Archief DE BLIEDEMAKER 4/10

Publicatie van de inhoud van edities van DE BLIEDEMAKER tussen 2005 en 2011. omdat deze niet langer beschikbaar zijn online. Lees waarom>>>

4 januari 2006

Extra schepen voor De Panne? 
Vandaag in Het Nieuwsblad:
“.. De gemeente De Panne telt om en bij de 10.050 inwoners. Door de kaap van 10.000 inwoners te halen mag de gemeente na de gemeenteraadsverkiezing van 8 oktober een extra schepen hebben. Vanaf volgend jaar moet minstens één schepen een vrouw zijn. Door het bijkomend mandaat hoeft niemand van de huidige vier schepenen – allemaal mannen- een stap opzij te zetten, in de veronderstelling dat ze alle vier herverkozen raken..” 
Wanneer zal de gemeente dit exact aantal inwoners publiek maken? Zal de toekomstige meerderheid opteren voor een bijkomende schepen voor amper 50 mensen? Indien dezelfde VEDA meerderheid, welke bevoegdheden zullen zij afsplitsen van de huidige schepenen voor die vrouw of zullen ze nieuwe creëren? (vb schepene van “communicatie”) 
Het is de meerderheid die hierover in oktober zal beslissen, niet de kiezer. (die evenwel wel beslist wie de meerderheid zal worden). A suivre… 

Vissershuisjes in De Panne
“Hierbij wil ik je standpunt bijtreden om een inspanning te leveren om de nog resterende vissershuisjes op een of andere manier te bewaren voor komende generaties. Als vertegenwoordiger voor de gezinsbond stelde ik de vraag reeds jaren opnieuw in de culturele raad. Zonder enig tastbaar resultaat echter. Hopelijk slaagt uw voorstel met steun vanuit aminal. 
De Sint-Pieterswijk stelde bij bepaalde festiviteiten ook reeds het vissershuisje in de Adinkerkelaan in de kijker. Ook mijn buren wonen nog in een authentiek vissershuisje (duinenstraat 35) met interieur met ‘voalte’. Zo zullen er wel nog enkele zijn maar het wordt hoog tijd dat iets gebeurd. Met de verkiezingen in aantocht is misschien iets meer mogelijk …”
Norbert Becue

8 januari

Gemeentelijk Structuurplan
Het is ongelooflijk hoeveel in de zeer nabije toekomst zal HERBOUWD worden in De Panne. (je moet maar eens gaan kijken naar de uitplakking van de bouwaanvragen aan de ingang van het gemeentehuis). De Sloepenlaan, Duinkerkelaan-Noord en Nieuwpoortlaan-Noord, omgeving van het tram station, “rode lichten” dorp….zullen er eind 2006 gans anders uitzien. Redenen???
– duidelijkheid over de toegelaten bouw hoogten Nieuwpoortlaan-Duinkerkelaan t.g.v. “Gemeentelijk Stuctuurplan” LEES>>> (in het richtinggevend gedeelte 3.1 par 4) 
– lage hypotheekrente?
– hoge waardestijging immobilia?
– veel geld terug uit Luxemburg?
– lage schenkingsrechten?
– vlucht vanuit de Brussel/Wallonie i.v.m. persoonlijke veiligheid 
Vooral dit laatste punt is bepalend voor onze kust. Ongelooflijk zijn de verhalen van mensen die vandaar naar hier komen wonen en het hebben over de verslechtering aldaar de laatste jaren. (carjacking, aanrandingen op straat…). Vandaar dat het zeer goed is voor De Panne dat de “oude koten” gesloopt worden en vervangen door nieuwbouw. Deze antiverkrotting zal vermijden dat deze ingenomen geraken door diezelfde, uitzwermde “vreemden”. Het lijkt me een belangrijk verkiezingsthema:
– vermijden van verkrotting en aldus “verarabisering” bijtijds tegengaan
– strenge criminaliteitsbestijding (daar scoort de politie Westkust zeer hoog in) 

Op 23 december stond ons “Gemeentelijk Structuurplan” op de agenda van de Provincieraad. Volgens de secretaris Daniël (hij was daar aanwezig) is alles in orde op uitzondering van enkele kleinigheden voor de Duinhoekstraat. Dus nu nog alleen ons “vergunningsregister” in orde krijgen en De Panne wordt in 2006 “stedenbouwkundig ontvoogd”!!! ( = mag zelf bouwvergunningen uitreiken)

24 januari

Jean Pierre Casiers is overleden

Woensdag 18 januari 2006 werd ik op reis in Oostenrijk diep getroffen door het overlijdensbericht van onze beste vriend Jean Pierre. 
Vandaag heeft Pastoor Stefaan Houtman in de Sint Pieterskerk gezorgd voor een waardige uitvaart. Hij heeft de complexe persoon van Jean-Pierre zeer diepgaand omschreven. Een super intelligente dokterspecialist die door zijn bekwaamheid vele mensen medisch geholpen heeft. Een zeer emotioneel mens die heel bezorgd was voor het leed van zijn patiënten. Een artistiek mens met grote belangstelling voor kunst en schoonheid. Een sociaal mens die veel arme mensen financieel geholpen heeft (zoals ook zijn ouders deden). 
Zijn interne spanningen kon hij een 4-tal jaar geleden niet meer aan en toen ook zijn vrouw hem verliet, heeft hij die spanningen niet meer te boven gekomen. Nu is hij van zijn depressie verlost door zelf een einde te maken aan zijn leven in zijn ouderlijk huis.

