De 3 parels van de Dumontwijk

De “Chien Vert” vóór de Eerste Wereldoorlog

De tweede bouwaanvraag voor de Chien Vert werd door het schepencollege goedgekeurd op 12 december 2022. Ook Onroerend Erfgoed is akkoord. BRAVO.

Het waren/zijn nog 3 resterende pijnpunten in de Dumontwijk: de Cordial, de Continental en de Chien Vert. Het heeft lang geduurd maar deze 3 parels komen eindelijk tot volle ontplooiing. Ook de “Chien Vert” (nu Leopoldus genoemd) wordt één van de mooiste restauraties in de gehele wijk. Het enige nog hangende pijnpunt is de villa Chalutier (eigendom van de gemeente).
1. In de samenbouw van de 3 huizen Cordial/Caractère/huize_Leemans komt de Toeristische Dienst van De Panne.
2. Het majestueuze hotel Continental wordt uitgebreid met 31 kamers en
3. De Chien Vert wordt prachtig gerestaureerd tot een gebouw met 8 appartementen.
De administratie Onroerend Erfgoed is streng. Soms duurt het tergend lang, maar het resultaat zal er zijn.

1. Ligging van de 3 panden

De Panne Bad is ontstaan in 1892 met de aanleg van de Zeelaan. Vroeger waren er reeds enkele hotels in het “Dorp”. Lees>>>>.

Hotel des Touristes aan het kruispunt Veurnestraat-Zeelaan

Later werd ook het hotel Kursaal aan de “Montblanc” gebouwd Lees>>>

Hotel Ter Kursaal (eerste versie)

Maar het eerste hotel in “Het Bad” (Panne Plage) was het hotel Maritime later de Cordial. (in 1896 dus nog 1 jaar vroeger dan de eerste fase van het hotel Terlinck in 1897). Lees>>>>

Hotel Maritime op de hoek Zeelaan-Duinkerkelaan (later de Cordial)

De grote grondeigenaar destijds was Pedro Ollevier uit Veurne maar het is dank zij de Noord-Franse aannemer Arthur Bonzel dat de eerste huizen en hotels gebouwd werden. Hij heeft de eerste wegenis aangelegd. Als vergoeding voor de aanleg van al deze wegen verwerft Arthur Bonzel de helft van de kavels aan de Zeedijk (groen op tekening hieronder) en quasi alle achterliggende duinen tussen de Zeelaan en de Duinkerkelaan. De andere helft op de Zeedijk (purper) blijven gewoon eigendom van Pedro Ollevier uit Veurne. Zie plan en lees>>>

Plan voorontwerp verkaveling door Albert Dumont

Zeer vroeg verkoopt Bonzel bouwgronden langs de Arthur Bonzellaan [Avenue A. Bonzel], het Albertpleintje [Squaire Bonzel ] en de Zeilweg [ook Rue A. Bonzel]. Ook op de 2 Zeedijkblokken (in het groen gekleurd het dichtst bij de Zeelaan o.a. blok ts Walkierstraat en Mijn straat) verkavelt hij reeds van vóór 1900. Zelfs nog vóór de bouw van het Hotel Terlinck (1897) was de oostelijke kant van de huidige Zeilweg volgebouwd (vb Villa Daisy in 1896) . Reeds vóór 1897 vormen deze villa’s met de aanbouw op de Zeedijk een grote blok die aan de westelijke kant op de Zeedijk eindigde aan de Villa des Ancres waarvan de eerste fase reeds gebouwd was in 1893 (dus 4 jaar vóór Hotel Terlinck). Dit eerste stuk aangelegde  Zeedijk liep dood op de vrij hoge duinen ter hoogte van de Zeilweg (kort na 1897). Meer foto’s van deze eerste villa’s >>>> en ook Bekijk>>>
Het zijn deze percelen duingrond waar het snelst, nog vóór 1900, de eerste vakantievilla’s gebouwd werden. Niet te verwonderen dat de vroegere Bonzellaan vanaf de Zeelaan tot de Zeedijk zijn naam kreeg evenals de “Squaire Bonzel” (later herdoopt tot “Koning Albert 1 plein” en de Zeilweg “Rue Bonzel” (tussen de Duinkerkelaan en de Zeedijk).
Het is dan ook geen toeval dat als bekroning van de squaire, het mooie Chalet de La Bienvenu gebouwd werd. De urbanisator van de algehele verkaveling, Albert Dumont, noemde dit pleintje één van zijn 3 poorteffecten vanaf de Zeedijk naar zijn villawijk. In tegenstelling tot de Zeedijk was de Zeelaan in zijn concept niet belangrijk. Het centrum van de zeedijk was ter hoogte van Avenue Bonzel (nu het Albertpleintje) aangelegd als een parkpleintje.  De wandelaars op de Zeedijk-Promenade moesten zich aangetrokken voelen om verder de nieuwe wijk te ontdekken. (nu grotendeels de beschermde Dumontwijk).
Lees uitgebreid>>>

