De wrakken van Zuydcoote

IMG_2980

Plage van Zuidkote

Ingevolge de mooie najaarszomer weinig bezig geweest met DE BLIEDEMAKER. Daarentegen veel  gewandeld en gefietst o.a. naar de wrakken van Zuidkote

IMG_2974

Crested Eagle 2013

crested

Crested Eagle in zijn glorietijd

Verleden  week-end was het springtij en dan kan men gemakkelijk rond 3 wrakken wandelen.  Ze zijn recent bloot gekomen ingevolge het verplaatsen van de zandbank waarin zij ondergedolven lagen. Ze dateren alle van operatie Dynamo. Tussen 26 mei  1940 en 4 juni werden meer dan 300.000 geallieerde soldaten geëvacueerd in Duinkerke en ook op de stranden van Malo-les-Bains tot aan De Panne. Een 40.000, voornamelijk Franse soldaten, zijn niet meer weggeraakt.

Naamloos
Voor een gedetailleerde beschrijving van deze gebeurtenissen + getuigenissen:
–  Lees uitgebreid Engels artikel (pdF)>>>  (inclusief de briefwisseling van Churchill met Lord Gort (van 30 mei 40) die gevestigd was in het gemeentehuis van De Panne en het finale bevel had over de evacuatie met onder hem generaal Montgomery Lees DE PANNETHEEK>>>)
–  Lees Chronologie in het Frans>>>

Headquarter van Lord Gort (bron DEPANNETHEEK)

Hiervoor werden in Engeland 150 oorlogschepen en 650 commerciële en private boten ingezet  (ook de “Little Ships” genoemd: Ze vervoerden de soldaten, hetzij naar grote schepen, die niet dichtbij konden komen, hetzij naar Engeland). Hiervan zijn er ongeveer 1/3 gestrand of gezonken. In mijn jeugd kon men bij laag water meerdere van die wrakken zien liggen op het strand tussen De Panne en Duinkerke. Voor de liefhebbers heeft een duikersclub van Duinkerke al de wrakken op kaart gezet (ook de strandwrakken). Deze locaties kunt u openklikken en de foto’s en gegevens vinden van de gezonken boten. Kijk>>>

Er is ook een Vlaamse wrakkendatabank Kijk>>>
Z
eer indrukwekkend is ook een bezoek aan het museum in de tunnels onder Dover Castle van waaruit de operatie geleid werd vanuit de “DYNAMO ROOM” Lees>>>

crested1

Crested Eagle: eigen foto 2011

Het bezochte wrak (foto bovenaan) is dat van de “Crested Eagle”

De Crested Eagle (1925)  was een van de allereerste pakketboten die vooruit gestuwd werd door een schoepenrad aangedreven via een stoommachine die onder druk gebracht werden door ontbranding van stookolie.  Op 28 mei 1940 stak het vaartuig het kanaal over en ankerde zich de volgende morgen voor De Panne, alwaar hij al spoedig de opdracht kreeg om aan het oostelijke havenhoofd van Duinkerke aan te meren. Omstreeks 18 uur verliet de stomer met zijn menselijke lading de zwaar bestookte haven en zette opnieuw koers richting De Panne. Net voorbij Malo-les-Bains werd de Crested Eagle aangevallen door een sectie Stuka’s, een eerste bom trof geen doel. De tweede bom was een voltreffer die insloeg tussen de schouw en de machinekamer. De nabij gelegen destroyer HMS Verity sommeerde de Crested om te stoppen teneinde de troepen over te zetten, doch de inmiddels onbestuurbaar geworden boot vervolgde zijn route. Inmiddels hadden twee andere inslaande bommen de oliereservoir getroffen die omstreeks 18h30 de houten opbouw van ‘t schip in lichte laaie zetten. Het lukte de kapitein om de laaiende boot te laten stranden voor Zuydcoote. Tijdens dit maneuver ontvlamde de gehele olievoorraad, de daaraan gepaard gaande explosie eiste 300 levens. De lijdensweg van de opvarenden was nog niet voorbij, de nagenoeg 200 overlevenden die al dan niet zwaar gewond op het wateroppervlak zwalpten werden op gruwelijke wijze bestookt door vijandelijk mitrailleurvuur van de laag overscherende Stuka’s.  