Toen ik hem een 3 tal weken geleden ontmoette zei hij me dat hij niet lang meer zou leven en beweerde dat niemand nog iets kon doen om hem te helpen. Als dokter wist hij wat een depressie was maar hij vertelde me dat hij nooit had kunnen denken dat dit zo erg kon zijn. 

Nu is hij er niet meer. Een verlies voor onze gemeente. Dat bewijzen o. a. zijn groot aantal stemmen als socialistische kandidaat de laatste 2 gemeente verkiezingen. (telkens ongeveer 1.000 naamstemmen zonder veel campagne). Ook was hij voorzitter van het “directie comité voor toerisme”.

De Sint Pieterskerk zat ver vol met familie en vele vrienden en kennissen. Zijn vrouw Christiane en zijn 2 dochters waren vooraan evenals de kinderen uit de klas van zijn dochtertje. Voor de burgemeester en het schepencollege waren gereserveerde plaatsen voorzien. 
Vaarwel Jean-Pierre!

De Bliedemaker is terug De reden van de tijdelijke afwezigheid van De Bliedemaker kunt u zien op de foto hieronder. Heb je opgemerkt welke kleine skietje’s? Wel dat zijn de moderne sneeuwraketten. Een unieke belevenis op verse sneeuw met veel zon!
Vandaar weinig vers nieuws. 


25 januari

De echte landing van Leopold I  
“Als Adinkerkenaar was ik gedurende jaren overtuigd dat de volgweg via de N1 of via de oude verbindingsweg Duinkerke- Nieuwpoort, die op de Zuidkant van de duinen liep, moest gesitueerd worden. Zoekwerk in de archieven van de Generaal Belliard leverde het bewijs op dat Leopold via het strand kwam. Na het bestuderen van enkele kaarten kwam ik al vlug tot de vaststelling dat de N1 in 1831 maar tot Duinkerke liep. Dat de weg langs het kanaal onbruikbaar was voor koetsen doordat tussen de grens en de huidige brug van Ghyvelde het waterpeil van het kanaal dusdanig hoog stond dat er een moerassige ontstond waar de weg niet doorliep (nu nog altijd drassig tussen de 3 Vijvers, Langeleed, kanaal en een 500 tal meter op Frans grondgebied.De Duinhoekstraat was al op de kaart van Ferraris verdwenen en op het plan Pop is het gedeelte tussen de grens en ongeveer de huidige miliaire transmissietoren een zandpad. Met de uittreksels van de kaarten die ik aan DE BLIEDEMAKER gemaild heb denk ik van voldoende materiële bewijzen geleverd te hebben. Wat vele Adinkerkenaars echter wel dwars zit is het feit dat telkens De Panne genoemd wordt en Adinkerke niet ter sprake komt. Van De Panne is er GEEN sprake (pas bij de herdenkingen achteraf duiken deze vermeldingen op), de gebruikte benamingen zijn Kerckepanne en Adinkerke.” 
Geschreven door Guido Mahieu

Gemeenteraad
Morgen 26 om 19 uur is het gemeenteraad.
De eerste 2 punten :
“… Gemeenteraad. Ontslag van de heer Francis Acou als gemeenteraadslid. Aktename. 
…..Onderzoek van de geloofsbrief en eedaflegging van een gemeenteraadslid. ..” 
staan voor de derde keer op de agenda.
Francis werd in 2000 verkozen als VD raadslid (oppositie). Hij is een politieker in hart en nieren, goed bekend in het straatbeeld van De Panne. Toen enkele maanden geleden aangekondigd werd dat de “socialisten” en de “liberalen” bij de gemeenteverkiezing opnieuw samen zullen opkomen, zag hij geen kansen meer voor de volgende verkiezing.
Morgen zal hij wellicht zijn zetel opnieuw innemen op aandringen van de burgemeester en de meerderheid. (met of zonder beloften?). Goed dat men zo’n figuur niet laat vallen!
Geschreven door José Decoussem@ker

