Ann Vanheste wordt burgemeester

Twee videoclips toegevoegd
Zie ook de beloofde prognostiek van Marc Decoussemaeker in de reacties op vorig artikel

Vijf jaar na het overlijden van Willy Vanheste zet zijn dochter en volksvertegenwoordiger Ann het socialistische beleid in De Panne verder. De lijst D.A.S. haalde immers een grote overwinning nl 9 van de 21 zetels. Ann heeft ook de meeste naamstemmen van De Panne!
Ann Vanheste is ook de enige van de 5 Pannese kandidaten die verkozen is voor de Provincie.
PROFICIAT ANN!

Haar vader, wijlen Willy, zou zeer fier geweest zijn met dit resultaat. Meerdere malen heeft hij publiekelijk de wens uitgedrukt dat zijn dochter Ann hem zou opvolgen. Zo volgt ze haar partijgenoot Robert Butsraen op, die een verdeelde meerderheid achterliet. D.A.S stapt in de vooraf afgesproken coalitie met “CD&VPlus”, die zes zetels binnenhaalde (dus ruime meerderheid van 15 op de 21 zetels). Ook Visie2020&NVA haalde 6 zetels, maar zij belanden dus in een  oppositie met weinig stemkracht.(6/21 zetels). Vlaams Belang en ANDERS hebben het niet gehaald.

Resultaten Verkiezing: openklikken om de naamstemmen te lezen

Openklikken + de pijltjes openen vòòr de lijsten

Gemeenteraad 2012-2020 (21 leden)AANPASSING:
1. Jacqueline Vanheste zal ontslag nemen (moeder en dochter kunnen niet tezamen in de gemeenteraad). Ook Robert Butsrean laat zijn plaats voor de jongeren. Hierdoor BOUDOLF Laurent en ROSSEY Manu toevoegen op de lijst DAS (rood)
2. Cindy Verbrugge is de eerste opvolger voor de lijst VISIE2020&NVA (blauw)

Ann Vanheste heeft het burgemeesterschap aanvaard Lees Krant van West Vlaanderen>>
Haar moeder Jacqueline is ook verkozen maar kan niet samen met haar dochter zetelen. De eerste opvolger is BOUDOLF Laurent (447  naamstemmen)

Het N-VA effect is althans in De Panne niet gelukt. (slechts 1 zetel: dokter Mieke Logier). ANDERS haalt geen zetel.
Notaris Serge Van Damme heeft de tweede meeste naamstemmen (985) direct gevolgd door Ann Woestijn (936). Het peloton heeft dan een ruime achterstand.
De 7 mandaten (burgemeester, 5 schepenen en OCMWvoorzitter) zullen waarschijnlijk gaan naar de
1. Socialisten: burgemeester + 3 schepenen
Ann Vanheste (1716; vorige keer niet deelgenomen); Ann Woestijn (nu 936; in 2006: 900); notaris Christophe Delrive(nu 680; in 2006: 891 bij VEDA); (jacqueline Vanheste 648); Robert Butsraen (nu 596; in 2006: 1101; Robert laat zijn plaats open voor Arne Debaeke) Arne Debaeke (586; vorige keer niet deelgenomen)

2. CVP: 2 schepenen + voorzitters OCMW
ir. Johan Blieck (715 in 2006: 1050); dokter Frans Buysse (681 in 2006: 1100); Bram Degrieck (649 in 2006: 940)

Pin Adinkerke

Conclusie: de bevolking heeft gekozen voor een sociaal beleid met mandatarissen vooral vanuit Adinkerke

Onder andere ongeveer de helft van de kiezers zijn senioren. Koksijde en Nieuwpoort hebben gekozen voor een eerder toeristisch beleid.
De volgende vraag is nu: “Hoe zullen nu de schepenbevoegdheden verdeeld worden onder de bovenstaande namen?”

Lees artikel Nieuwsblad>>>>

PANNESPROKKELS:(wordt permanent bijgewerkt)

– Zondag zeer groot aantal bezoekers op DE BLIEDEMAKER: nl 2.941. Maandag zijn er 3.553 geweest (“unieke” bezoekers: d.w.z. meerdere bezoeken/dag van zelfde PC tellen maar 1 maal mee))

– “Visie 2020 – N-VA” likt de wonden Lees Krant van West Vlaanderen>>>

Videofilmpje uitgezonden zondag 12:4(5 op de “Grote Verkiezingsshow” van EEN

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Gemeente Politiek, Nieuws. Bookmark de permalink .