2. Geschiedenis van “de Chien Vert” (nu “Leopoldus” genoemd)

Daar op het einde van de “Squaire” heeft een rijke zeekapitein een 3 woonst gebouwd voor zijn 3 dochters. Drie aaneengebouwde villa’s elk met een eigen inrichting: een eigen keuken beneden, een eigen “monte charge”, elk zijn belle étage, ingang enz… Villa Martha, villa Elisabeth en villa Marie-Agnès noemen ze. De architect was niet minder dan de later meest bekende Vlaamse architect nl. Jos Viérin. Hij heeft 7 realisatie gebouwd in het vooroorlogse De Panne.
Later werd het geheel een eerste keer omgebouwd tot een pensioen “Chalet de la Bienvenu”. Hiervan bestaan zeer veel mooie postkaarten.
Wat er tijdens en na de oorlogen gebeurd is in deze villa is me niet bekend, maar ik herinner me nog zeer graag de uitbating door Jef en Betty. Beneden een gezellige en populaire café en boven hotelkamers. Later is de uitbating eerst overgenomen door Jef en Gwendoline en later door Serge en Catherine (Gwendoline heeft later het gezellig cafeetje Seaside uitgebaat). Het café blijft lange tijd een gekend stamcafé.
Toen, ingevolge een sterfgeval van de eigenaars, het geheel verkocht werd, is de geschiedenis gestopt. Een paar pogingen tot horeca zijn helaas niet gelukt.
Dit was dan ook het einde van de glorietijd. De bekende naam Chien Vert is mee verhuisd met de typische uitbaters naar de Duinkerkelaan en het was gedaan.
In dit 5 tal jaren is het hotel aan het verkrotten en is momenteel in slechte toestand.
Maar dat zal veranderen!

Chien Vert. Rechter zijkant

3. Restauratieproject Chien Vert

Een zekere heer Dedobbeleer uit Sint Niklaas was reeds een tijdje “verliefd” op dit gebouw. Hij heeft het ruim 1 jaar geleden gekocht en een architectenbureau aangesteld om hiervoor een project uit te werken en bestemmingen voor te stellen.
De bomen rond het gebouw worden gekapt en de 3 gevels worden gerestaureerd volgens de principes van Onroerend Erfgoed (hopelijk zal men de rechter gebuur ook kunnen overhalen om de zichtstorende rij populieren langs de “vroegere servitude” naar de achterliggende villa Tamarix eindelijk ook te kappen. Ingang was via pleintje).
Aan de linker zijgevel, was in het eerste plan, een aanbouw voor kelder en ingangen. De later gebouwde toren blijft. In het totaal komen er 8 appartementen (4 van 2 slaapkamers/2 badkamers/2WC’s; 3 van 1 slaapkamer en 1 studio). Aan de achterzijde (Z-kant!) komen terrassen en is er veel lichtinval. Immers het niet zichtbare gedeelte vanaf de openbare weg is nooit beschermd in de Dumontwijk. Daar is dus meer architecturale vrijheid. Dit worden mooie appartementen gericht naar het zuiden.
Zeer ingrijpend is het herstellen van het vroegere terras op de eerste verdieping (nu ingepalmd als badkamer). Natuurlijk moet de lelijke betonnen café-luifel ook verdwijnen.
Op het gelijkvloers komt dus geen horeca maar een woonappartement met tuintje tot het Albertpleintje (blijkbaar mijden alle luxe nieuwbouwappartementen horeca i.v.m. lawaaihinder (cf Mon Bijou, Ara en volgende..). Ook de oude plankenvloeren verdwijnen in het gebouw.
Dat is wel een beetje spijtig dat dit gezellig en folkloristisch caféetje met buitenterras verdwijnt. Maar het zijn andere tijden en de rentabiliteit van horeca lijkt ook niet meer evident.