Gemeenteraadsverkiezingen oktober 2006,
Marc Decoussemaeker 
(Schepen van Toerisme – handel, middenstand en lokale economie – kustreddingsdienst – verenigingsleven – feesten en evenementen – leefmilieu. )
“…Reeds geruime tijd gaf ik te kennen geen kandidaat te zullen zijn voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Na 6 jaar gemeenteraadslid en 18 jaar schepen te zijn geweest, meen ik dat op 60 jarige leeftijd het ogenblik  is aangebroken om de fakkel door te geven aan jonge kandidaten. Door de nieuwe wetgeving en door het feit dat er beslist werd door de VLD en de SPA om samen op te komen op een kartellijst zijn er maar vijf plaatsen vrij voor mannelijke VLD-kandidaten .<Het is dus van het allergrootste belang een deel van deze plaatsen  te laten innemen door de generatie van de toekomst . Dit is de hoofdreden van mijn beslissing om geen kandidaat te zijn .Ik hou er echter aan te benadrukken dat de verstandhouding en de  vriendschap in het schepencollege nog steeds optimaal zijn en  ben dan ook mijn collega’s  dankbaar voor de vele mooie jaren  en de goede samenwerking...Geschreven door Marc Decoussemaeker

28 januari

Illustere Pannenoars:
Caroline Van den Berghe

Je ziet haar geregeld als VRT-journaliste Caroline voor de juridische zaken (o.a. proces Dutroux). Caroline Van den Berghe is opgegroeid in De Panne, verbleef een tijd in Kortrijk en na een intermezzo in Drongen woont ze sinds oktober in het centrum van Gent. (Ken je haar nog? De dochter van “Fienes” en “Mangje” de groentenwinkel in de Kasteelstraat). Onlangs is ze komen spreken in het Davidsfonds samen met Yvette Fereyn. Caroline volgt voor de televisienieuwsdienst vooral justitie en presenteert elke maand Koppen Justitie. LEES>>>

29 januari

Oude Pannenoars in DE BAINS 
Iedere zaterdagmiddag kunt u normaal de personen hiernaast vinden in Café Des Bains op de Grote Markt tussen 12 en 13 uur (….of een beetje later). Ook degene degene die uitgeweken zijn en de week-end soms naar De Panne komen, mogen gerust ons een pintje komen trakteren. Een goeie manier om de LINK opnieuw aan te knopen. 
Ken je ze? Van links naar rechts: ivan, chris, josé, staf, richard, marc en guido. (marc D was verontschuldigd)
Welkom!

5 februari 2006

De echte landing van Leopold I  
Op 25 juli 1831 heeft prins Leopold I een brief geschreven aan zijn zus Sophie over zijn reis van Engeland naar België (bron: “Lettres de Léopold Ier à sa soeur la princesse Sophie, à son beau-frère Emmanuel, comte de Mensdorff-Pouilly, à son neveu Alphonse, comte Mensdorff-Pouilly 1804-1864” door Jean Puraye en Hans-Otto Lang 1973) 

“… Den darauf folgenden Tag war es sehr hämlich und klärte sich erst auf als ich am Meeres Ufer war, die Strasse geht nämlich von Dunkirque nach Furnes zur Ebbezeit über den Meeressande, wo ich vol meinen neuen Untertanen empfangen wurde…”  

 Dus nogmaals een argument om te bewijzen dat de prins inderdaad via laag water (“Ebbezeit”) van Duinkerke naar De Panne gekomen is met een koetsop het strand. Het was inderdaad ook laag water ’s middags.
Als je de rode pijltjes volgt zult u in De Bliedemaker 13 artikeltjes vinden om deze thesis te bewijzen. Ook werd op de bijeenkomst van de historische werkgroep voor de Leopoldfeesten.van woensdag laatstleden, definitief overeengekomen dat de “strand versie” de ENIGE juiste is en niet deze via één van de trekpaden langs de vaart. In deze werkgroep onder leiding van Jan Van Acker (stadsarchivaris van Veurne) zetelen o.a. Jacques Bauwens (voorzitter Westhoek Gidsenkring); Jacqueline Vandenhende (Pannetheek), Jacky Launoy (gids), Alain Fontaine, Wilfried Pauwels en Lucien Bauwen. 
De stelling die ik op 21 juli op FOCUS verdedigd heb is dus juist. Die discussie was de aanleiding tot het ontstaan van deze website.

7 februari

De echte landing van Leopold I  
Zoals in vorige BLIEDEMAKERs geargumenteerd werd, is de prins met zekerheid langs het strand naar België gekomen. Dit is ondermeer ook te zien op het schilderij hiernaast die o.a. ook vertoond werd op FOCUS verleden jaar ter gelegenheid van 175 jaar België. De discussie van 21 juli 2005 is dus afgesloten! LEES>>> Ook de insinuaties in het Laatste Nieuws van 15 juli 1981 (rond 150 jaar dynastie) waar de prins via “De Perroquet” zou verwelkomd zijn, is zeker niet gegrond. (met verwijzing naar “L’ Histoire de la Belgique” van Theodore Juste (1868)). Het is niet omdat een onbekende tekenaar een ets met bomen heeft getekend dat dit een bewijs is dat de prins niet in de zeereepduinen zou ontvangen geweest zijn

Pinces Carnaval 2006 – De Panne 
“..Zaterdag 4 februari 2006 was de Orde van de Beren te gast op de Pronkzitting bij de Orde van de Kandeeleters te Menen.Ook onze Prinses Carnaval 2006, Noëlla I was van de partij.Er waren optredens van Pim, Laura Lynn en Eddy Wally. En wie had ooit gedacht dat de bazin van ’t Cafeetje uit de Zeelaan zo’n goede relatie had met de marktkramer en charmezanger Eddy Wally. Zij was in elk geval in de wolken van zijn jeugdige verschijning.Hierbij een kiekje van het “verliefde” paar…”
Geschreven door Michel MaesMOOI ! Proficiat Noëlla! Wanneer komt Eddy naar De Panne? 

