Les Dunes de Flandre

IMG_5014Vlak over de grens wordt gewerkt aan een groots project: “Grand site des DUNES DE FLANDRE”. Op 13 december 2012 heeft de Franse minister van “Ecologie, du Développement Durable et de L’Energie” zijn akkoord gegeven om dit project te starten. Men hoopt aldus het label te krijgen van “GRAND SITE de FRANCE” (cf Baai van de Somme, Site van de kaap Blanc-Nez Gris-Nez, Pont du Gard…


IMG_5016In mijn gidsbeurten beklemtoon ik steeds dat de grote troef voor De Panne niet alleen zijn eigen uniek 750 ha groot natuurgebied is, maar dat we ook over de grens moeten kijken. Daar bevinden zich nog een 700 ha natuurgebied als voortzetting van onze duinen. Tussen De Nachtegaal en Leffrinkhoeke kan men ruim 16 km in het zand wandelen zonder op het strand of op de baan te moeten lopen Lees Grensoverschrijdende Dagwandeling >>>>
Een minimum aantal duinpannen zijn er afgesloten voor begrazing en ander natuurbeheer. Vandaar overal mooi bewegwijzerde paden. Zie het Wandelnetwerkplan van Nieuwpoort tot Duinkerke Bestel (6 euro)>>>


De natuurlijke overgang tussen het strand en de voorduinen is er meestal nog onaangeroerd  zodat men er hoge duinvorming heeft. Dat is de beste garantie voor een duurzame kustverdediging (alleen aan de Westkant van Malo-les-Bains heeft men zand opgespoten).

Naamloos

Bij springtij komt de vloedlijn tot tegen de duinen

Mooie foto opgestuurd door Noël Hoste (juist voorbij Sanatorium)

Mooie foto opgestuurd door Noël Hoste (juist voorbij Sanatorium)

Ook vindt men er nog grote intacte bunkers op het strand.

IMG_5017Of ganse forten in de duinen


Ook recent blootgekomen wrakken bij zeer laag water. (ook speciale gidsbeurten) Lees>>>

Vele Pannenoars en tweede verblijvers kennen het 5 km gedeelte strand tussen De Panne en Bray-Dunes.  Een ferme strandwandeling met een Picon pauze in Frankrijk is sinds lang een klassieker.  Sommige hebben ook wel eens de moed gehad om een gedeelte van de achterliggende “Dunes des Perroquet” te ontdekken. Maar het gedeelte tussen Bray-Dunes en Leffrinkhoeke is veelal onbekend of te ver te voet.

Vandaar een goede tip: wandel maar in 1 enkele richting en steeds met de wind van achter. (Dus meestal van Leffrinkhoeke of Zuidkote in de richting van De Panne). Voor de andere richting kan je beroep doen op de zeer vlotte DK-Bus Duinkerke-De Panne (met overstap op de Kusttram in het station van Adinkerke (!!!halte Moeder Lambic is afgeschaft!!). De bushaltes in Zuidkote en Leffrinkhoeke zijn niet ver verwijderd van het strand in tegenstelling tot Bray-Dunes (700 m).

Het zijn o.a. deze 700 ha natuurgebieden die volgens de website www.lesdunesdeflandre.fr,  een jaarlijks bezoekersaantal hebben van 500.000 noteren, dat men beslist heeft de procedure te starten tot erkenning  van “Grande Site de France” (reeds 14 dergelijk sites in 2014 in Frankrijk o.a. Mont Saint Michel). Procedure gestart eind 2012; duurtijd 5 à 10 jaar. Indien dat lukt zijn zware subsidies beschikbaar. Dit niet alleen voor natuur en natuursporten, maar ook voor bescherming van erfgoed en ander cultureel patrimonium. Op het lijstje staan o.a. de bunkers, het oude en het nieuwe Fort des Dunes, de Ferme du Nord (van het vroeger Sanatorium” lees>>>).

Keerzijde van de medaille zijn zeer strenge beperkingen o.a. in verband met ruimtelijk ordening (Loi Littoral) en natuurbescherming (Natura 2000). Dat lijkt te passen in de politiek van de nieuwe burgemeester van Bray-Dunes Catherine Verlynde die de immobilia wil beperken  (vb niet op centraal gedeelte Zeedijk).