Zo was oorspronkelijk het Albertpleintje
De zijgevel van de Chien Vert (nog zonder toren)
Voorzijde met open terras en rechter zijgevel
Chien Vert met erachter de huidige villa Tamarix. Belet zijn vroegere eigen “servitude”.

Samenvatting uit de Aanvraag voor de Bouwvergunning (23/2/2022 tot 24/3/2022)

Opgepast: volgende tekst is gemaakt volgens de eerste aanvraag voor een Omgevingsvergunning. Discussies met Onroerend Erfgoed hebben de uitbreiding van de zijde linkse erker verboden. Misschien is hierdoor volgende tekst van de eerste aanvraag niet meer volledig juist. De foto’s zijn alvast verwijderd.

  1. De bestaande authenticiteit en charme van het gebouw worden zoveel mogelijk behouden. Bestaande originele raamopeningen en gevelvakwerken worden behouden en gerenoveerd. De bouwheer wil het gebouw in zijn originele glorie herstellen.
  2. Een aantal storende en niet-originele elementen zoals de betonluifel en uitbouw bij de inkom van het vroegere café zijde Koning Albertplein worden verwijderd. Na afbraak wordt hier het oorspronkelijke bouwvolume hersteld: de oorspronkelijke metselwerksokkel (weliswaar voorzien van nieuwe ramen ifv de nieuwe indeling) + bovenliggende open terras met trap op de eerste verdieping wordt gereconstrueerd. (zie ook oude foto’s). Ook wordt de kleine aangebouwde berging langs de achterzijde van het gebouw gesloopt.
  3. Langs de rechtergevel wordt een nieuwe (hedendaagse) erker voorzien op de plaats waar er nu een zeshoekige uitbouw is. Hierdoor ontstaat in het betreffende app meer zicht en contact met de buitenruimtes.
  1. Langs de achterzijde van het gebouw, wordt de bestaande buitenruimte heringericht als nieuwe tuin/terraszone bij appartement 6. Om het visueel contact met de tuin als ook de voordelen van de zuidgerichtheid aldaar te maximalisering wordt een grote raampartij voorzien over 2 verdiepingen, dit over de oppervlakte van het bestaande gevelreliëf in de achtergevel, waardoor ook hier een mooie integratie ontstaat.
  2. De beschikbare buitenruimtes worden deels ingericht als:
    Privétuin/terras van een appartement
    Gemeenschappelijke ingerichte tuin voor een aantal appartementen
    Staanplaatsen voor auto’ s
    Fietsenberging.

Binnenin worden er ook de nodige aanpassingen gedaan om van het gebouw een meergezinswoning met 8 appartementen te maken. Er zijn 4 appartementen met 2 slaapkamers, 3 appartementen met 1 slaapkamer en 1 studio.

