Promotie van het boek “In het zand geschreven”

Cover van het boek

In de artikelreeks over de “Groene Gordel” van De Panne wordt zeer regelmatig verwezen naar het  boek “In het zand geschreven”. Vele geïnteressseerde Pannenoars en vooral veel Tweede Verblijvers hebben dit waardevol boek reeds in hun bibliotheek staan. Nu ongeveer 2 jaar na publicatie wordt het uitverkocht door de Standaard Boekhandel te De Panne aan 49 €/boek (i.p.v. 75 €)

Hans Berquin

Twee-en-twintig jaar geleden had notaris Hans Berquin ook reeds het initiatief genomen  een boek uit te geven “Tussen Land en Zee“.  Nog steeds zeer waardevol maar uitverkocht. In zijn nieuw boek heeft hij de eigendomhistoriek van de Westhoek in De Panne in detail uitgepluisd, en wie kan dat beter dan Hans als notaris! Hij is half “teruggespoeld” naar De Panne  en woont naast zijn geliefde Westhoekduinen. Anderzijds heeft hij zich ook weten te omringen door professionele  mede-auteurs die zeer goed op de hoogte zijn van de plaatselijke geschiedenis en het natuurbeheer in de duinen, echte “kraks” in hun domein. Er worden derhalve heel wat duistere bladjes opgelicht.

Wie zijn die auteurs?
1.  Historicus Jan Van Acker belicht de manier waarop de duinen tijdens de middeleeuwen tot 1800 benut werden. Was er bewoning mogelijk?
2. Archeoloog Alexander Lehouck vertelt over het landschap en bewoning in de Westhoekduinen van ijzertijd tot middeleeuwen. De verschillende opgravingen in de “Romeinse vlakte” (vroeger “Romeins kamp” genoemd) waren destijds internationaal bekend. Wat is daar daar allemaal gevonden?
3. Geschiedkundige Jacques Bauwens heeft het ontstaan van De Panne in detail uitgepluisd, dat begon als vissersnederzetting in de duinen van keizer Jozef II van Oostenrijk. Uitgebreid behandelt hij ook het project van de schuilhaven. Het verhaal van een verloren droom? of toch best niet?
4. in een ander hoofdstuk belicht Jacques Bauwens de Atlantikwall. De duinen en het strand van De Panne stonden vol met bunkers, radars en andere militaire uitrustingen. Weet u nog waar ze stonden?
5. De natuurspecialisten Sam Provoost  en Marc Leten leggen ons uit hoe de dynamiek van de duinen sterk veranderd is en dit meestal door menselijk ingrijpen. In dit licht moet  doordacht natuurbeheer gezien worden wat zal leiden tot het nieuwe beheersplan “De Duinen en de Bossen van De Panne”. Hoe komt het dat de “Romeinse Vlakte” nu vergroend is? Wat zijn de eerste resultaten van de 2 slufters?
6. En “last but not least” behandelt erenotaris Hans Berquin het conflict tussen twee verschillende manieren waarop naar de duinen gekeken werd: enerzijds als waardevol natuurgebied dat zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat bewaard moest worden, anderzijds als een verzameling van gronden die meer geld zouden opbrengen wanneer ze bebouwd mochten worden. Van privébezit van de familie Bortier-Calmeyn tot deels verkaveld en bebouwd, deels wettelijk beschermd gebied: een bewogen geschiedenis van twee eeuwen Westhoekduinen. Was de verdubbeling van het aantal appartementen in De Panne in de jaren 70 wel wettelijk?

Het boek is een uitgave in eigen beheer door Hans Berquin. Het boek telt 264 pagina’s, is rijk geïllustreerd met mooie foto’s van Martine Decoussemaeker en Jacky Launoy. Is stijlvol uitgegeven (gebonden editie met harde kaft en stofwikkel in een fraai afgewerkte box, die naast het boek ook een bijlage met een zeer rijke selectie kaarten en plannen in groot formaat, kopieën van historische documenten, akten  en nog veel meer). Een luxueuze uitgave om te koesteren.

Vandaag voor de prijs van 49 euro.

Flyer Lees>>>

Voor degene die nog twijfelen (nu zeker NIET meer over de prijs) raden we aan de website te lezen
In het Zand geschreven
ofwel eens te surfen naar de vroegere artikels in DE BLIEDEMAKER . Zie hieronder:

Wereldoorlog 2 >>>

De Middeleeuwen>>>

19de en 20ste eeuw>>>

van de Romeinen tot de Middeleeuwen>>>

De Natuur>>>

Begin en einde van het Vissersverleden>>>

NU IN STANDAARD BOEKHANDEL

NU IN STANDAARD BOEKHANDEL

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.