Herdenking gedeporteerden WO II

IMG_2099Zaterdag werden, naar jaarlijkse traditie, onze gedeporteerden van WO II herdacht. De druilende regen voegde er een extra triestige dimensie aan toe. Vooral de eindplechtigheid binnen in een zaal in “De Tuimelaar” heeft de nieuwe gemeenteraadsleden emotioneel getroffen. Ze hebben ook beslist deze herdenkingstraditie verder te zetten. Ook een delegatie vanuit Frankrijk van de “Soldats Sénégalais” was opgekomen. Een dag van rouw en bezinning, maar ook een dag van erkentelijkheid en van hoop op vrede!

De plechtigheid duurde de ganse voormiddag. Reeds om 9 u 30 werden de bloemen neergelegd aan het gedenkteken in het Kerkhof.IMG_2068

Burgemeester Ann Vanheste plaatste de eerste bloemen. Zij deed dit met een zekere gratie eigen aan een vrouw. Na haar volgden nog een 3 tal mannen die dit op een enigszins struise semi-militaire manier deden. Zie individuele foto’s>>>IMG_2056

Dit onder het waakzaam oog van de Franse delegatie samengesteld uit ZOEAVEN ! (De Senegalese regimenten waren samengesteld uit ZWARTE troepen onder het bevel van Franse blanke officieren. De Zoeaven waren ook Afrikaanse militairen maar blanken NOOIT zwarte troepen).

IMG_2062

IMG_2067

Dan vertrok de stoet vanaf het gemeentehuis door de Zeelaan naar de gedenktekens van WO II in de Julien Demolderlaan en de Verenigingstraat.
IMG_2075Voor de sfeer gelieve op de 2 onderstaande filmpjes te klikken

Aan het monument van Julien Demolder (lees vorig artikel) waren veel kijklustige toeristen die onder de indruk waren van de “te velde” door ons “Pullemuziekje”IMG_2079 IMG_2084 IMG_2080En dan maar verder in de regen naar het monument in de Verenigingsstraat aan de school “De Tuimelaar” (het vroegere “Panne-Instituut”). Op de speelplaats werden op 27 juni, 71 jaar geleden, een 80 tal Pannenoers samengebracht om dan als vee te worden getransporteerd. Tien zijn nooit teruggekomen. Een urne met de as van deze slachtoffers werd als symbolisch gebaar bijgezet bij de gedenkplaat aan de inkom van de school. Het is een ultieme hulde aan de miljoenen doden die geofferd werden op het altaar van een niets ontziend Nazi-bewind.

Luister naar de namen en achteraf de toespraak van de schepen Christophe Delrive

IMG_2087

Ook daar werden bloemen neergezet. o.a. door Eddy Deboysere als voorzitter van de vzw “Panne Instituut”.IMG_2094

Ook terug de burgemeesterIMG_2089
Onder het waakzaam oog van onze Franse broeders.
IMG_2091Van de bloemenneerlegging op deze plaats is een mooie fotoreportage op “facebook: De Panne” Kijk>>>

Binnen in de zaal van de school bestond de erebehuldiging uit het afroepen van alle namen van de gedeporteerden. Bij elke naam heeft één van de kinderen een bloem geplaatst naast de foto.IMG_2097