Op gelijkvloers wordt vooraan appartement 1 voorzien. Dit appartement is toegankelijk vanaf de bestaande deuropening aan de rechterzijde van het gebouw. Aan de voorzijde wordt de bestaande inkom naar het café afgebroken en vervangen door een nieuwe uitbouw, die meer in lijn is met het oorspronkelijke gebouw. Via de nieuwe uitbouw wordt de buitenruimte aan de voorzijde van het gebouw bereikt.  

Appartement 2 bevindt zich op de eerste verdieping aan de rechterzijde van het gebouw. Via de bestaande trappenpartij ter hoogte van de rechtergevel wordt de voordeur bereikt. Deze deur vormde de oorspronkelijke inkomdeur naar Villa Elisabeth. Aan de straatzijde wordt het oorspronkelijke terras in ere hersteld en zal het dienst doen als buitenruimte bij dit appartement.

Links naast appartement 2 bevindt zich appartement 3. Dit appartement is toegankelijk vanaf een gemeenschappelijke inkomhal in de nieuwe uitbouw aan de linkerzijde. De leefruimte van het appartement bevindt zich eveneens aan de straatzijde, met de eetruimte in het torengedeelte van het appartement. De slaapkamer bevindt zich in de nieuwe uitbouw, met aanpalend de dressing en de badkamer. Dit appartement heeft geen privé-buitenruimte, maar maakt gebruik van de gemeenschappelijke tuin.

Op de tweede verdieping bevindt aan de rechterzijde appartement 4. Dit appartement is eveneens bereikbaar via de gemeenschappelijke traphal. Er zijn twee slaapkamers in dit appartement: één op de tweede verdieping en één op de zolderverdieping. Iedere slaapkamer heeft zijn eigen badkamer. De slaapkamer op de zolder is bereikbaar via een binnentrap in de inkomhal. Het woongedeelte van dit appartement bevindt zich aan de straatzijde. Er is geen privé-buitenruimte voorzien bij dit appartement. Ook hier maakt men gebruik van de gemeenschappelijke tuin.

Appartement 5 ligt links naast appartement 4 en is ook toegankelijk vanaf de traphal. Op de tweede verdieping vinden wij het salon, de eetplaats en de keuken, alsook de berging en de badkamer. Het appartement heeft één slaapkamer en die is voorzien op de zolderverdieping en bevindt zich bovenaan in de toren. De kamer is bereikbaar via een spiltrap vanuit de leefruimte. De bewoners van dit appartement hebben geen privé-buitenruimte, maar kunnen wel genieten van de gemeenschappelijke tuin.

Appartement 6 bevindt zich op het gelijkvloers aan de achterzijde van het terrein. De toegangsdeur is bereikbaar vanaf de linkerzijde van het gebouw. Slaapkamer 1 bevindt zich op het gelijkvloers van de nieuwe uitbouw. Het appartement heeft een zeer ruime tuin, aan de linker- en achterzijde van het gebouw.

Boven appartement 6 bevindt zich appartement 7. Via de bestaande trappenpartij aan de linkerzijde van het gebouw, wordt de inkomhal bereikt. Via de trap komen we op de tweede verdieping. Hier bevinden zich 2 slaapkamers, 2 badkamers en een toilet. Onder de trap vinden we het gastentoilet. Op de eerste verdieping komen we eerst in het salon, met de nieuwe uitbouw. Het appartement heeft ook een kleine buitenruimte, onder de vorm van een balkon aan de achterzijde.

De studio is appartement 8 en is bereikbaar via de gemeenschappelijke trappenhal. Via een kleine inkomhal met toilet komen we in het leefgedeelte, dat zich grotendeels in de nieuwe uitbouw bevindt. Het slaapgedeelte van de studio is open in de ruimte maar bevindt zich in het bestaande gedeelte van het gebouw. De studio heeft zich privé- buitenruimte onder de vorm van een balkon aan de linkerzijde van het gebouw.

