20 jaar DE BLIEDEMAKER

Wie had in 2005 gedacht dat DE BLIEDEMAKER ontstaan aan den toog van “Den Anvers” nog altijd zou bestaan. Binnenkort vieren we de twintigste verjaardag.
Geen hoogdravende literatuur, maar een eigen blik op het alledaagse leven in De Panne. Hier vind je geen sensationele krantenkoppen, maar wel verhalen over de gewone dingen: van alledaagse roddels tot een vleugje geschiedenis, natuur en af en toe wat politiek getint. Dit is geen platform dat zich richt op groot nieuws, maar eerder op de kleine gebeurtenissen die het leven kleur geven. Af en toe deelt DE BLIEDEMAKER zijn eigen mening, niet gebonden aan een politieke kleur, maar wel kritisch ingesteld.
Men beweert wel eens dat DE BLIEDEMAKER de lokale bevolking heeft leren “lezen op het internet”
(cf Hendrik Conscience). Misschien was dat waar in 2005, maar sindsdien zijn er tal van nieuwe digitale media bijgekomen. In 2007 verschoof de aandacht naar DepanneBlogt. Direct een groot succes met een 10-tal auteurs. Maar dit initiatief heeft maar enkele jaren standgehouden. Nadien kwam er stevige concurrentie van Facebook, waardoor de interactieve initiatieven van DE BLIEDEMAKER minder succesvol werden. De rubriek “Pannesprokkels” verloor hierdoor geleidelijk aan zijn populariteit.
Desondanks bleef ik volhouden. Veel minder programmeerwerk had ik nadat ik op aanraden van Frederic Launoy overgeschakeld ben naar het modernere blogplatform WordPress. Meteen ook een betere fotoresolutie. Het oudere gedeelte van DE BLIEDEMAKER, van 2006 tot 2011, werd niet langer ondersteund door Telenet, maar ik heb recent geprobeerd deze eerste periode te archiveren in een reeks artikelen “Archief van DE BLIEDEMAKER”
.

Dit is de eerste DE BLIEDEMAKER

1. Viering

DE BLIEDEMAKER bedankt al zijn lezers die er vanaf het begin bij waren. Sommigen hebben het inderdaad al quasi twintig jaar volgehouden. In het begin waren de statistieken van het aantal lezers een motivatie om door te blijven schrijven omdat er destijds nog niet veel aanbod was op internet. Later waren het vooral de reacties van mijn lezers die me de moed gaven om door te gaan. Nu zijn het vooral nieuwe lezers die mij leren kennen via DE BLIEDEMAKER.

Elk jaar rond de paasvakantie ben ik aangenaam verrast als toeristen me op de Zeelaan aanspreken om me te bedanken voor de informatie over De Panne, zelfs veel Franstalige tweedeverblijvers. Het is verbazingwekkend hoeveel van hen Nederlands kunnen lezen. In het begin was DE BLIEDEMAKER soms hun enige bron van informatie over hun geliefde gemeente, zelfs “Depanne Leeft” werd dan niet bij hen thuis bezorgd. Nu is dat veel verbeterd en worden mensen via de post en vooral ook Facebook veel directer geïnformeerd.

Sommige mensen stellen voor om alle DE BLIEDEMAKER-artikelen te bundelen tot een boek, maar dat wil ik niet en zal ik nooit doen. Dat zou veel te veel werk zijn. Ik antwoord dan dat alle informatie online beschikbaar is en dat iedereen die mag kopiëren of integreren in een boek. Daarom heb ik de oudste vijf jaar van DE BLIEDEMAKER, die niet meer online stonden omdat de Telenet-webruimte niet meer beschikbaar was, overgezet naar de laatste tien artikels “Archief van DE BLIEDEMAKER”. De burgemeester en schepen Nikolas Luyssen hadden me eerder gevraagd om deze oude informatie als back-up te bewaren. Dus nu staat alles online en is het voor iedereen beschikbaar.

De honderden nummers van vóór 2012 waren nog alle te raadplegen tot in 2022 (ingevolge stopzetten webruimte Telenet). Degene met een blijvende waarde kan je terugvinden op de WIKI (via link bovenaan) of Lees>>>>

In april van 2011 werd overgeschakeld op een modernere lay-out via WordPress software (vanaf dan alles te herlezen via Archief venstertje “Maand selecteren”.
Je kan natuurlijk alles opzoeken via het “Zoeken” venstertje bovenaan rechts of gewoon op Google.

2. Statistieken

Sinds april 2011, 261.987 unieke bezoekers (“uniek” wil zeggen bezoeken worden als “uniek” geteld per dag d.w.z. meerdere aanklikken van dezelfde persoon/dag tellen maar me voor 1 bezoek). Zie hieronder de statistieken sinds deze nieuwe lay-out. (van de 5 jaren voordien zijn er geen statistieken)
Het totaal aantal bezoekers zal wellicht meer dan 1.000.000 bedragen.