33 reacties op Ann Vanheste wordt burgemeester

  1. Willy Zoete zegt:

    Gedurende vele jaren werd Adinkerke en De Panne gebiologeerd – zelfs geterroriseerd – door een feodaal, ultraliberaal, centralistisch, asociaal bestuur en beleid van De Panne.

    Vandaag gaf de kiezer aan Adinkerke/De Panne de kans om uit de feodaliteit te treden en de moderniteit binnen te treden.

    Hopelijk voert burgemeester Ann Vanheste en haar ploeg geen socialistisch beleid maar een sociaaldemocratisch beleid.
    Waarbij de leefbaarheid, het welzijn en de levenskwaliteit van de inwoners en bewoners absolute voorrang krijgt op de belangen van de toeristen, de haute finance, de bouwpromotoren, de buitengemeentelijke kapitalisten, de particratie enz.

    Kortom iedere dag werken aan een warme samenleving waar het samenhorigheidsgevoel onder de inwoners wordt gekoesterd.

    • rob vermoote zegt:

      Geachte heer Zoete

      Uw eerste zin staat in azijn geschreven, die u blijkbaar in een onuitputtelijke grote voorraad
      hebt. Al eens nagedacht … hoeveel rolmops je daar mee kunt maken?

      En ondertussen toch woorden als “leefbaarheid”, “welzijn”, “levenskwaliteit” in dezelfde mond
      durven nemen. Met als kers op de taart “warme samenleving”!

      Et bien monsieur “Sucré”: Il faut le faire!

      Pure azijn is ook heel geschikt om o.a. koffiezet-apparaten te ontkalken. Voor het geval
      u dat zou vergeten zijn.

      Om de verzuring tegen te gaan, schenk ik u van harte
      mijn warme groeten,

      Met krullende tenen.

      P.S. Mag ik zo vrij zijn om alle kandidaten van harte proficiat te wensen voor hun engagement, hun gedrevenheid en visie en hun moed? Zij staan niet aan de zijlijn te schreeuwen.
      Laat dat aan de meeuwen over.

      • W. Zoete zegt:

        Geachte Heer Vermote,

        Hopelijk zullen de nieuw verkozen politici-meerderheid de inwoners met meer respect behandelen in de verschillende adviesraden en inspraakorganen dan uw vrienden met visie.

        En zal er een einde komen aan de periode dat het bestuur probeert om de mensen het zwijgen op te leggen door ze te kleineren, uit te maken en van alle soorten verwijten te sturen.

        Indien ik geen dik vel had gehad, had ik onder invloed van jullie azijn al lang gezwegen maar ik heb enkele jaren geleden besloten om mij niet meer te laten doen.

        Ook mijn warme groeten en hopelijk zal dit toch enkele beleidsmensen doen nadenken over hun manier van omgaan met hun medemensen.

  2. Ook ik wens Ann Vanheste proficiat met haar overwinning.
    Inderdaad hoop ik op een beleid waar rekening wordt gehouden met de wensen en noden van de lokale bevolking. Echter ik hoop ook dat het sociale niet doorslaat en dat men zeer zeker in acht moet houden dat alles wel betaald moet kunnen worden. Geen schulden opbouwen en geen kadootjes uitdelen aan de afhankelijken. Er dient zeer veel zorg gegeven te worden aan een verbetering van het ondernemersklimaat want DAAR wordt het geld verdiend. Verder zou ik willen adviseren om meer te doen om de werkloosheidscijfers omlaag te krijgen. De Panne en Adinkerke ,scoren, erg hoog en dit verklaard mede het ,succes, van DAS. De heeft de andere partijen de DAS omgedaan.
    Een ander punt is, dat men op jacht naar geld, niet de Tweedeverblijvers de rekening gaat presenteren om leuke dingen voor de lokale bevolking te doen. Streef ernaar om ZELF als
    Gemeente geld te verdienen en probeer meer geld aan Plopsaland te verdienen i.p.v. 15 Miljoen aan Plopsaland te geven om een zwembad te bouwen. Zij kunnen dat echt zelf wel opbrengen. 2 Euro extra toegangsgeld vragen en alles kan betaald worden.
    Waarom niet ?

    Verder hoop ik dat DAS goed zal inspelen op vragen en wensen van de oppositie en dat alle politiekers in gedachte moeten houden dat het niet om de poppetjes gaat om om De Panne en Adinkerke.