Aan de rechterzijde van het gebouw wordt de bestaande kelder omgevormd tot een fietsenstalling. Daartoe wordt een helling aangelegd waarlangs de fietsers de kelder in kunnen rijden.
Aan de voorzijde van het terrein worden ook nog 3 parkeerplaatsen aangelegd: 1 aan de rechterzijde van het gebouw en 2 aan de linkerzijde van het gebouw. Er werd geopteerd om gezien de beperkte ruimte rondom het gebouw geen extra parkeerplaatsen te voorzien, maar voorrang te geven aan buitenruimte, zowel privé als gemeenschappelijk.
Meer parkeerplaatsen voorzien, zou afbreuk doen aan het karakter van het gebouw en bij uitbreiding aan het hele Koning Albertplein, waar op heden het autoverkeer tot een minimum herleid wordt door een badgesysteem met verzinkbare paaltjes. Daarom werd geopteerd om voorrang te geven aan extra buitenruimte, zowel privé als gemeenschappelijk.

In de kelder wordt een afvalberging voorzien. Om deze te bereiken wordt in het bestaande gedeelte de traphal doorgetrokken tot op kelderniveau.

De bestaande boom aan de linkerzijde van het gebouw zal gerooid worden, maar maakt plaats voor de aanplant van een nieuwe boom. Ook aan de rechterzijde wordt een nieuwe boom aangeplant.

De voorschriften van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening, deel meergezinswoningen, zijn hierop van toepassing. Zo zou elk appartement over een eigen buitenruimte moeten beschikken. Daar het aanbrengen van balkons of terrassen aan het bestaande gebouw ernstige afbreuk zou doen aan het karakter van het gebouw, werd beslist om niet aan elk appartement een buitenruimte te voorzien, maar ook te opteren voor een gemeenschappelijke tuin. 

Het project werd opgemaakt met respect voor het bestaande gebouw en zijn historische waarde.

Door het herstellen van enkele in het verleden aangebrachte wijzigingen, zoals de inkom naar het café, het terras op de eerste verdieping,, …, zal het gebouw zoveel mogelijk teruggebracht worden naar zijn oorspronkelijke vorm, doch voldoen aan de hedendaagse normen.

Binnenin worden 8 appartementen gecreëerd: vier 2-slaapkamerappartementen, drie 1- slaapkamerappartementen en één studio. Alle appartementen voldoen aan alle vereisten inzake minimumoppervlakten, maatverhoudingen en minimale bemeubelbaarheidsvereisten.

Verder is er in het gebouw ook een vuilnisberging en een fietsenberging voorzien.

Voor het gebouw zijn er 3 parkeerplaatsen voorzien. Gezien de configuratie van het gebouw op het terrein en het feit dat het gebouw gelegen is in een autoluwe zone, afgescheiden met verzinkbare paaltjes, werd geopteerd om geen extra parkeerplaatsen te voorzien, maar om de overige oppervlakte rond het perceel te voorzien als tuinzone.

Verder werd ook rekening gehouden met de voorschriften inzake brandpreventie.

Het project zal zich perfect integreren in het historische karakter van het Koning Albertplein en met uitbreiding de volledige Dumontwijk.

Huidige situatie (maart 2022)

Laten ze hopen dat de adviezen van de gemeente en Onroerend Erfgoed dit project niet hypnotiseren. Verder administratief uitstel is zekerlijk niet wenselijk.
Rechtover dit project komt binnenkort ook de villa van dokter Opsomer opnieuw tot zijn recht (waar vroeger de Italiaanse Pizzaria Villa Nova) . Wordt mooi gerenoveerd als nieuwe Agence.

Villa dokter Opsomer

Hopelijk volgen de openbare besturen die 2 privé-initiatieven die het Koning Albertpleintje mooi zullen opwaarderen.

