De bouw van “The Windfarm Région de Dunkerque” voor 2018

De “appelblauw zeegroene” ingekleurde zone (tot aan de grens) wordt het windmolenpark

Vanaf begin 2016 is veel te doen geweest over de inplanting van dit windmolenpark. Begin 2017 rapporteerde DE BLIEDEMAKER over 500 MWe maar in de lopende aanbesteding heeft men dat verhoogd tot 750 MWe. Lees in DE BLIEDEMAKER jan 2016>>>>
Deze molens zouden zeer dicht komen in het zicht van De Panne (de dichtste 6,5 km onder een hoek op onze kustlijn van 65 graden: zie tekeningen vorige DE BLIEDEMAKER  (cf Belgische/Hollandse projecten 30 á 40 km in zee).

Het zal wel wat wennen zijn, zoveel windmolens dichtbij. (bekijk de eigen tekeningen op vorige DE BLIEDEMAKER ).
De openbare onderzoeken zijn beëindigd eind oktober 2017 en eerstmaandelijk mag men de bekendmaking verwachten van de aannemer/exploïtant en dan kan alles zeer snel gaan omdat alle milieu en andere studies beeindigd zijn.
Vandaag was ook ander groot nieuws in de Franse Pers. De beslissing van de GRIDLINK tussen Frankrijk en Engeland staat zoveel als vast.
Tussen Loon-Plage (ten oosten van de kerncentrale van Gravelines) en Kingsnorth (ten noorden van de Thames estuarium) nl over 140 km. Capaciteit = 1.400 MWe. Gelijkstoom 525 kV.
Ook hier zijn de studies achter de rug en men denkt aan de start van de werken niet in 2018 maar begin 2019. Indienstname in 1922. Het gaat over een reusachtige investering van ongeveer 1 Miljard euro. (cf de investeringen voor de LNG Terminal te Duinkerke enkele jaren geleden 1,236 Miljard euro Lees>>>

De “appelblauw zeegroene” ingekleurde zone (tot aan de grens) wordt het windmolenpark

LNG Terminal Duinkerke tijdens bouw

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

11 reacties op De bouw van “The Windfarm Région de Dunkerque” voor 2018

  1. Dank voor deze info van dit Franse project met een duidelijke impact voor de Belgische kust.
    Gezien dit praktisch tot tegen de Belgische grens is gevestigd, dicht bij de kust en in volle nabije zicht van de toeristische badplaats De Panne, vragen wij ons af wat de inspraak is (geweest) van de gemeente De Panne/ Provincie W. Vlaanderen…

    • De informatie is gebeurd op federaal niveau. Maar zo is het nog niet in De Panne. (Lees mijn vorige DE BLIEDEMAKER ). Ik heb wel onlangs gelezen det onze burgemeester haar ontevredenheid uitgedrukt heeft over de inspraak. Ik denk dat je in zoiets zelf actie moet nemen. Ook informatie door ons gemeentebestuur naar de bevolking is niet gebeurd denk ik.

  2. Als je de kust kaarten met in planting van dit Franse project vergelijkt met hoe het is gesteld met het veel verder in zee gelegen Belgische windmolenpark, dan is het duidelijk dat de Fransen veel dichter bij de kust wilden blijven voor kosten redenen (ondiepere zandbanken).
    Maw: de Fransen doen hier duidelijk aan kosten besparing ten nadele van ons brave Belgen…
    Het is niet te begrijpen dat de Belgische overheid dit pikt!

  3. De enige ligging bij de Fransen, zo dicht bij de kust, is vooral bepaald door het scheepvaartverkeer.

    • Het Belgische windmolenpark tegenover Zeebrugge/Knokken ligt nochtans ook in een nog veel drukkere vaarroute in de aanloop naar de Antwerpse haven. Hier kon toch ook een oplossing voor gevonden worden, zonder daarvoor tegen de kust geplakt te worden. Scheepvaart verkeer naar Duinkerken is veel minder druk dan naar Antwerpen.

