Plantjes in de Zeelaan zijn gearriveerd

Voetpad op het kruispunt Zeelaan – Julien Demolderlaan.

De werkzaamheden in de Zeelaan-Bad vorderen volgens planning. Mei wordt de maand van de afronding van fase 1. We zijn benieuwd hoe de nieuwe “corona-straatafscheidingen” zullen meevallen? De terrasafscheidingen voor verkeer /windschermen/bloembakken van beton zullen geplaatst worden.
Ik verwacht ook veel van het zandkleurige asfalt, zoals al meerdere jaren toegepast in Koksijde. Veel straatmeubilair moet ook nog worden geleverd: zitbanken, fietsenrekken, betaalautomaten, enkele verlichtingspalen die moeten worden vervangen, vuilnisbakken, verkeersborden, Shop & Go-sensoren, enzovoort… Er zijn al een viertal nieuwe bomen in grote bloembakken aangekomen op de Markt (enkele met mooie berkenboompjes idem als 6 in de Barkenlaan). Maar sinds vorige week donderdag zijn ook de planten geplant in de gelijkvloerse plantvakken. Misschien een beetje laat? Hopelijk slaan die meeste planten aan. Het is een rijke keuze, waarover hieronder meer te lezen valt.

Kopie van plan voor een beplantingsvak aan de Markt. Van ieder plantvak bestaat zo’n specifiek plannetje
Bovenstaand plannetje in het “net” gezet. Eerste deel
Bovenstaand plannetje in het “net” gezet. Tweede deel.
Er werden dus in dat plantvak 12 soorten geplant. In andere plantvakken ook maar meestal andere selectie

Het is duidelijk dat er veel zorg en aandacht wordt besteed aan het planten en onderhouden van die diverse plantenvakken in de Zeelaan-Bad. Het feit dat bijna alle planten doorlevend zijn en wintergroen, geeft aan dat er rekening wordt gehouden met het creëren van een aantrekkelijk groen landschap gedurende alle seizoenen.
Sommige hebben geen opvallende bloemen, maar bieden toch een mooie kleurcombinatie. Natuurlijk kunnen we het eerste jaar nog geen volledige vulling verwachten. Veel kruiden groeien langzaam, maar de meeste zouden vanaf nu toch moeten bloeien. Alleen de narcissen zijn reeds uitgebloeid. Sommige mensen uiten op Facebook hun ongenoegen over het feit dat de verwelkte bladeren van voorjaarsbloeiers niet worden weggesneden, wat ze slordig vinden. Maar om volgend jaar opnieuw bloemen te krijgen, is het belangrijk om het loof te laten staan, zodat de voedingsstoffen naar de bloembol kunnen worden getransporteerd. Dit geldt ook voor de tulpen en de hyacinten in de Dumontwijk. Dus een beetje geduld is vereist en vooral veel respect voor de arbeiders van de gemeente die ze met veel liefde geplant hebben Hetzelfde geldt voor de mooie plantenkeuze tegenover de voormalige Sint-Pieterkerk op het vernieuwde Mervillieplein.

Het planten en nu verder onderhouden en dagelijks water geven met voedingsstoffen is een hele karwei voor de arbeiders van de gemeentelijk Groendienst. Een grote proficiat!

HIER ZIJN ZE…
De S-bocht in onze unieke gebogen Zeelaan die het verkeer gelukkig aanzienlijk vertraagt naar 30 km/uur?
Nu ook een verhoogde busopstap zoals nu overal verplicht
Bemerk: er staan geen inox paaltjes getekend. Men zal proberen zonder.
De nieuwe terrassen met links de voorlopig oude bloembakken
De fontein met beter geplaatste zitbanken en boompotten.

Volgende DE BLIEDEMAKER over de inhuldiging van het Westerpunt op 3 mei. (Men giet nu de trappen).

Foto van Jef Balanck

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.