4. De nieuwe Toeristische Dienst in de Cordial-Caractère

Zo zullen de gemeenschappelijke gevels van de Cordial + aangrenzende Caractère gerestaureerd worden

In de gemeenteraad van 9 december 2019 werd het “Meerjarenplan 2020-2025” goedgekeurd door het nieuw. Met dit plan heeft het nieuw gemeentebestuur na 1 jaar voorbereiding aangekondigd wat ze de komende legislatuur zullen doen. Een duidelijke stellingname was de verhuis van de Dienst Toerisme en enkele nevendiensten naar Cordial (dan werd voorzien 2 M€ voor de hernieuwbouw in 2021-2022 (reeds 0,4 M€ voor aankoop oude Cordial en nevenliggende winkel) Lees DE BLIEDEMAKER >>>>
Intussen heeft het project wat vertraging waarschijnlijk ook tengevolge de opportuniteit die zich intussen aangeboden heeft voor de bijaankoop van de winkel Caractère in de Duinkerkelaan (zie de recente goedkeuring van de aankoopbelofte op de gemeenteraad van 21 februari 2022 (485.000 €. Lees>>>

Aldus is er nu een einde in het zicht van de lange lijdensweg van het brandje in de Cordial op 26 augustus 2005 (dus nu 17 jaar geleden): Lees historiek in DE BLIEDEMAKER van 2018>>>>
DE BLIEDEMAKER stelde reeds in november 2009 voor dat de gemeente dit pand zou aankopen als nieuwe locatie voor de Toeristische dienst (lees hetzelfde artikel). Op 5 juni 2009 was reeds de eerste bouwaanvraag voor herbouw van de Cordial principieel goedgekeurd door “Onroerend Erfgoed” (de Cordial bevindt zich immers op de hoek van de Dumontwijk. De volledig omgevingsvergunning was goedgekeurd op 27 februari 2010.
Het historisch gebouw moet herbouwd worden volgens de oude plannen. Het dak komt er terug en ook de lange balustrades. Zal zeer mooi worden. HET HOEKPUNT VAN DE DUMONTWIJK.
Eindelijk zal de Toerisme Dienst gelegen zijn op de plaats waar de toeristen zijn. Parking is niet nodig want nieuwkomers hebben quasi alle reeds op voorhand geboekt via internet.
Deze parel zal vergelijkbaar zijn met de Hurlebise te Nieuwpoort.

In de Hurlebise komt de Toeristische Dienst van Nieuwpoot. er dwars voor wordt “Le Grand Hotel” grondig gerestaureerd Lees>>>
“The Grand”

5. Hotel Continental

Vroeger en nu Bron >>>

Het derde opgeloste pijnpunt in de beschermde Dumontwijk was het Continental gebouw.
Vroeger het grote Hotel Osborne later Continental in de Duinkerkelaan (gebouwd in 1904) met ook als architect Albert Dumont zoals het afgebroken Hotel Terlinck. Was reeds van de beginne een hotel met alle comfort [stromend water, telefoon, elektriciteit en een voortreffelijk restaurant… Dit hotel werd, later bekend onder naam Hotel Continental,  aangekocht door een liberale mutualiteit en later overgaan naar een socialistische mutualiteit en is midden 2019 gerestaureerd naar een mooi hotel  van de “C-Groep”.Meer over het interieur>>>
Op 16 juni 2019 werd het feestelijk geopend na een grondige herinrichting en restauratie.

Velen hebben in 2021, in het “Operatie Dynamo jaar” in dit hotel geweest ter gelegenheid van de “Theaterwandelingen Operatie Dynamo 2021” voor een sketch op het binnenplein en aldus een glimp van de inrichting van het hotel opgevangen. Maar niets belet om nu gewoon binnen te stappen en aan de receptie vragen om iets te consumeren in de mooie zalen van dit hotel.

Ann, van de vroegere Lotus, kan je ontmoeten in de receptie.
De ontvangstruimte is zeer ruim en geeft uit op een terras buiten . Zeer mooi bemeubeld en gedecoreerd.

Na een investering van 3 miljoen euro en amper 3 jaar exploitatie heeft de C-Hotel ook een Omgevingsaanvraag ingediend om het aantal kamers van nu 40 kamers nu met 31 units te vergroten.
Hiervoor worden de verkrotte gebouwen tussen het gerestaureerde hotel en de Bonzellaan afgebroken o.a. de vroeger majestueuze balzaal.