Pastoor Gheeraert is op pensioen, maar…blijft in De Panne ! 
Toen zijn 75ste verjaardag naderde wilde onze kranige Robrecht het wat rustiger aan doen. Hij vroeg op het bisdom zijn pensioen aan, maar stelde hierbij één pertinente voorwaarde: “ Ik wil op mijn parochie blijven wonen, want héél wat Pannenaars zijn ondertussen toffe vrienden geworden. Hier beleef ik trouwens één van de mooiste perioden uit mijn leven ”.Bisschop Vangheluwe, ook West-Vlaming, gaf zijn toestemming. 
Robrecht Gheeraert blijft dus Pannenaar !Om dit te vieren wordt op zondag 19 februari een huldiging georganiseerd. Men zal er meteen kunnen kennismaken met zijn, even sympathieke opvolger, Stephan Houtman
HULDEPROGRAMMA: 
ZONDAG 19 FEBRUARI 10u30, dankmis in de St.-Pieterskerk. 
Na de misviering, omstreeks 11u15, receptie op het gemeentehuis aangeboden door de Kerkfabriek en het Gemeentebestuur. 
Zij die willen bijdragen voor een geschenk kunnen hun vrije bijdrage storten op rekeneing 748-0161769-76 met vermelding ‘geschenk pastoor’ 
Voor hen die Robrecht Gheeraert nog niet zouden kennen:
Hij is afkomstig van Roeselare, en woonde vlakbij de ‘Nieuwmarkt’, de volkse buurt van ‘Peegie’
1973, wordt benoemd tot medepastoor op de Onze-Lieve-Vrouweparochie van De Panne. Hij is er de vriend van ‘Zee’ en de bezieler van de Crypte. Als natuurvriend geeft hij alle bomen rond de kerk hun naamkaartje.
1989, wordt aangesteld als pastoor op de St.-Pietersparochie. In géén tijd ontpopt hij zich als de vriend van ’t dorp. Als een ware interieurspecialist heeft hij de kerk omgetoverd tot een waar museum. En als begenadigd kunstenaar is de pastorietuin ondertussen een druk bezocht kalligrafisch parkje geworden.    
Geschreven door will vansteene

Het was een zeer geslaagde viering! De kerk zat propvol. Het evangelie was de zeer toepasselijke “parabel van de steenkapper” (uit Multatuli van Max Havelaar). Daar heeft pastoor Stephan Houtman schitterend op ingespeeld in zijn preek (symbool voor de zorgeloosheid van iemand die op pensioen gaat). Spontaan applaus in de kerk! Foto van de stoet en van de cheque van 3.000 euro vanwege de sympathisanten (bedrag is nog aan het groeien!) 
Ook de academische viering in de feestzaal was stijlvol. Mooie speech van Vincent Deconinck, als voorzitter van de kerkfabriek. Na de mooie fotoshow van Marc Careye konden we genieten van een plezante inbreng van Will Vansteene (voorzitter Sint Pieterswijk).
Na een “Leve De Panne” ovatie, heeft de gemeente ons financieel vergast met een mooie receptie (2000 broodjes!). Spijtig dat er geen woordje was vanwege het “gemeentebestuur” voor iemand die zich 33 jaar ingezet heeft voor onze gemeente.
HET VARE U GOED PASTOOR GHEERAERT! .. EN DAT JE NOG VEEL LETTERS KUNT KAPPEN!

Oorlogsherinneringen door Jacky Launoy
Ik ben bezig het oorlogsdagboek van mijn nonkel Willy, broer van burgemeester Demailly, te vertalen en te digitaliseren.

Op 6 september 1942 (dit moet een zondag geweest zijn) blazen de duitsers de kiosk op die centraal op onze zeedijk stond. Dit gebeurde met verschillende opeenvolgende explosies . Op 8 september meldt het dagboek dat het hotel Kursaal brandt en dat de pompiers 3 uur nodig hebben om het vuur te bedwingen. En dan vermeldt het dagboek een bepaalde volgorde in explosies of branden?
Het is immers in die periode dat de “Rampen” naar de zeedijk dicht gemaakt worden met een muur en dat er anti-tankversperringen in geplaatst worden.