  3. Roeland: toen Ann op 14 juli haar politieke lijst voor de eerste keer heeft voorgesteld in De Maretak had ik het geluk daar bij te zijn. Lees “DAS is daar >>>.
    Ik was onder de indruk van de krachtlijnen van haar openingsspeech. Vooral het grote belang van de toerisme-industrie als locomotief voor de welvaart van De Panne heeft me dan meer getroffen dan achteraf veel in de DAS kiespropaganda. Vandaar dat ik zeer tevreden was om deze interne speech te mogen publiceren op DE BLIEDEMAKER Lees>>>>

  4. Alfred Kano zegt:

    Bij CD&Vplus (de verliezer) wordt het een exclusieve mannenclub: geen enkele dame is verkozen! So much voor “iedereen inbegrepen”.
    In het algemeen heeft naambekendheid het gehaald op concreet project voor onze gemeente (de Vanheste’s rijven stemmen binnen, louter op de naam van de overleden stamvader; cfr. de verkiezing van zijn weduwe).
    N-VA beging de vergissing van hun leven: het samengaan met gekende “zittende” namen leidde er alleen maar naar dat die bekende (VLD-)namen (ex-schepenen Van Damme, Vandermeeren, Florizoone; uittredende gemeenteraadsleden Van Linthout en Logier) verkozen werden. Elders in het land en de Provincie volstond de term N-VA om stemmen aan te trekken; nu komen ze er erg bekaaid af met géén N-VA verkozene (!). Tijd om de partijstrateeg op cursus te zenden naar Antwerpen of Turnhout…

    • Mister Proper zegt:

      Ze hebben geen strateeg! En De Panne geleid worden vanuit Adinkerke! Begrijpen wie het kan…

      • Alfred Kano zegt:

        Correctie op mijn analyse: bij nader inzien blijkt Mieke Logier zich aan te bieden als N-VA-pion. Dus één verkozene op 21.
        Toevoeging aan die analayse: in De Panne zijn er geen verkozenen uit de leeftijdscategorie 18 tot 30!
        De verkozenen situeren zich vooral in de categorie van mannelijke pre-senioren (9 mannen vanaf 51 jaar en ouder).
        Op de 21 verkozenen zijn er slechts 6 vrouwen (incl. Burgemeester); wellicht zal die verdeling beter zitten in het schepencollege (al levert CD&V alleen mannen).

  5. Alfred Kano zegt:

    Het debat van Neos was – naar het beeld van de “campagne”, de uitschieter van Florizoone daargelaten – erg steriel, geen vonken. Dat was vooral te wijten aan één van de intredezinnen van de moderator: geen debat over het verleden. Van senioren zou je nochtans verwachten dat zij net wel inzien dat uit (de fouten van) het verleden lessen te trekken zijn.
    Op het “debat” werd het voor de waarnemer politieke bloedarmoede troef, omzeggens geen profilering (net als de meeste programma’s die ik heb nagelezen, alleen CD&V bleek concrete voorstellen te doen). ANDERS kwam inderdaad als nieuweling goed over; Ann Vanheste ontgoochelde (wat hakkelen, gemeenplaatsen verkopen) en kwam zeker niet naar voor als de/een begeesterende leidersfiguur waar onze gemeente zo nood aan heeft.
    En zodra het even heter werd (opmerkingen i.v.m. het aanspreken van subsidies), was de moderator er als de kippen bij om te komen blussen, tot een lauwe brei waarin alle politieke aaltjes zich genoegzaam in konden wentelen.
    Het eindresultaat is nu merkbaar: De Panne heeft zich gedragen als gedwee kiesvee, zonder ruggengraat of project voor onze Gemeente.

  6. Opgemerkt? Drie dokters in de nieuwe gemeenteraad. En dan nog zeggen dat er weinig dokters zijn in De Panne. Toch best niet ziek komen de derde dinsdagavond van de maand: dan gemeenteraad. Maar ze zullen hun GSM niet afzetten en de ambulance staat voor de deur 🙂

  7. Jan Tryhou zegt:

    Van alle verkozenen uit 2006 is er slechts één die in 2012 meer voorkeurstemmen haalt dan tijdens de vorige stembusslag…

    • Ik heb ook die indruk. In de vorige 2 kiescampagnes heeft VEDA de kiezers expliciet gevraagd om voor zoveel mogelijk kandidaten te stemmen van 1 lijst. Nu leek het meer een individualistische campagne. Ieder voor zich met meer persoonlijke verering. Nu ook meer kandidaten. De solidariteit was dus minder. Het doet nochtans plezier indien de kandidaten kunnen naar voren komen met veel stemmen. En electronische kost het geen moeite in het kieshokje.

      • Willy Zoete zegt:

        Men wordt verkozen op basis van de voorkeurstemmen. En ook is het de afspraak bij sommige partijen dat de schepenambten ook worden verdeeld op basis van de voorkeurstemmen.
        Als men dus stemt op zijn concurrent op de lijst en die concurrent doet dit niet wederzijds, dan is die goedhartige kandidaat de dupe. En wordt hij misschien niet verkozen of geen schepen hierdoor.