Oude nu verkrotte balzaal

Gelukkig dat de Dumontwijk beschermd geweest is in 1995. Zo hebben wij in De Panne alleen in deze wijk nog 7 hotels. Lees meer hierover>>>>
Hoeveel in gans Koksijde?

6. Herinrichting Koning Albertpleintje

In het Herwaarderingsplan opgesteld door de gemeente tezamen met de vroegere “Monumenten en Landschappen” werd de herinrichting van het pleintje voorgesteld als groen pleintje met zicht op zee.
Helaas werd deze herinrichting niet opgenomen in het huidig “Meerjarenplan 2020-2025”
Ook het schandaal van het lelijk tramkot geraakt blijkbaar niet opgelost (of let men daar niet meer op?).
Volgens Onroerend Erfgoed en het Herwaarderingsplan MOET dit verdwijnen maar het gemeentebestuur De Panne en De Lijn geraken niet tot een akkoord voor een alternatieve locatie. Nochtans heeft de Dienst Toerisme haar loket daar opgegeven en zal zich definitief vestigden in het nabije Cordial gebouw.

EXTRACT UIT HERWAARDERINGSPLAN: “Net zoals Albert Dumont het in zijn plan opnam, wenst het herwaarderingsplan een visuele relatie te verwezenlijken tussen de Zeedijk en de wijk. Daarin speelde ten tijde van Dumont en speelt in de huidige situatie het Albertplein een belangrijke rol. Om het Albertplein opnieuw zijn strategische functie terug te geven is een aanpassing van de tramhalte noodzakelijk. De tramreizigers kunnen in de toekomst evengoed van op een gelijkvloerse halte zonder schuilhuisje de tram opstappen. De verkoopsfunctie wordt in dit ontwerp in een nabij gelegen pand opgenomen waardoor de constructie op het plein verdwijnt en de transparantie optimaal herwonnen wordt. Via deze ingreep is de historische visuele link hersteld. Voorts verdient de pleinlayout een actualisatie met een nauwe verwantschap tot de historische functie als ontmoetingsruimte rond een kijktuin. Het herwaarderingsplan voorziet een hedendaagse interpretatie van de oorspronkelijk bloemenrijke tuin die zowel een ruimtelijk rustpunt als een ontmoetingsruimte was binnen de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur van de wijk. De herintroductie van de centrale kijktuin moet in eerste instantie een visuele blikvanger worden vanuit de Zeedijk. Hierdoor wordt net zoals Dumont het oorspronkelijk bedoeld heeft het Albertplein een visuele aantrekkingspool waardoor flanerende toeristen op de dijk verleid worden om de Dumontwijk te bezoeken. Om de aantrekkelijkheid van het kleurenpallet te versterken wordt de bloementuin rond zijn as gedraaid tot de zijde van de Duinkerkelaan 25 cm verdiept komt te liggen en de andere uiterste zijde (standbeeld) zich 25cm bovenop het maaiveld situeert. Het geheel wordt omrand met een stevige natuurstenen boordsteen. Om in alle seizoenen een structuur en aantrekkelijkheid te generen wordt een basis streeppatroon in SIERGRASSEN voorzien. Deze Pennisetum (Lampepoetsergras) heeft een duidelijk aantrekkelijk seizoensaspect en vormt bovendien een duidelijke verwijzing naar de oorspronkelijk duinenvegetatie (o.a. helmgras). De nog open stroken kunnen naargelang het seizoen met éénjarigen worden ingevuld. De rand rondom de centrale kijktuin wordt verhard (voor laden/lossen omwonenden en Chien Vert) en verder gestructureerd met lange zitbanken. Door de positie van zitbanken op 2 meter van de gevels wordt een historische verwijzing gematerialiseerd van de oorspronkelijke voortuintjes die hier in het verleden aanwezig waren. De ruimte tussen de banken en de kijktuin is voldoende breed om de voetgangerspassage op een comfortabele manier te laten verlopen en voldoende ruimte te bieden voor calamiteiten. De positie van de banken houdt eveneens rekening met toegangen tot bestaande vergunde garages.