Op 25 augustus 1942 bij nacht wordt boven De Panne een toestel neergehaald door de duitse luchtafweer en stort neer in zee voor het centrum van de zeedijk. De piloot die dreef met zijn reddingsvest, wordt s’morgens opgemerkt en gesignaleerd door een visser op het strand. Misschien weet iemand nog wie die visser was?


Oorlogsherinneringen 1944. Deze nacht weerom formidabel passage. Er vallen een beetje overal bommen o.a. voor de résidence Léopold. De zware FLAK van Duinkerke vuurt bij momenten zeer hard maar ik zie geen zoeklichten (het is nochtans volle maan). De morgen vanaf 8.30 uur schrikwekkende passage van viermotorige toestellen en Marauders. Alle belgische steden zullen eraan geloven als dit blijft duren. De FLAK van Oostende schiet bijzonder hard. Een viermotorige bommenwerper dropt 15 bommen op de villa’s aan de ingang van St-Idesbald. Ze zijn gelukkig onbewoond wegens de mijnenvelden. Er vallen bommen op het vliegveld en bij de koninklijke villa’s. De bommenwerpers zijn begeleid door massa’s Lightning’s (met dubbele staart). Dit duurt tot s’middags. Om 13.30 uur vliegen jagers over in de buurt van Oostende en de FLAK vuurt zo hard ze maar kan. Ook in de namiddag en dit tot 20.30 uur is er voortdurend passage. Om 22.00 uur komt een eenzame bommenwerper teruggevlogen op tamelijk lage hoogte. De lokale FLAK ( Bofort) schiet zeer hard met spoortrekkers.
Weet iemand waar de résidence Léopold in die tijd gelegen was. Misschien kent iemand ook de naam van die villa’s in St-Idesbald die toen gebombardeerd werden. Dit moet in de buurt  van het huidige Strandpark zijn.


13 juni 1944. Deze nacht rond 01.00 uur veel laag vliegende bommenwerpers. Het is heel donker.De FLAK schiet heel hard en gebruikt de zoeklichten. Eén Liberator wordt gegrepen in het vuur van de lichte batterijen uit onze duinen en er ontstaat een formidabel kruisvuur. De hemel is vol lichtende obussen. Hij is geraakt, brandt hevig ( het is zoals een fusee) maar cirkelt nog 2 maal boven De Panne terwijl de FLAK hier de pannen van het dak vuurt. Plots stort hij neer in duikvlucht bij de vuilnisbelt en ontploft op de grond. Formidabele vlammen!!! Hij brand gedurende 2.30 uur. Enkel 2 bemanningsleden kunnen hun valscherm gebruiken. Eén komt neer in de Kasteelstraat waar hij klopt op verschillende deuren, de andere in een straat in de buurt. De eerste wordt gevangen genomen een beetje erna, de tweede ontsnapt. Rond 20.00 uur vliegen ± 150 viermotorige toestellen over op grote hoogte in 4 formaties.”Is de lokatie van wat hij noemt de “vulpit” tijdens de oorlog ook al langs de baan De Panne-Veurne, zoals ik als kind die lokatie kende ” by de gaaiperse”?Weet er iemand iets meer over die ontsnapte piloot.?Een zoekertje voor DE BLIEDEMAKER ; het moet niet altijd over Leopold zijn hé.

Op 28 januari 1944 schreef Willy Acou in zijn oorlogsdagboek:“..Een groep bommenwerpers op zeer lage hoogte.Bommen op het vliegveld. Lichte en zware FLAK vuren hevig.Veel vliegtuigen tijdens de nacht. Deze voormiddag van 9.30 uur tot de middag trekken massa’s bommenwerpers over boven het wolkendek. Eén bommenwerper dropt 6 bommen; 4 vallen in het water en twee vallen er in de Barkenlaan op 5 m van het huis van Demolder. Alle ruiten in de omgeving sneuvelen. Meerdere scherven vallen tot hier voor de deur ( nvdr Sloepenlaan  3 ?of Zeelaan 178) ?.Rond de middag vliegen nog 4 jagers in scheervlucht over…”

Waarom 10 dagen geen BLIEDEMAKER ? 
Je moet niet ongerust zijn, we waren niet inactief, maar we zaten ergens in een warm land waar geen BLIEDE nieuws te geven viel. 
We waren zondag juist op tijd terug voor onderstaande grote festiviteit in onze gemeente

28 februari

Nieuwe “teruggespoelden”!
“Bliede nieuws”!. Oude Pannenoars komen hun domicilie TERUG zetten in De Panne. Michel Degruyter en zijn vrouwtje Wilhelmina (Mientje) uit Limburg! De oudere Pannenoars moeten Michel zeker kennen. Een “echten” van de Verenigingsstraat waar zij 4 echte Pannenaortjes ter wereld gebracht hebben. Spijtig voor de streek dat ze naar Genk uitgeweken zijn waar ze nog enkele kindertjes bijgemaakt hebben (hoeveel is moeilijk te tellen?). Probleem is natuurlijk dat die gerenommeerde familie (met veel kleinkinderen) wel graag komt naar De Panne maar toch in Limburg veel kennissen heeft. (Michel was zeer sterk geëngageerd te Genk, o.a. dynamische voorzitter van de Sportraad toen wijzelf daar 9 jaren gewoond hebben) .
Wij wensen Michel en Mientje veel geluk op hun halve-retour naar De Panne en hopen op een tekstje + een fotootje om hen eens degelijk voor te stellen zodat je met hem een babbeltje kunt slaan in de Zeelaan of op den Dijk. Het is ook een dagelijkse lezer, in Limburg, van DE BLIEDEMAKER

Wie op de foto’s?