        >>> http://www.vlaanderenkiest.be/#/gemeente/38008/uitslagen <<<

        P.S. als men op bovenstaande link heeft geklikt, kan men ook sorteren door bv. op de kolom naamstemmen te klikken.

        Analyse van de voorkeurstemmen toont deels wat de kiezer heeft gedacht in het stemhokje en hoe de kiezer (waarschijnlijk voor een deel onbewust) toch de kaarten schudt,

  8. Ook zonder handelaars-stemkannonnen van De Panne hebben de socialisten kunnen winnen. De parodie DAS (=Decoussemaeker Acou Samen) was dus niet nodig.
    Veel Franstalige kiezers zullen de brief van Roland niet ontvangen hebben want ongeveer 10% afwezigen en 5 % blanco stemmen! Ongelooflijk hoog percentage.

    • Alfred Kano zegt:

      José, voor zover mij bekend, is het onmogelijk om op grond van de kiezerslijsten te bepalen of een kiezer (eigenlijk) Franstalig is. De brief van Florizoone steunt dus op een andere (lees: eigen) adressenbestand (database). De vraag rijst of het bestand is aangemeld bij de Privacycommissie; de bewuste – individueel gerichte – brief vermeldt in ieder geval niet dat de ontvanger het recht heeft om zijn of haar gegevens na te trekken of zich te laten schrappen uit de lijst… 😉

  9. eva zegt:

    ontchoogeld dat CD&V zich verlaagt en samen werkt met de socialisten, hoewel ze er zelf hadden kunnen gestaan. Dacht dat Blieck meer ballen aan zijn lijf had. De Panne gaat achteruit……

    • Danny Deklerk zegt:

      Beste eva, dat voorakkoord was toch al bekend voor de verkiezingen? Waar zit dan de ontgoocheling? Hopelijk waait er al een beetje een andere wind binnen Spa De Panne, er zijn tijden geweest dat tegenspraak niet geduld werd, op die manier heeft men bekwame mensen aan de deur gezet (zij die nadachten en niet alles slikten wat ze te verwerken kregen) nogmaals, Ann Vanheste of Mega Mindy, het maakt niet uit, het kiesvee volgt gedwee en stort mee de afgrond in.

  10. De Cock Marnix zegt:

    @mister proper
    Wat is er mis mee dat de panne geleid word vanuit Adinkerke?

  11. eva zegt:

    één bloem in De Panne, drie in Adinkerke. De Panne betaalt, Adinkerke vernieuwt
    oplossing om socialistisch blok te doorbreken-splitsing DAS ?

  12. Danny Deklerk zegt:

    Waarom heeft men dan massal gekozen voor DAS en CD&V, terwijl er een nieuw alternatief was (ANDERS) dat men niet heeft gebruikt?

    • Alfred Kano zegt:

      Omdat, gelet op de kiezers zelf, onbekend ook in de Westhoek onbemind is. En omgekeerd dus ook: een bekende naam weerklinkt in het stemgedrag (cfr. de Decroos, Tobbackjes en Schiltzen van deze tijd). ANDERS oogde wellicht mooi (al wordt ook hier de status van een familieclubje aangewreven), maar sijpelde allerminst door; op dat vlak is het jammer dat er geen zetel verworven werd, want dan had men zes jaren wat meer bekendheid kunnen verwerven. Terloops: de keuze voor CD&V was niet zo ‘massaal’; ze verloren stemmen en zetels in vergelijking met 2006.

  13. eva zegt:

    Visie 2020 heeft zelfs meer stemmen dan CD&V.
    Helft kiezers zijn senioren, veel tweede verblijvers die massaal rood stemmen en veel socialisten. De zelfstandigen halen dit helaas niet. (beetje zoals de vlamingen en de walen)

  14. Willy Zoete zegt:

    De liberalen moeten niet chagrijnig gaan doen en ze moeten hun debacle aan niemand anders toeschrijven dan aan zichzelf. Iedereen die vergaderingen van adviesraden heeft bijgewoond, iedereen die zittingen van de gemeenteraden heeft bijgewoond enz., zag dat toch aankomen.

    Maar ik veronderstel (en hoop vooral) dat de 6 oppositieleden nu toch zullen stoppen met iedereen die hun macht wat in vraag stelt, te kleineren en proberen monddood te maken.

    En van die 6 oppositieleden zijn er daarenboven 2 artsen en die kennen toch ook de sociale noden van Adinkerke en De Panne.