Statistieken van de laatste jaren.
Statistieken per dag laatste week

Aantal keer bekeken vanaf 2011 de nieuwe DE BLIEDEMAKER xxx artikels verschenen met 1.760.428 hits. dus enorm.
Zo kan je de recordartikelen selecteren (>3.000 keer bekeken)
Je kan ze open klikken

3. Wat is een DE BLIEDEMAKER?


Nog niet zo lang geleden werd voor de kust van De Panne gevist achter “Panhoarienk”. Dit is een kleine haring die hier in scholen voorbij passeert in oktober/november. Ik heb het geluk gehad met mijn vriend-zaliger Roméo Van Imschoot meerdere malen dergelijke vangsten te kunnen meemaken. Dat gebeurde steeds bij valavond. (naar ’t schijnt het beste tijdstip). Vanuit een klein bootje worden er enkele honderden meters netten uitgezet, welke een 2 tal meter verticaal hangen in het water aan veel vlotters. Deze netten + het bootje drijven in alle stilte mee met de getijdenstroming. (eerst in één richting tot het dood tijd wordt, om later opnieuw te drijven in de andere richting zodat opnieuw aan land kan gevaren worden op dezelfde plaats als de vertrekplaats). Dit drijven duurt een paar uren, dus rond het tij wisseling. Gedurende die ganse tijd wordt angstvallig gecontroleerd of de netten niet blijven hangen aan obstakels op de bodem. Dit gebeurt door te kijken of de lantaarn op het einde van de netten meedrijft. Het enige dat regelmatig gedaan wordt, is de netten gedeeltelijk intrekken om te zien of er haring in zit. Deze eerste haringen, die blinken in het maanlicht, noemt men de “BLIEDEMAKERS”. De haring is een schoolvis: ofwel vindt men bijna geen vissen ofwel zitten de netten vol (meerdere honderden). De “Bliedemakers” zijn dus de eerste aanwijzigen van vangst. Vindt men er in de eerste stukken net, dan wordt die eerste haring gekust (een “pieptje” geven) en teruggegooid en worden vlug alle verdere netten ingetrokken en is het feest aan boord (een genevertje drinken?). Soms vangt men plots zoveel haringen dat men erop moet lopen aan boord. Andere keren vangt men bijna niets op een paar wijtingen na.Anderzijds sugereert het woord “bliedemaker” ook “bliede” = blij. Dus blijmaker wat duidt op de positieve ingesteldheid.
DE BLIEDEMAKER had destijds voorgesteld om de naam DE BLIEDEMAKER te geven aan de “Boare”. Maar de Cultuurraad heeft niet gevolgd. “De Boare” is inderdaad ook mooi.

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed, Evenement, Geschiedenis, Natuur, Nieuws, Stedenbouw. Bookmark de permalink .

10 reacties op 20 jaar DE BLIEDEMAKER

  1. jean.verslype@telenet.be zegt:

    Dag José, eerst een dank voor je vlugge reactie met het re-mailen van het archief De Bliedemaker. En natuurlijk een grote proficiat voor het jarenlang volhouden als redacteur én commentator van De Bliedemaker. Ik heb (na een wenk in De Vrede St. Sixtus door Eddy Deboyser) met plezier de vele teksten opnieuw gelezen en genoten (vooral over Den Anvers natuurlijk). Dank je, José!

  2. Willy Viaene zegt:

    Dag José. Bedankt om de (bijna) twintig jaar De Bliedemaker nog eens de revue te laten passeren. Er zijn altijd wel artikels die in herinnering mogen gebracht worden.

  3. Freddy Vanthournout zegt:

    Doe zo verder

  4. Eloy Edwin Vanloo Christine zegt:

    josé, proficiat met het bijna 20 jarig bestaan van de Bliedemaker.
    Altijd heel interessante artikelen en dus mooie herinneringen, bedankt daarvoor.
    Hopelijk doe je nog jaren verder.
    groetjes
    Eloy Edwin

  5. willem deboyser zegt:

    Proficiat Jose, mooi initiatief wat mij toelaat om, ter aanvulling van de – steeds beperkter wordende – familiale contacten, het reilen en zeilen van DP beter te volgen. Ik wens je de gezondheid en de kracht om De Bliedemaker nog vele jaren verder uit te bouwen.

    willem, een afgedreven ‘pannenoare’

  6. Nadine Coulier zegt:

    Proficiat José, het is steeds leuk alle weetjes te mogen vernemen uit De Bliedemaker.
    En naar ik weet wordt het ook veel gelezen buiten De Panne in gans Vlaanderen.
    Groetjes. Nadine.

    • Herbert H. Groh zegt:

      Niet alleen in gans Vlaanderen, maar ook in Duitsland. Het is altijd een plezier en een kennisvermeerdering om ‘De Bliedemaker’ te lezen.

  7. Luc Mouton zegt:

    Veel ontzag voor wat je presteerde/presteert en wat je allemaal nog weet en terug kan ophalen/schetsen/situeren. Leest als een lier ! Met dank hiervoor. Luc

  8. Luc Sillis zegt:

    Ik heb steeds eeg genoten van het NIEUWS dat jullie brachten/brengen.

    Dank Dank Dank

  9. Chris De Groof zegt:

    Proficiat en hartelijk dank voor zowel je initiatief als voor je niet aflatende redactionele inspanning, José. het is nog altijd een groot plezier om je mails in de mailbox te zien toekomen. Hopelijk kan je dit nog een tijdje volhouden.

    Chris De Groof

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.