IMG_2977

de Devonia 2013

Een paar 100 m dichter bij Bray-Dunes vinden we het wrak van de Devonia. Uitleg>>>
Hier vinden we nog mensen die zoals vroeger de mosselen plukken van scheepsromp.

devonia2

De Devonia in zijn glorietijd

En dan maar de wandeling verder zetten richting “Les Dunes Marchand” tussen Bray-Dunes en Zuydcoote. (GPS route>>)

Afbeelding

IMG_2969

Maar eerst nog eens in bewondering staan voor de mooie natuurlijke ontwikkeling van de zeereepduintjes.  Daar kan onze gemeente een voorbeeld aan nemen. De “laisse de mer” wordt hier niet opgekuist vandaar mooie duinaangroei.

IMG_2978

Afbeelding 5

En het kwam zo dorstig dat we enkele duindoornbessen moesten eten.
IMG_2979
De nieuw gebouwde horecazaak is nog niet open (de vroegere “Grande Marée”). De meest unieke ligging tussen De Panne en Duinkerke. Het gerucht doet de ronde dat de “Fox” hier een bijhuis zal openen??????

IMG_2981

De nieuwe “Grande Marée”. Open vanaf 2017


Sinds 1975 heeft de “Communauté Urbaine de Dunkerque” quasi alle duinen tussen Duinkerken en De Panne aangekocht (meer dan 600 ha en achteraf doorverkocht aan het “Conservatoire de l’Espace Littoral” via een taks op de nieuwbouw). Al deze duinen staan open voor de toeristen. Men is zich in De Panne nog niet bewust van de enorme toeristische meerwaarde van deze uitgestrekte natuurgebieden grenzend aan onze gemeente. Ook het internationaal “GR 5 + GR du Littoral” wandelpad loopt van bij ons door de dunes du Perroquet, Dewulf en Marchant. Je kunt gemakkelijk via wandelpaden van bij ons 20 km wandelen naar Lefrinckoucke steeds in deze duinen zonder een auto of het strand te zien (alleen 1 prikkeldraad van “Camping du Perroquet” overspringen + enkele straten in Bray-Dunes en 1 straat in Zuydcote; terugkeer mogelijk via vlotte DK-bus verbinding).

luchtfotosanazuydcoote

Breng ook eens een bezoek aan het “sanatorium van Zuydcoote”. . Lees uitgebreid artikel op de WIKI van DE BLIEDEMAKER:  “Maritiem Hospitaal van Zuydcoote”.
De geschiedenis van dit reusachtig complex wordt er uitgebreid uitgelegd. (zie foto hierboven). Het werd vanaf 1902 gebouwd door ir. Georges Vancauwenberghe, le « père des malades », als “sanatorium national”. (4.500 bedden!). We kunnen er de nieuwbouw (kant strand) vergelijken met oude postkaarten. Dit gedeelte werd immers volledig gebombardeerd tijdens de “operatie Dynamo in mei 1940 (zie de film “Week-end à Zuydcoote” 1964 met Jean-Paul Belmondo naar het boek van Robert Merle die de tragedie zelf meegemaakt heeft). In deze film werden de ruines van dit monumentaal complex nog eens goed in de vlammen gezet.
Nu is dit een belangrijk ziekenhuis van Duinkerke. Naast het hospitaal gedeelte is er ook een revalidatie kliniek voor herstellenden en een verplegerschool. De bijhorende boerderij “La Ferme du Nord” is nu “beschermd monument” en zal gerestaureerd worden.
Zie ook website  Geschiedenis van het Sanatorium>>> 

En om af te sluiten in visserssfeer raden wij de wandelaars stellig aan iets te drinken of te eten (dagschotel 8,6€) in het Vlaams Estaminet “AU JOYEUX RETOUR DES PÊCHEURS” in de rue Général De Gaulle tussen de rode lichten te Zuydcoote en de vaart Veurne-Duinkerke.

