Vernieuwing Kerkplein

Voorontwerpschets in het oorspronkelijk Herwaarderingsplan van 2009.
Bemerk de bloemenperken aan de voorzijde en de linkerzijde van het Kerkplein. Van een verbindingspad achteraan de kerk en van toiletten was toen nog geen sprake.

Als voetganger kunnen we nu reeds wandelen en genieten van de mooi vernieuwde Albert Dumontlaan. In het oorspronkelijk Herwaarderingsplan Dumontwijk van 2009 waren niet alleen de richtlijnen voor de wegenis opgenomen maar ook van de 3 “open ruimtes”: het Park, het Albertpleintje en het Kerkplein. Het Parkconcept van bureau Omgeving mag zeker geslaagd genoemd worden. Het Albertpleintje is niet gepland in het “Meerjarenplan 2020-2025” maar wel besproken in het nieuwe “Beheerplan Dumontwijk 2019″ (met horizon van 24 jaar) (zie voorstel Albertpleintje in punt 3). Het Kerkplein vormt de driehoek tussen de 2 hoofdstraten van de Dumontwijk maar is niet voorzien in de wegeniswerken noch van fase 1, noch van fase 2. Albert Dumont had hier wel een “open ruimte” gepland zodanig dat de mensen vanaf de commerciële Zeelaan een inkijk kregen op zijn wijk. In het kader van de “Herinrichting van de Dumontwijk” lijkt het ook evident dat het plein rond de kerk mee geïntegreerd wordt in fase 1. Het heeft weinig budgettaire consequenties.

Dit was één van mijn prioritaire opmerkingen aan studiebureau Jonckheere op de “Infomarkt” voor fase II (van maandag 28 november 2022) . Hierna volgen enkele persoonlijke suggesties nog niet besproken met het lokaal bestuur.
Helaas kunnen we de 2 oorspronkelijke architecten Albert Dumont en JosViérin niet meer consulteren. Toch moeten we de neo-romaanse kerk mee integreren in de achterliggende cottagewijk. Een eenheid van bouwmaterialen en groeninrichting is zeker gewenst. De omgeving van de kerk kan een belangrijke wandel ingangspoort worden voor de nieuw aangelegde wijk vanaf de drukke winkelstraat. Het is ook bij uitstek een rustpunt in deze winkelstraat.


Foto van Roeland Schoonbrood op Facebook: 2019

1. Algemene principes

Het plein moet de mooie kerkarchitectuur zoveel mogelijk etaleren. Zowel voor de beleving van de kerktuin zelf als voor het genieten van de mooie neo-romaanse architectuur van het kerkgebouw mag het open zicht niet gestoord worden. Dus sobere en open omgeving. Destijds was het een wildernis van struiken precies om te vermijden dat het een groot hondentoilet werd. In een recent verleden is deze begroeiing al grotendeels opgekuist maar nog niet genoeg. Nog te veel sierheesters en zelfs boompjes. Het hoort een sacrale ruimte te zijn die een verlengstuk is van de kerk met zijn typische serene sfeer. Door alleen maar met gazon te werken eventueel aangevuld door enkele geknotte wilgen zou een neutraal beeld ontstaan dat past bij de serene sfeer van een kerktuin. Dus beplanting identiek als de zijbermen van de nieuwe Dumontwijk. Daar is ook lang gediscuteerd over streekeigen beplanting zoals helmgras en doornstruiken, maar uiteindelijk is de keuze gevallen op klassieke gazon vooral ook wegens het gemak om te onderhouden en onkruidvrij te houden. De gebruikte materialen moeten dezelfde zijn als deze die we in de volledig vernieuwde wijk zullen vinden: gras, geknotte wilgen en wandelwegen in dezelfde gebakken klinkers (cf ook het Park). Om de aantrekkingskracht te verhogen kunnen eventueel enkele gelijkvloerse bloemenrijke strips voorzien worden in eenzelfde stijl als deze in de te vernieuwen voetpaden van de Zeelaan rechtovereind de kerk. Dus niet een veelheid van sierheesters om dit parkje te camoufleren. Spijtig zullen de mooie bloeiende voorjaarboompjes kant Zeelaan moeten gekapt worden. Immers om maximale aandacht vanuit de Zeelaan naar het kerkgebouw te trekken staat deze best helemaal in zijn “blootje” (mooi zou hij uitkomen na een integrale wasbeurt, cf de neo-romaanse Bernardus kerk te Nieuwpoort-Bad).
Daarmee krijgt de mooie kerk ook de nodige ruimte die het nodig heeft om zijn positie als monument niet enkel in de Dumontwijk te vervullen maar zich ook kwalitatief te richten naar de Zeelaan.

