Ecotoerisme te Nieuwpoort.

 

Nieuwlandplein   (nu bewonersparking)

Op zaterdag 11 maart werd een informatiedag georganiseerd door ANB om het natuurherstelplan van de Similiduinen te Nieuwpoort voor te stellen. Er is een compromis gevonden voor de aankoop duinen, minigolf en tennisterreinen door ANB en het bouwen van een nieuw Ecohotel op de plaats van een sportlokaal aan het Nieuwlandplein.Stad Nieuwpoort gaat verder de ecologische toer op.
Het openbaar onderzoek loopt van 28 april tot 28 mei.

De Similiduinen is een 30 tal ha groot duinengebied aan de NO kant van de Kinderlaan (om naar de autostrade te rijden). “Simili” is de vastgoedmaatschappij die in de vorige eeuw in deze kustduinen een nieuw stukje Nieuwpoort Bad ontwikkelde. Recent kocht het ANB nog extra 10 hectare duinen in het noorden van de Similiduinen. Daardoor is het grootste deel van de Similiduinen nu eigendom van het Vlaams Gewest. De aankoop gebeurde in het kader van het Europees Life-FLANDRE programma, (ongeveer de helft met Europese subsidies; was privénatuurgebied aankoop voor 50.000 €/ha).
Zie voorstelling in de Nachtegaal op 27 februari 2015 en opening van de mobiele expo  Lees>>> 

Aan het Nieuwlandplein staat een verlaten sporthuis. Daarvan worden ook de minigolf en tennisterreinen meegekocht en zullen terug duinengebied worden. Als deal mag het gebouw herbouwd worden, wat hoger cf appartementvillagebouw aan de overzijde van het Nieuwlandplein kant tram. Een ideale ligging voor een ECO-hotel: met zijn “gat” in het nieuw op te richten natuurreservaat van 38 ha en zeer dicht van het strand en van de andere natuurreservaten: Zeebermduinen, Ter Yde en Hannecarbos.
Goed gezien: cf het Ara-Dune Hotel en het nieuwe Holiday Suites Westhoek van Twin Properties (47 logementen voor 4 à 6 personen) in de Duinhoekstraat aan de grens (aan de rand van de Westhoekduinen en de Perroquet duinen waar ook een nieuw ingericht grote ingang + parking komt voor toegang naar het Grenspad naar zee  (zie het natuurbeheersplan)

Het similiproject zou vrij snel gerealiseerd worden. Het ontwerp van het natuurbeheerplan is klaar en werd zaterdag voorgesteld. Het eerste dat zal gebeuren is het opkuisen van de sterk verwilderde duinen en het herstellen in hun oorspronkelijke staat. Zo krijgt waardevolle flora opnieuw een kans.

Alle bomen worden gekapt, de duinpannen worden open gemaakt en een uitgebreid net van wandelwegen en ook een mountainbikepad worden aangelegd. Verschillende kleine duinpannen zullen verdiept worden zodat men terug grondater zal zien.
Voor het verder continu onderhoud zal men Shetlandpony’s en schapen inzetten. Daarvoor moeten natuurlijk afsluitingen geplaats worden rond de te begrazen duinpannen. Deze zijn klein en er zijn er meerdere verspreid zodanig dat men beslist heeft om het ganse duinen gebied in zijn geheel af te sluiten. Spijtig, maar met weliswaar met veel ingangen. In de laatste beheerplannen wordt meer en meer aandacht gegeven voor de recreatieve inrichtingen. Zo wordt er ook een uitkijkplaform aan de oostkant voorzien. Er zijn komen veel aangeduide wandelpaden en ook een montainbike route ten zuiden en ten oosten (zie bruine lijn niet ver van het wandelpad)

Tweemaal openklikken voor Video op Focus

Volgend weekend wordt ook het beheersplan voor de Sint-Laureinsduinen in Westende voorgesteld.

Holiday Suite waar vroeger Palais du Picon

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur. Bookmark de permalink .

Een reactie op Ecotoerisme te Nieuwpoort.

  1. José,

    Heb je soms een beter plannetje van de het ontwerp in de duinen ?

    Mag je mailen naar dieter@dunekeuntjes.be

    Thnx

    Mvg

    Dieter

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.