In het midden staat mijn grootmoeder. (moeder van Albert D.) Volgens Jacky Launoy is de militair majoor Acou.
“…Het is inderdaad Majoor ACOU die op de foto is, hij was voorzitter van NSB (Nationaal Strijdersbond van België)afdeling De Panne. Hij was de schoonvader van wijlen DHr RAOUL TAHON, jaren lang ceremoniemeester van ons gemeente, de kleindochter van Maj ACOU is Mevrouw YVETTE TAHON, vaandeldragster van Afd De Panne – Adinkerke der Veteranen van ZM Koning Albert I sedert meer dan 15 jaar. Het is een familie voor dewelke Vaderland veel betekenis heeft…”
Geschreven door Alain Fontaine
“…De Demolder in kwestie is Julien Demolder (1913-1943), wielrenner en koerier voor het Geheim Leger, en de inlichtingendiensten “Banco” en “Luc-Marc”. Hij werd in dec. 1943 opgepakt door de GFP (Geheime Feldpolizei)en neergeschoten wanneer hij poogde te vluchten. In de Demolderlaan in De Panne werd een gedenkteken aangebracht en heette de Koksijdelaan voortaan Julien Demolderlaan. Hij woonde met zijn gezin in de Barkenlaan. Verdere informatie op website PANNETHEKA – hoofdstuk “Verzet” LEES>>>…”
Geschreven door Jacqueline Vandenhende

2 maart 2006

Paters Oblaten 100 jaar in De Panne!
Ook dit kan dit jaar gevierd worden in De Panne! Temeer daar het “paterskerkje” door koning Albert I de titel gekregen heeft van KONINKLIJKE KAPEL. Volgens pater Josua is de huidige koning Albert II, toen hij nog prins was, meermaals met zijn moto gekomen naar De Panne en hij kwam dan graag eens incognito het zijkappeltje van de heilige Rita bezoeken. Nog steeds worden aldaar veel kaarsen gebrand voor deze heilige. Ze kreeg de titel van “heilige van het onmogelijke”. Dus blijkbaar zijn nog veel “onmogelijke dingen” mogelijk geworden….. of niet? (genezingen?..)! Er zijn momenteel nog 6 Oblaten in het klooster (4 paters + 2 broeders). Je kunt er ook de zaterdagnamiddag naar de biecht gaan. Zeer boeiend is dat pater Josua ons verteld heeft dat er een “Codex Historicus” bestaat van het klooster. Deze werd in 1914 onder het zand verstopt en is pas veel later terug op gegraven. Het boek was dan in zeer slechte staat. Veel bladeren waren “moissy” en verpulverden. Toch heeft men geprobeerd de belangrijkste stukken over te schrijven, waarover we in volgende Bliedemakers meer zullen kunnen over vertellen.Voorlopig kunt u best eens de historische gegevens nalezen op de PANNETEEKwebsite hieromtrent. (= alles over de geschiedenis van De Panne) LEES>>>. Toe te voegen is dat de Oblaten zich hier gevestigd hebben in 1906 dus juist 100 jaar geleden. Na een voorlopige noodkerk werd de huidige stenen kapel gebouwd (was klaar in 1914). Deze kapel werd gesponserd door het echtpaar Ernest-Joseph d’Arripe-Sanchez de Aguilar ter gedachtenis van hun dochter Germaine, op 21-jarige leeftijd, in 1901, overleden. (tweede dochter van onze eerste burgemeester). Vandaar dat het klokje van de voorlopige kapel Germaine genoemd werd. Deze klok werd overgeplaatst naar de huidige kapel. Ontroerend om dit klokje nu nog te horen luiden tussen al die hoge appartementsgebouwen! Ook de “grot van Lourdes” naast de kapel maakt indruk op de toeristen die deelnemen aan een “erfgoedwandeling”.