Het mooie Chien Vert Project is voor de gemeente de gelegenheid om wat meer aandacht te besteden aan dit strategisch gelegen pleintje en dat ook eens serieus aan te pakken om verloedering te voorkomen. Het pleintje zal ook de verbinding vormen tussen de nieuwe Toeristische Dienst en de tramhalte met de heraangelegde Dumontwijk (en de villa Le Chalutier).
Het plein is breed genoeg om eventueel door promotors ondergrondse garages/parking aan te leggen (daarvoor moet geen erfgoed verwijderd worden. Alleen in/uitrit nodig in de Bonzellaan waar vroeger de grote garage was). Werk voor de GECORO?

7. Besluit

De Dumontwijk komt langzaam maar zeker volledig in orde. Het wordt de mooiste rustige ERFGOEDWIJK van de Belgische kust. Hierboven 3 nieuwe mooie parels vlak bij elkaar. In de wijk werden ook enorm veel privé restauraties uitgevoerd.
Eindelijk is ook het gemeentebestuur in gang geschoten met de herinrichting van de openbare wegen (althans fase 1), dit meer dan 10 jaar na de goedkeuring van het Herwaarderingsplan die de basis is voor de herinrichting in het historisch gedeelte.
Wel blijft het “lokaal bestuur” achter “lopen”. We horen niets meer over de herinrichting van de gemeentelijke villa Le Chalutier, nochtans ook een punt van het Meerjarenplan 2020-2025. Er moet een duidelijke bestemmingsfunctie worden bepaald, tezamen met Onroerend Erfgoed (cf. villa Le Zephir te Westende). Het Plan B stelde voor in hun verkiezingsbelofte om er : “een multimediale tentoonstellingsruimte van te maken.  Met als enige thema: “Dumont en de Dumontwijk”. Gedurende een “brainstorming” georganiseerd door Westtoer werden hiervoor vele mooie voorstellen gedaan, vooral nu binnenkort het maar een sprongetje zal worden vanaf de nieuwe Toeristische Dienst naar deze villa in de nieuwe Bortierlaan. Ideaal om de Dumontwijk in de kijker te brengen en hier een wandeling te starten. Het Masterplan voor de restauratie ligt op tafel en werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 3 december 2018 . (lees ook niet geactualiseerde tekst Lees>>>)

De meubels en de schilderijen blijven dus in bewaring bij Castelein.
De voorbije 3 jaar alleen kende Onroerend Erfgoed 650.000 € subsidies goed. Ik denk voor de voorbije 10 jaar ongeveer 1,6 M€.

Volgende DE BLIEDEMAKER: vervolg van villa Select>>>>

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed. Bookmark de permalink .

3 reacties op De 3 parels van de Dumontwijk

  1. Claudine Roose zegt:

    👍👍👍

  2. de grave jp zegt:

    Prachtig werk Dank U

  3. will vansteene zegt:

    Dankjewel José voor deze zéér gedetailleerd beschrijving. Ik heb er mij een uurtje mee beziggehouden. Zeker over in verband met de Chien Vert. Ik bewaar heel wat prille jeugdherinneringen aan de omgeving ervan. Tijdens de oorlog heb ik met mijn mama (mijn papa was overleden) in de villa Marie Rosé gewoond aan de Konijneweg. Mijn mama hield toezicht op de villa op vraag van de eigenaar. Zo was het bewoond en niet toegankelijk voor plunderingen. We hadden zicht op de Chien Vert en speelden in het duinzand tussen de Chien Vert en de villa La Sapinière. Jammer dat er in de plaats een stijlloze villa is gekomen niet passend in de Dumontwijk.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.