  4. Laurent zegt:

    tegen groene energie kunnen we niet zijn, jammer dat daar wat wrakken liggen en een goeie geul tussen 2 banken om te vissen ( sportvisserij) en dan vooral op roofvis. Zou leuk zijn als je er als sportvisser met lijn zou kunnen vissen. Zoals andere projecten voor onze kust ben ik benieuwd naar de soorten vis die deze zullen aantrekken. ( bv project met mosselen net voor De Panne zal hoogstwaarschijnlijk dorade aantrekken). Wie weet …

  5. Al die zaken zijn in volle ontwikkeling en studie. De eerste ervaringen van het eerste Belgische windmolenpark (C-Power) zijn zeer positief. Maar daartussen is nog geen sportvisserij toegestaan. (veiligheid)

  6. Alle respect voor de sportvisserij… Maar is dit dan de oplossing: windmolenparken heel dicht bij de kust die het uitzicht op zee verknoeien vanop een kust die al fel verknoeid is door hoog bouw?
    De Fransen zadelen ons op met op korte afstand een woud van aub 250 reusachtige windmolens!
    Kan de sportvisserij dan geen genoegen nemen met een wrakken complex ergens in een vooraf afgebakende zone, onder water? Moet het boven water ook verknoeid worden om te kunnen vissen onder water? Toch niet?
    Alternatieve energie = windmolen parken zijn zeker welkom, maar aub toch heel wat verder in zee zoals het geval is voor de kust van Knokke/Heist/Zeebrugge: 40km in zee, en niet slechts 6,5km voor De Panne.
    De Fransen zijn de brave Belgen weer mooi een loer aan het draaien zonder dat er een haan naar kraait!

    • laurent zegt:

      @marcopolo2017 ik denk dat je niet volledig mee bent. Zoals aangehaald had ik het over .. het zou leuk zijn mocht je er tussen mogen vissen.. maar helaas kan dit niet. EN inderdaad die parken zorgen ervoor dat het visbestand in onze overbeviste zuidelijke Noordzee mss wat kan terug komen maar ik heb daarmee niet gezegd dat ze er moeten komen voor het visbestand. Wat ik vooral eigenaardig vind dat mensen ( pannenaars of 2e verblijvers) klagen over een park dat aan Franse grens komt ( dus tot aan mol) en dus blijkbaar steeds op het strand in De Panne naar links kijken ( niet goed voor de nek) maar als ik mijn ouders , die in zuydcoote wonen en hun kennissen erover aanspreek zien zij er niet veel geen graten in. Nochtans komen ze vlak voor hun neus te liggen ( zoals in Bray dunes) en niet naar links zullen moeten kijken.
      Ik vraag mij soms af of de mensen in de tijd van de graanmolens, molens voor ontwatering Moeren ook zo geklaagd hebben want dat moest in hun tijd toch ook hun zicht afnemen? Niet?
      En nog een kleine noot.. het windmolenpark thv Knokke die nu 40 km in zee ligt werd in eerste instantie klacht ingediend door een 80jarige 2e verblijfster die meende dat haar zicht werd afgenomen.. 40 km in zee… voor sommigen is het nooit goed.

      • Hallo Laurent,
        Ik vind niet dat mijn opmerkingen als onnodig gezaag en geklaag kunnen worden gebrandmerkt, sorry…
        Niks tegen wind- of graan molens, maar een en ander moet toch in perspectief geplaatst worden.
        Een gezellig oude windmolen van vroeger is toch nog wat anders dan een woud van 250 (twee honderd vijftig!!!) torenhoge windmolens.
        Storend is toch ook dat de Fransen het weer gedaan krijgen om dat allemaal tegen de Belgische grens te plakken, alsof zij niet genoeg hebben aan hun meer dan 1.500km lange kust, daar waar de onze maar 60km lang is.
        Enne, 6,5km in zee is nog wat anders dan 40km in zee voor Knokke dacht ik.
        Absoluut geen vergelijk mogelijk.
        Het gaat er gewoon om dat de Fransen weer eens hun zin en eigen voordeel door drukken en dat de brave Belgen dat allemaal maar slikken, zonder blikken of blozen. Moet dat dan?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.