Naamloos

FIJNE WANDELING

PANNESPROKKELS:(wordt permanent bijgewerkt)

– Zoals u weet, zijn de laatste werken bezig voor de toegang naar de fiets-, wandel- en ruitersbrug over het kanaal Veurne-Duinkerke ter hoogte van de grens. Momenteel is het studiebureau Lobelle met de diverse partners op zoek naar een naam. Indien u ideeën hebt, aarzel niet ze dan door te geven! (vb hieronder als reactie).

Het beste tot heden binnengekomen voorstel komt van Piet Verstraete nl DE POTEAUBRUG (naar analogie met de “Poteau Kerremesse” bij Willy en Maria Lees op DepanneBlogt>>>

– En nog een veelbelovend concert voor zaterdag

Neos zorgt voor de ontvangst.RTC13242a_De_Panne

Opgestuurd door onze pastoor Stephan

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Natuur. Bookmark de permalink .

15 reacties op De wrakken van Zuydcoote

  1. noelhoste zegt:

    Ik wil in dit verband nog even verwijzen naar het artikel “Landschappelijk schoon, en bouwkundig erfgoed … les dunes Dewulf” op DepanneBlogt (zie http://www.depanneblogt.be/?p=19637). Deze blog is de weerslag van een wandeling die ik toen met José en andere gidsen in hetzelfde gebied heb gemaakt. Naast het hôpital Maritime van Zuydcoote, verkenden we toen de 19de-eeuwse Batterie de Leffrinckouke, verborgen achter de zeereepduinen, en enkele indrukwekkende restanten van de Duitse fortengordel die Duinkerke moest beschermen, sommige nog bovenop de zeereep, andere tot op het strand afgegleden.

  2. Rudy Kenis zegt:

    Prachtig artikel! Zeer boeiende informatie. Ik ga het zeker eens bezoeken.

  3. camiel vanhoucke zegt:

    Deze week, gebruik makend van het goede weer, een fietstochtje gemaakt van Ghyvelde, richting Uxem en aan de blauwe watertoren links af naar Hondschoote. En onderweg toch even moeten glimlachen met ons verfranste Vlaams. Zo hielden we halt zowat halfweg en wat las ik daar?” Chemin du Crommenhouck” en wat verder “Café du Koestal”.Zouden de Fransen zelf wel beseffen wat er daar staat?

    • piet verstraete zegt:

      Dat is zeker,Camiel.Het zijn tenslotte frans-Vlamingen. De voorouders hun taal. Je mag natuurlijk niet uit de Provence afkomstig zijn.

    • ronny verpoorte zegt:

      Geen nood Camiel, die van het noorden weten maar al te goed wat er staat geschreven. In mijn apejaren (45 jaar geleden) heb ik er gewerkt……mijn West-vlaams,(voor hun deels verstaanbaar) was niet toereikend in die streek, en het Frans dat ik op school geleerd had was voor hun 0,0, maar als er geen opties zijn leer je hun taaltje vlug hoor. De uitstervende generatie spreekt er “Vlaemsch” , en een soort van plat Frans die hier in De Panne niet van toepassing is.
      Ik heb heel wat vrienden (kinderen inbegrepen), in het noorden van Frankrijk die heden ten dage avondschool volgen om de taal van hun voorouders terug machtig te worden.
      Feit is wel, dat als ze naar De Panne komen deze taal niet durven gebruiken, dit uit vrees voor taalfouten.

    • W. Zoete zegt:

      Heb in mijn bibliotheek nog een boekje van 1969 van de VTB – de Nederlanden in Frankrijk (auteur Jozef van Overstraeten).
      Het boek De Westhoek XL (uitgeverij Davidsfonds – auteur Jan Yperman) beschrijft eveneens de pracht van de Franse Westhoek en hoe de huidige Franse Westhoek tot 1713 behoorde tot het graafschap Vlaanderen.