Propere kerk (jaartal?)


Het geheel en de achterliggende toiletten worden toegankelijk gemaakt met één tuinpad in dezelfde gebakken klinkers als overal in de Dumontwijk. (tracé zie plan). Vanaf dit pad zijn 2 afslagen met een hellend vlak voor rolstoelen (1 voor de kerk en 1 nieuwe voor de Crypte achteraan links). Ook de ruimte vóór de kerk zou best met een strook van 1 á 2 m van diezelfde klinkers aangelegd worden waardoor de Dumontwijk en zijn nieuwe stijl naar de Zeelaan kenbaar wordt gemaakt (cf proefvak voor div apotheek aan de Markt. Zoiets heeft men ook gedaan te Duinkerke aan de St Eloi kathedraal om de afzonderlijke toren en de eigenlijke kerk te verbinden).
Indien Onroerend Erfgoed akkoord is zouden best alle afsluitmuurtjes van Zeelaan en vooral ook kant Dumont- en Bortierlaan afgebroken worden om deze kerktuin maximaal open te stellen naar zijn omgeving.

Bernardus Kerk van Nieuwpoort
Goedgekeurd plan fase I. De private trap naar Crypte is in principe niet meer nodig.Het kerkpad in klinkers geeft aansluiting van de Crypte met zowel de Zeelaan, de Albert Dumontlaan als de Bortierlaan. De hoofdingang van de Crypte moet duidelijk ingericht worden via de Bortierlaan via een open pleintje. De Bortierlaan wordt immers ingericht als Woonerf zonder voetpaden (men mag en moet dus midden op de straat wandelen). Momenteel zijn er ook 2 hellende vlakken voor rolstoelen.
Mooi de fruitboompjes als ze bloeien, maar geen mooie tuinzone
Mislukte aanplanting met helm. Wel goed is rechts het relatief nieuw hellend vlak voor rolstoelen
Niet geslaagde beplanting. Beter uniform gras zoals in de vernieuwde zijstroken van de Dumontwijk
Niet geslaagde beplanting en zeker niet al die struiken achteraan en langs de Zeelaan. Ook vuile zijmuren kerk
Vroeger teveel groen(struiken) + bomen die het open zicht naar de kerk afschermt
De ligusterhaag moet zeker weg. Liefst ook het kerkmuurtje. De 2 voorziene openbare parkingplaatsen verschuiven (richting kruispunt Bortierlaan). Op deze plaats geen voetpad maar groenzone naadloos aansluitend op de graszone van het Kerkplein.
Alles opentrekken (kerk muurtje en haag verwijderen en rechtstreeks toegang tot graszone. Één openbare parking verschuiven richting Albert Dumontlaan. Groene straatberm links uitbreiden tot de grens van de vroegere pastorie.
Hier komt dus de hoofdingang van de Crypte (in principe is de kerktrap niet meer nodig. Afschaffen? Te bespreken met het bisdom?)
Tweede toegang Crypte (ook nooduitgang)

Dezelfde mooie houten rustbanken die op vele plaatsen zullen opgesteld worden in de Dumontwijk moeten hier ook hun plaatjes vinden.
De Panne heeft veel monumenten in het straatbeeld, dank zij ex schepen Van Damme. Misschien kunnen er hier naartoe enkele verplaatst worden + nieuwe.
Ook een kleine sproeifontein bij de rustbanken van het verpozen aangenamer maken (lawaai waterfontein brengt rust). Ondergrondse regenwaterputten.
De bestaande ruime openbare toiletten moeten op een discrete manier bewegwijzerd worden zowel vanaf de Zeelaan-Bad als vanuit de Dumontwijk (wandelwegwijzers en geen grote verkeersborden zou momenteel).
Aquaduin drinkwaterfontein zoals aan de Schuilhavenlaan (ingang Westhoekreservaat)
Tuinverlichting
Fietsstalling

2. De Onze Lieve Vrouw Kerk

Eigen schets door DE BLIEDEMAKER

Geschiedenis van de Ker: Deel1>>>. Deel2>>>>. Deel3>>>
Mooie foto’s van de Kerk Kijk>>>>

In dit boek meerdere neo-romaanse kerken. Die van De Panne is de meest geslaagde

3. Het Albertpleintje

Zo was het vroeger

Dit zal voor een volgend artikel zijn en voor een volgend Lokaal Bestuur (is nu ook niet voorzien in het “Meerjarenplan 2020-2025”
Alvast deze tekst letterlijk overgenomen uit het nieuwe “Beheerplan van de Dumontwijk” Lees 5.2.2.>>>