    Ik ben ervan overtuigd dat Adinkerke en De Panne een mooie toekomst staat te wachten maar wel op voorwaarde dat het nieuwe bestuur een sociaal beleid voert, gericht op de noden van de inwoners.

    • Alfred Kano zegt:

      Mogelijk kunnen de nieuwe bewindslecden ook rekening houden met de volgende gegevens: met een werkloosheidspercentage van net geen 9 % staat De Panne in Vlaanderen op plaats 16 (van de hoogste werkloosheid, net achter Blankenberge en het Leopoldsburg van Beke.

      In september 2012 was 8.95 procent van de beroepsbevolking werkzoekend. Dat zijn 382 niet-werkende werkzoekenden. Ter vergelijking in september 2011 was dat 8.59 procent of 362 werkzoekenden. (bron Nieuwsblad online, economische gegevens over de Vlaamse gemeentes)

      • Willy Zoete zegt:

        En toch klaagt de horeca sector dat ze geen werknemers vinden. Moeten Polen en Bulgaren en Roemenen hier de nieuwe Zeelaan komen aanleggen. Is er een groot tekort aan Nederlandstalige verplegenden. Tekort aan stielmannen in de knelpuntberoepen enz. Wat wordt daaraan gedaan ?

    • Alfred Kano zegt:

      Mogelijk kunnen de nieuwe bewindslieden ook rekening houden met de volgende gegevens: met een werkloosheidspercentage van net geen 9 % staat De Panne in Vlaanderen op plaats 16 (van de hoogste werkloosheid, net achter Blankenberge en het Leopoldsburg van Beke.

      In september 2012 was 8.95 procent van de beroepsbevolking werkzoekend. Dat zijn 382 niet-werkende werkzoekenden. Ter vergelijking in september 2011 was dat 8.59 procent of 362 werkzoekenden. (bron Nieuwsblad online, economische gegevens over de Vlaamse gemeentes)

  15. Jan zegt:

    Nu de OCMW-voorzitter ook zal deel uitmaken van het schepencollege kan men het misschien eens overwegen het te doen met een schepen minder !

  16. eva zegt:

    Ieder zijn eigen mening, nietwaar mijnheer Zoete.
    Een coalitie tussen CD&V met Visie2020 had een meer evenwichtige en dus een betere situatie geweest voor De Panne. Tweede verblijvers mogen inderdaad niet stemmen, maar ik had het natuurlijk over de tweede verblijvers die hier hun domicilie hebben genomen en die ook massaal op de socialisten hebben gestemd. (groot percentage Wallonië)
    Het is natuurlijk aan de familie Vanheste om dit nu waar te maken, alle succes hiervoor.
    één derde van het kiespubliek zal mijn mening delen veronderstel ik, aan de oppositie om al die mensen te blijven steunen!
    Ik blijf erbij, voor De Panne is dit geen gunstige situatie.
    (misschien had De Panne beter bij Koksijde geweest en Adinkerke bij Veurne (of alleen))
    Maar goed, ik laat het hierbij…en leg mij er (voorlopig) bij neer

  17. Willy Zoete zegt:

    Waarschijnlijk zal de moeder van de burgemeester niet kunnen zetelen in de gemeenteraad wegens eerste graad familie ? Eerste opvolger: Laurent Boudolf (447 voorkeurstemmen).

    Ik las dat CD&V twee schepenen zou krijgen en voorzitterschap van OCMW.

    Persoonlijk vind ik het jammer dat Frans Duyck niet werd verkozen tot gemeenteraadslid. Hij is tweede opvolger en Simonne Blanckaert is derde opvolgster zie ik. Hopelijk krijgen ze een mandaat in het OCMW want het OCMW zou veel meer aandacht moeten krijgen: nieuwe gebouwen voor die administratie; sociale appartementen in de Stationstraat; assistentiewoningen in de Dorpstraat enz.

    • danny zegt:

      Tenzij Laurent Boudolf geen zaken voor OCMW en Gemeente gaat pleiten (waaroms taat hij anders op deze lijst??) kan hij niet zetelen wegens belangenvermenging.

  18. Alfred Kano zegt:

    In de resultaten van recente wetenschappelijke studies (over de onverwacht hoge aanwezigheid van pastiekpartikels in de Noordzee, haar fauna én op onze stranden) vinden onze bewindsvrouwen hopelijk inspiratie voor een campagne voor een plastiek-arm Pannestrand!
    link: http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/hoeveelheid-plastic-in-noordzee-groter-dan-gedacht/article-4000197376867.htm

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.