De slottoespraak was door onze nieuwe schepen Christophe Delrive.IMG_2102

Uittreksel uit een dergelijke vorige toespraak door schepen Serge Van Damme (2009): “...Op een vroege zomer­morgen werden 146 van onze jonge Pannenaars met een duivelse machtsontplooiing uit hun bed  gerukt en aangehouden door de Duitse bezettingsmacht.  Vaders en zonen werden ruw van hun bed gesleurd, naar buiten gepord, bliksemsnel in wachtende auto’s geduwd of voortgedreven op de punt van een geweer of een mitraillette. Zij kregen geen tijd om afscheid te nemen van familie of vrienden. Angst, onmacht, woede, waren van vele gezichten af te lezen.
Zij werden beschuldigd van “terrorisme”, “spionage”, “sabotage”,  “anglofilie” of “clandestiene samenwerking met de geallieerden”.
Op deze speelplaats van het toenmalig “Panne-Instituut”, werd de elite van een ganse generatie Pannese jeugd samengebracht, om dan als vee te worden getransporteerd naar de concentratie- en uitroeiingskampen van Breendonk, Dachau, Sachsenhau­sen, Bergen-Belzen, Neuengamme, Flossenburg e.a.. Zij werden geschandvlekt met een rode driehoek, het kenteken voor politieke gevangenen, en kregen als enige aanspreektitel een nummer getatoeeerd op hun arm.
Tweeëntwintig weerstanders uit ons gewest, waarvan tien uit onze eigen gemeente De Panne, waaronder 7 oud-leerlingen van deze school, lieten in afschuwelijke omstandigheden het leven in deze kampen van de dood.
“Het wreedste wezen op aarde is de mens die zich vergrijpt aan de rechten van de mens.”
Onze politieke gevangenen hadden zich belangeloos ten dienste gesteld van vrijheid en vrede, en stierven als martelaars, als slachtoffers van het blind naziterreur.
Hun geweldloos verzet tegenover de zich soms gewetenloos gedragende bezetters geldt als voorbeeld van moed en zelfopoffering. Dit onnoemlijk offer mag niet verloren gaan. Alleen als wij ons de diepe zin van deze tragedie herinneren, en er de gepaste lessen of conclusies uit trekken, zullen wij kunnen stellen dat het offer en de dood van de Pannese weerstanders niet volledig zinloos is ge­weest.
De weinigen die de uitroeiings- of concentratiekampen tot vandaag hebben overleefd hebben een lange lijdensweg doorworsteld en huiveren nog steeds bij de gedachte aan die gruwelijke en onmenselijke  passage uit hun leven. De opgedane trauma’s hebben hen tot hun laatste dag als een tijdbom achtervolgd of blijven hen nog steeds achtervolgen.
Een achttal straten en pleinen in onze gemeente werden genoemd naar deze stille helden. Het benadrukt onze verbondenheid met deze generatie jonge mensen die hun idealisme met hun leven bekochten.
De leerkrachten en leerlingen van deze school ervaren het als een collectieve plicht ervoor te zorgen dat deze jonge mensen nooit vergeten worden. Daarom kregen hun foto’s hier in deze school een bijzondere ereplaats. Zij zijn de stille getuigen van een onuitsprekelijk lijden.
Ook de familieleden en vrienden van de gedeporteerden zijn door de hel gegaan. De onzekerheid over het al dan niet in leven zijn van hun dierbaren en de onmogelijkheid de doden te repatriëren waren voor hen eventuele martelingen.
Aan hen wensen wij nogmaals ons medeleven en sympathie te betuigen.
Ons respect moeten wij ook betuigen aan al de anonieme slachtof­fers van de Nazikampen. ..”

De volledige fotoreportage Kijk>>>
Artikel door Jacques Debacker over de straatnamen van gedeporteerde Pannenaars die nooit terugkwamen LEES>>>

Voor meer info over de gedeporteerden zie onderstaan videofilmpje van 2009

PANNESPROKKELS:(wordt permanent bijgewerkt)

– Zondagmiddag was er een mooi concert op de Markt door de fanfare Sint Cecilia van Veurne

IMG_2106

DSCN6918

Openklikken voor de tekst

– De Panne was weerom goed vertegenwoordigd bij de uitreiking van de “Q-label”. De laureaten waren ook verheugd met de aanwezigheid van de schepen, directeur voor Toerisme en voorzitter van Toerisme en medewerkster Brigitte. Dat steek een riem onder hun hart.