8 maart 2006
Natuur – Onstaan van de Kustvlakte! 
Morgen donderdag 9 maart 2006 hebben we de eer Prof Dr Cécile Baeteman te mogen aanhoren in het casino van Koksijde (om 14 uur – organisatie Willemsfonds + U.P.V. van de Vrije Universiteit Brussel, Kern Westkust). De causerie heeft als onderwerp “De kust geologisch gezien”. Beslist een must om te gaan luisteren indien je geïnteresseerd bent in de geologische geschiedenis van onze streek na het einde van de laatste IJstijd (10.000 jaar geleden). Het is haar levenswerk! Ze is afkomstig van Nieuwpoort en is internationaal bekend met haat studies.
Hetgeen we op school geleerd hebben over de 3 “Duinkerkse Transgressie’s” mogen we over boord gooien. Wel blijven de tijdsperiodes met hun overstromingen nog behouden, maar het mechanisme is gans anders. Over 10.00O jaar stonden we hier in De Panne 20 à 25 meter lager. De continue curve van zeewaterstijging is zeer nauwkeurig bepaald aan de hand van dateringen in de basisturflaag (C14 dateringen). 
Ik heb geprobeerd deze theorie eenvoudig weer te geven in volgende bijlage. Lees>>>
Artikel in de Grote Rede van VLIZ Lees>>>

10 maart 2006

Dumontwijk
Spijtig dat de gemeente geen standpunt inneemt voor de beschermde Dumontwijk. Daar schuiven zij steeds alle verantwoordelijkheid naar Monumenten en Landschappen in Brugge. Maar in feite is het de gemeente zelf die in eerste instantie regels moet vastleggen voor de bescherming van ons waardevol patrimonium. 
Wanneer wordt eindelijk terug verder gewerkt aan het BPA/RUP van die wijk? (voorontwerp is reeds 2 jaar quasi af).
Ook de andere BPA’s in de gemeente zijn verjaard (na 30 jaar – vb Westhoek) of zijn dringend aan herziening toe. Deze globale visies zijn veel belangrijker dan discussies over individuele bouwdossiers en bieden iedereen meer rechtszekerheid.

15 maart

Nieuwe Huisstijl
Maandagavond was er een stijlvolle voorstelling in de gemeente van de “Nieuwe Huisstijl”…De “genesis” van het logo en al hetgeen erom heen, werd zeer professioneel toegelicht door Veerle Van Acker, Kaat Flamey en Rudi Versaen (beide laatste van bureau Cayman). Het begon met een enquête bij de toeristen in de Zeelaan en de personeelsleden van de gemeente. Wat is de “eigenheid” van De Panne? Waarom komt men naar hier? In wat onderscheid onze toeristische gemeente van zich van de 9 andere kustgemeenten? Het was duidelijk, men komt niet alleen voor de winkels, maar voor de mooie natuur (met o.a. het mooiste strand). Ook waren een 50 tal inzendingen opgestuurd van burgers. Hier weeral de meeste inzendingen i.v.m. de natuur. Uiteindelijk werd het voorstel van Jean-Claude Crudenaire overgenomen: “actieve natuur”. 
Van onze prachtige natuur en ons brede strand kan je op een rustige manier genieten, al wandelend of op een terrasje (eventueel nog met de blote voetjes in het zand). Maar je kunt ook actief zijn: fietsen, paardrijden, moutainbiken, zeilwagenrijden…het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Ook de gemeentediensten en het OCMW moeten hun krachten bundelen en zich verder actief opstellen.
Een nieuwe huisstijl is veel meer dan alleen maar een logo. Eenheid en vriendelijke dienstverlening worden de sleutelwoorden voor de nieuwe huisstijl. Gedaan met “De Panne – Adinkerke”. (steeds de 2 deelgemeenten noemen). Zo kunnen we ons niet positioneren op de nationale of internationale kaart. Beter kort en kernachtig “de panne” (zonder hoofdletters) in een non-figuratief logo. (momenteel waren een 4-tal verschillende logo’s in omloop). Met enige melancholie namen we afscheid van de zeilwagenlogo van Will Vansteene. “de panne” is veel meer dan alleen de zeilwagens. Zoals bij iedere logo-omschakeling vergt dat een gewenperiode maar hierna zullen we het ongetwijfeld een meer slagvaardig logo vinden. 

Wandeldijk
Er kunnen beperkingen komen voor duinvoetversteviging (soms verkeerdelijk de “wandeldijk” genoemd). Momenteel heeft AMINAL daar zelf het slufterwandelpad voorzien, maar vanaf de Westelijke slufter tot aan de grens begint de dijk te overstuiven en beginnen zich daar nieuwe embryonale duintjes vormen. Indien dat proces zich verder zet zal dit pad onderstoven worden. Het zal zeker NOOIT OFFICIEEL toegelaten worden door de AWZ (de kustverdediging) om in deze spontane duinvorming een bulldozer in te zetten om het pad vrij te maken. (vb voor mountainbiketornooi of voor wandelaars). Algemeen wordt aanvaard dat een natuurlijke dynamische duinvorming de beste kustverdediging is. Deze dijk wordt daarom door de huidige ingenieurs van de bouwheer nl. de AWZ, als een “historische vergissing” bestempeld. ‘en men zal hem dus zeker niet doortrekken tot aan de esplanade). Vanaf het vissersdorp tot aan de grens was in ieder geval geen dijk nodig en vlak voor de Westhoekverkaveling is de dijk te dicht bij zee gebouwd. De golven komen bijna bij ieder hoog tij tot aan de dijk en door de kracht van de golven wordt het zand weggezogen naar zee. Zo zien we zienderwijs ons “hard strand” vóór de Westhoek verkleinen. Cécile Baetemans heeft op haar voordracht van donderdag ll. 9 maart 2006 in het casino zeer duidelijk dit fenomeen toegelicht (speciaal voor het drama van onze dijk) waar zij mede met projecties over analoge fenomenen aan de kust van oost Amerika gewezen heeft op de fatale afloop van dit steeds versnellend fenomeen. 
Binnen een zeker aantal jaren zullen dure zandopspuitingen onvermijdelijk zijn als nu niet ingegrepen wordt. 