“..Net zoals Albert Dumont het in zijn plan opnam, wenst dit beheerplan een visuele relatie te verwezenlijken tussen Zeedijk en Dumontwijk. Daarin speelde ten tijde van Dumont alsook in de huidige situatie het Albertplein een belangrijke rol. Om het Albertplein zijn strategische functie terug te geven, dringt een herinrichting van de tramhalte zich op.
Tramreizigers kunnen in de toekomst evengoed van op een gelijkvloerse halte zonder schuilhuisje de tram opstappen. De constructie op het plein verdwijnt en waardoor de transparantie optimaal herwonnen wordt. Deze ingreep herstelt tevens de historische visuele link.
Voorts verdient de pleininrichting een actualisatie met een nauwe verwantschap tot de historische functie als ontmoetingsruimte rond een kijktuin. Dit beheerplan voorziet een hedendaagse interpretatie van de oorspronkelijk bloemenrijke tuin die zowel een ruimtelijk rustpunt als een ontmoetingsruimte was binnen de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur van de wijk.
De herintroductie van de centrale kijktuin moet in eerste instantie een visuele blikvanger worden vanuit Zeedijk. Hierdoor wordt, net zoals Dumont het oorspronkelijk bedoeld heeft, het Albertplein een visuele aantrekkingspool die flanerende toeristen op de dijk verleidt om de Dumontwijk te bezoeken. Voorafgaand aan dergelijke ingrepen aan het Albertplein zal hiervoor een integraal inrichtingsplan worden opgemaakt dat rekening houdt met de doelstellingen, geformuleerd in dit beheerplan. Concreet is het van belang om de connectie tussen Albertplein en de omliggende straten te behouden of te versterken, zowel in zichtassen als in materiaalgebruik. Het materiaalgebruik moet afgestemd worden op het dat van de rest van de Dumontwijk en moet gebruikt worden met respect voor de intrinsieke erfgoedwaarden van het stadsgezicht. Verder moet er eveneens rekening gehouden worden met het zicht op de historisch waardevolle gebouwen op het Albertplein…”


Toegevoegd: de bouwplannen voor de restauratie van de “Chien Vert” zijn goedgekeurd door het lokaal bestuur en Onroerend Erfgoed. Lees art 2 op>>>

4. Besluit

Er is nog geen besluit. Dit is een eerste ideeën rush van DE BLIEDEMAKER als gevolg van een inspraakoproep van eerste schepen Wim Janssens op Facebook Lees>>>
Blijkbaar heeft men reeds een positieve vergadering gehad met Onroerend Erfgoed
Dixit de schepen Wim”…Terwijl de eerste fase van de Dumontwijk goed vooruit gaat en de tweede in aantocht is, werken we verder aan de detailplannen voor de kerkomgeving.
Deze zone is voorzien in de heraanleg van de Dumontwijk en in de heraanleg van de voetpaden van de Zeelaan. Hét moment dus om dit mooie stukje De Panne groener en aangenamer te maken. De openbare toiletten toegankelijker maken en de zonnehoekjes inrichten met bankjes zijn maar een paar ideeën…
Daarvoor had ik vanmorgen een eerste positief overleg met Erfgoed en het studiebureau.Heb je ideeën of voorstellen ? Post ze…”
.Dit voorstel hierboven is daar een eerste aanzet toe.
Moet nog verder bijgewerkt worden

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

4 reacties op Vernieuwing Kerkplein

  1. Christ Voet zegt:

    Mooi artikel. Altijd fijn om te lezen. De omgeving van de mooie kerk zou beter tot zijn recht komen mocht het groen meer uniform zijn. Gazon en enkele perkjes hoger siergras. Met een “wasbeurt” van het kerkgebouw zou het helemaal mooi worden.

  2. Wilfried Laforce zegt:

    Ik vind het ook een van de mooiste kerken: stijlvol, sober, ruimte gevoel. Zoals je zegt,, al modernistisch: fuktioneel, geen overbodige details of versieringen. Ik zie het als een verbetering van Art Deco, nog eenvoudiger. Spijtig dat de soberheid in de kerk ontsierd wordt door allerlei bijvoegsels. Het estetische moet inboeten.

    • Juist Wilfried. Ik denk ook de omgeving maximaal en open houden zodanig dat de mooie kerk uitblinkt. Zicht niet alleen vanaf de Zeelaan maar ook van het woonerf Albert Dumontlaan-Bortierlaan openhouden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.