– de gemeente heeft een nieuwe zwaardere bulldozer (zelfde chauffeur met de sigaar)1013662_10201017436992417_1407915187_n

– Zeer eigenaardig dat het nieuwe appartementen gebouw in de Zeelaan waar vroeger de GB en voordien Hotel Imperial gebouwd wordt met een extra hoog gelijkvloers. Alle andere verdiepingen zullen ongeveer een halve meter hoger opgelijnd worden dan de andere appartementgebouwen in de omgeving. (dit ingevolge een toegestane wijziging op de bouwvergunning). Wat is de bedoeling dat dit gebouw van banale architectuur mag hoger uitspringen in de rij? Waarom toegestaan door het schepencollege? img_2048

– Begin september zullen de bouwwerken starten voor het grootse immobiliën project. Uit de studie over de verkeersproblematiek in de gemeente die in uitvoering is zal blijken of een openbare ondergrondse rotatieparking op deze locatie aangewezen is. Ook discussie over de aankoopprijs door de gemeente? Meer info over dit project Lees>>>


– De CD&Vplus van De Panne verzorgt goed zijn site met het Nieuws over De Panne. Vandaar dat de link opgenomen is in de rechter kolom onder “Bevriende Sites”. Link>>>

– Het Duinpark zal ingehuldigd worden op zaterdag 17 augustus. Vanaf 9 uur zou er een ontbijthappening zijn (koffie en fruitsap aangeboden door de gemeente; pistoletjes  brengt iedereen zelf mee). Inhuldigingsplechtigheid om 11 uur.

In 1995 werd een mooi fotoboekje uitgegeven “Een Zomer aan Zee” door de Hollandse fotograaf Annie Van Gemert. Uitsluitend over ons cabineerfgoed op ons strand. De foto’s laten een blik zien van de kleine intieme interieurs van de strandhuizen.De inrichting van de cabines  met namen zoals  Richard, Zeebriesje , Kamba, Alain, Lili 8, Lekkerbek en Popeye weerspiegelt de  sociale klasse van hun bewoners.
Door  de kleine kleurrijke  ruimtes, de openslaande deuren en de gordijntjes is het alsof je een blik werpt in een poppenkast.Het contrast is zichtbaar tussen de  cabines op het strand en de moderne, maar annonieme appartementen op de achtergrond.

 

– Filmpje van Jef Logier over de Zeewijding in 1993.
Dan was dit nog een toeristische show

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Evenement, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

4 reacties op Herdenking gedeporteerden WO II

 1. Eddy Deboyser zegt:

  Ik herinner mij dat familieleden van Emiel Vileyn vroegen om een keramiek gedenksteentje uit de gevel van een af te breken woning te mogen uitnemen als aandenken aan de nooit terug gekomen gedeporteerde. Dit was begin 2004.
  Het keramiektegeltje bevond zich op de gevel van de geboorte? of verblijfs? woning van Emiel Vileyn in de Veurnestraat 115.
  Ik heb er toen onvoldoende aandacht aan gegeven, anders had ik minstens een foto genomen; het blijkt dat alle niet terug gekeerde gedeporteerden op hun ouderlijke woning dergelijk gedenksteentje hadden? of was dit het laatste?
  Moest de familie dit lezen, graag een fotootje voor het archief Panne Instituut.

  mooie reportage José.

 2. Rudy Kenis zegt:

  Ik vind het een prachtig initiatief dat deze gesneuvelden elk jaar herdacht worden.
  Maar ook dat de jeugd er zo intens mee betrokken wordt!
  Proficiat voor de initiatiefnemers.
  Zij die hun leven lieten voor onze vrijheid moeten we voor altijd indachtig zijn….

 3. Godfried Onraedt zegt:

  Met een gevoel van onmacht verneem ik via het flashbericht dat Roger Pinson overleden is, na zijn lange strijd tegen een ongeneeslijke ziekte. Goede reis, Roger, als volksvriend laat je vele vrienden na die nog veel aan je zullen denken. rust zacht….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.