijven”: Vervolg 2

  1. Belinda zegt:

    Bedankt, voor de inlichtingen …velen die op het einde van dijk een eigendom hebben zijn zich van niets bewust! Zijn er borden met info per plaatse ( camping) opgesteld ?

    • DE BLIEDEMAKERJose zegt:

      Belinda. Voor een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning worden alle rechtstreeks omwonenden schriftelijk verwittigd en wordt uitgeplakt. Uitgebreide info te verkrijgen op de Dienst Ruimtelijke Ordening.
      Voor een GRUP heb ik dat nog niet gezien. Het betreft meer de ganse gemeente en wordt globaal bekendgemaakt in de pers.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.