Voor velen was het de eerste maal dat ze van die nieuwe theorie hoorden. Na de laatste IJstijd (“slechts” 10.000 jaar geleden) woonden onze voorgangers hier 15 à 20 meter dieper in een mooie ijzervallei. Door de zeeniveau stijging (aanvankelijk 75 cm/100 jaar) is deze vallei volledig dichtgeslipd met sediment afkomstig van de Rijn. (de Calais_transgressie). De zee werd tegengehouden door een zandbarrière (geen duinengordel, want die barrière kon overspoeld worden). (cf omgeving Mont Sint Michel). Pas een 5.000 jaar geleden, toen de zeeniveau stijging vertraagde is het effect van de zee verminderd en de invloed van zoetwateraanvoer uit het binnenland vermeerderd. Hierdoor ontstonden zoetwatermoerassen die verturfden door verdere overspoelingen. Rond het begin van onze tijdrekening zijn de bovenste sliblagen ontwaterd geraakt, waardoor lokale zware inklinking van het landschap. (turf en slik bevatten enorm veel water en zakken enorm wanneer ontwaterd).Ook de mens heeft in de Romeinse periode dit proces versneld door grote turfontginningen voor het winnen van zeezout door uitkoking. De kustvlakte liep terug grotendeels onder, de komberging vergrootte, de geulen weren dieper ingesneden, het landschap zonk. Achteraf ontstond een slikke en schorre landschap welke terug dichtslibte (cf. Verdronken Land van Saaftinge). De prés-sallées ontstonden en dan achteraf de drassige weiden (cf de komvelden van Lampernisse). Prof Cécile (afkomstig van Nieuwpoort, nu hoofd van de Geologische Dienst van België) heeft de diverse stadia van die processen opgeluisterd met beelden van plaatsen in de wereld waar die diverse natuurlijke stadia nog bestaan. Een 2.000 tal grondboringen werden verricht tot soms 20 m diep om perfect de ganse evolutie van die processen te kunnen reconstrueren (de theorieën van prof Tavernier van de jaren 50 zijn dus volledig voorbijgestreefd want die steunden op boringen van ongeveer 1 m diepte ten behoeve van de fameuze bodemkarteringskaart). Ook werden veel nauwkeurige maar kostelijke dateringen uitgevoerd van het uitgeboord organisch materiaal. Zo zijn de duinen van Cabour belange niet zo oud als algemeen werd verondersteld (max 5.000 jaar). Zij zijn ook niet gevormd door de zee (want de volle zee is nooit tot die duinen gekomen, maar de zandophopingen waren een effect van de processen die zich rond de binnenzee van de Moeren afgespeeld hebben. 
https://sites.google.com/site/debliedemaker/ontwikkeling-van-de-kustvlakte

Prof. Cécile heeft veel vakliteratuur over deze theorieën gepleegd, maar haar drukke beroepsbezigheden laten geen ruimte om hierover een eenvoudig boek te schrijven.
Merkwaardig dat veel van de huidige problemen veroorzaakt zijn door ingrepen van de mens. (al in de tijd van de Romeinen). Bij de dynamiek van de duinvorming en de kustverdediging heeft zij ook gewaarschuwd voor de dramatische toestand van de Belgische Kust (nu reeds catastrofale bedragen nodig). Zij heeft ook zwaar uitgevallen over de duinvoetversteviging van de Westhoekverkaveling waar we ons natuurlijk strand aan het verliezen zijn. In feite moet die dijk weg en dan zullen we op natuurlijke wijze terug strand winnen. Ook de ingenieurs van de AWZ noemen die beton een “historische vergissing”.

De Nacht van de Geschiedenis – Fakkeltocht in de Dumontwijk op dinsdag 21 maart
Verkenning van de wandelroute in de DUMONTWIJK met fakkels (ook in ’t park) 
De geschiedenis, de urbanisatie en de architectuur worden toegelicht. 
Verzamelplaats: gemeentehuis 
Deelname: € 2,50 ( € 1 voor leden van het Davidsfonds)
Gids: José Decoussemaeker 

Geschreven door Herman Calcoen



Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.