      Van piraat Jean Bart weten we dat hij Vlaams sprak en nauwelijks de Franse taal kende. Vanaf 1713 heeft de Franse overheid er alles aan gedaan om dat deel te verfransen. Maar het heeft nog 100 jaar geduurd vooraleer die verfransing een feit was (onderwijs in Duinkerke in de beginjaren 1800 nog steeds in het Vlaams).

      En nu vinden de Vlamingen dat het verdrag van Utrecht van 1713 moet “gevierd” worden.
      Onder andere, door een forse subsidie te geven aan een “kunstenaar” om in het douanekotje van Adinkerke wat tekeningen op de binnenmuren aan te brengen.
      En in de kranten zagen we een foto van de burgemeester en de voorzitter van het Vlaams Parlement die zich lachend laten fotograferen in dat kotje !

      En wat is er daarvan nu nog te zien in Adinkerke ?
      Men kan door een opening binnen gluren in dat kotje.
      En op de buitenmuur, links een papier met een nietszeggend opschrift in het Nederlands en rechts hetzelfde in het Frans.

  4. Godfried Onraedt zegt:

    Zaterdagavond om 20u een PRACHTIG kooroptreden bijgewoond in de OLV-kerk .Het Gwalia Singerskoor met 37 mannen uit Wales gaf een unieke muzikale beleving, begeleid door kerkorgel en synthesizer. Enkele nummers brachten ze in het “Welsch”. De acoustiek van die 37 mannenstemmen in de grote kerkruimte bracht iedereen onder de indruk. Nadien werd achteraan de kerk een glaasje Cava aangeboden door pastoor Stefaan, waar de senioren van NEOS voor een onberispelijke bediening zorgden.
    Dergelijke initiatieven moeten ook in De Panne meer bijgewoond worden. Niemand gezien van de dienst cultuur of cultuurraad, niemand gezien van burgemeester, schepenen of gemeenteraad, niemand van OCMW-raad, politieke besturen enz…..(zelfs geen CD&V mandatarissen). Blijkbaar is een BBQ, pensenkermis of bierfestijn interessanter?

    • Ik was gepland om te komen, maar was een beetje vermoed ingevolge massale opkomst voor de bessenwandeling in de namiddag

      • Godfried Onraedt zegt:

        Begrijpelijk en eerlijk, José. Eigenlijk MOEST er niets, doch mijn mening is duidelijk en kan in de toekomst veranderen bij volgende evenementen.

    • Guido Sepelie zegt:

      De Burgemeester was die dag op officiële visite in onze Slovaakse zusterstad Hlohovec, in het kader van hun viering van 900 jaar (eerste schriftelijke vermelding van de stad op een perkament in een klooster verderop, bij Nitra, in 1113). Ik kan getuigen, samen met andere “vrienden van Hlohovec”. Grensoverschrijdend verbroederen en verzusteren in een uitdeinend Europa kan in De Panne zelf of op visite bij je – verre – buren.

  5. will vansteene zegt:

    En wij die als Pannenaren dachten dat we veel wisten over die wrakken waar we ‘in den tijd’ met de scouts nog op gelopen hebben voordat ze jaar na jaar dieper zonken in de branding.
    Bedankt José voor deze zeer uitgebreide in formatie.

  6. camiel vanhoucke zegt:

    Acht dagen geleden was ik vast van plan naar die avondopvoering in de O.L.V.kerk te komen en zaterdagavond was ik het “glad” vergeten. Jammer ,maar helaas. De ouderdom zeker?…

  7. Wim Mortier zegt:

    Als naam voor de nieuwe voetgangersbrug kan ook : Le blanc mitoyen

  8. christine Denorme zegt:

    Er is al de Knokkebrugge , waarom niet bij ons de Maria Crockkebrugge ?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.