Daarentegen betekent “Grand Site de France” ook veel meer toeristen aantrekken maar op een duurzame manier. Hiervoor is infrastructuur en herinrichting nodig. Deze studies zijn gestart in 2013. Zo zal ook meer verblijfsaccomodatie te bouwen zijn. Wellicht zal Malo-les-Bains daar een belangrijke rol in spelen. De zeedijk is daar momenteel in volle toeristische opgang en de nieuwe président de la Commaunité Urbaine de Dunkerque (CUD) Patrice Vergriete is van plan om te Malo zeer zwaar te investeren.

IMG_4843

Werken ter verlenging van de Zeedijk van Malo-les-Bains zijn gestart

In navolging van zijn verkiezingscampagne heeft hij nu reeds het ambitieus ARENA project van zijn voorganger stopgezet. De raming was 300 milj euro waarvan ongeveer 17 reeds zijn uitgegeven aan studies en aankoop van terreinen. Met een deel van dat geld zou hij willen de Zeedijk van Malo volledig vernieuwen (met o.a. grote ondergrondse parkings en nog veel meer).
DE BLIEDEMAKER heeft reeds meermaals aangehaald dat de “grote politieke aardverschuiving” bij onze buren zeker effect zal hebben voor De Panne. Niet alleen veel toeristen voor de “Grand Site de France” naast onze deur, maar ook meer samenwerking van toerisme Duinkerke met De Panne. In hun rapporten wordt immers ook veel nadruk gelegd op het transfrontalière karakter van de “site”, de meest Noordelijke van Frankrijk.

Voor meer uitleg bestond er vroeger een mooie brochure of download de mooie brochure>>>

Naamloos

Wordt gevolgd.
PANNESPROKKELS:

— Zoals te verwachten was het 4de maatjesfestival opnieuw een groot succes (ongeveer 450 deelnemers en dit niettegenstaande het mooie weer buiten).

IMG_5023
IMG_5030

IMG_5036 IMG_5026Voor een mooi fotoalbum van Will Versteene KIJK>>>>

– Er komen nog veel positieve echo’s binnen over de Champagnewandeling. (zie Pannesprokkels in vorig artikel). Opnieuw volgend jaar. Nog steeds niet duidelijk waarom de wandeling niet in de Houtsaegerduinen mocht?????

Meer foto’s Nieuwsblad>>>

Foto’s van Walter Carels>>>

 -Usine des Dunes  te Leffrinkhoeke lijkt gered van sluiting. Val Dunes (de treinwieladeling) is overgenomen door de Chinese groep MA Steel en zal voortaan MG Valdunes noemen . Ook Ascometal (de staalafdeling op dezelfde site) door een Franse groep (zal nu Asco Industries noemen). Het is de 4de overname in 15 jaar! Lees La Voix du Nord>>>>

OPEN KLIKKEN

OPEN KLIKKEN

 

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Toerisme. Bookmark de permalink .

8 reacties op Les Dunes de Flandre

 1. Marc Verloo zegt:

  Een zeer interessant artikel (niet alleen dit maar ook andere!) Zou u mij kunnen zeggen waar ik info kan verkrijgen om met tram/bus van De PAnne naar Frankrijk te rijden deze zomer?

  mvg Marc Verloo

  • Best op de website http://www.dkbus.com. Maar ook in de Dienst voor Toerisme De Panne. Om het uur vertrekt er een bus zowel uit Adinkerke als uit Duinkerke (laatste bus rond 21 uur). Voor gepensioneerden telt De Lijn kaart voor het gedeelte in Vlaanderen. Ticket naar De Panne is combiticket tot de halte “Golfstraat”. Zeer vriendelijke chauffeurs.

 2. Marcel Lassence zegt:

  Heel mooi en heel uitgebreid artikel over “Les dunes de Flandre”. Proficiat José.
  Marcel

 3. jpdegrave zegt:

  heel goe artikel bedankt voor het gedane werk

 4. Dank je zeer José. Zo’n schat aan informatie is echt welkom.

 5. Camiel Vanhoucke zegt:

  Jammer dat mijn (steeds oudere)knoken het moeilijk maken om nog zover te wandelen.
  Gisteren nog eens rondom de Krakeelduinen gewandeld. In deze tijd van het jaar, met zijn verscheidenheid van bloemen en allerhande kruiden, is het een lust voor oog en hart.

  • Brecht Thiers zegt:

   In dat geval : gewoon de bus naar Zuydcoote of Leffrinckoucke nemen, een wandeling ter plaatse maken – strand en duinen zijn er overvloedig aanwezig – en tenslotte met de DK bus naar Adinkerke terugkeren.

 6. belinda zegt:

  Mooie wandelroute … wij rijden gewoon met de auto tot daar en starten dan … nog veel natuur daar en rust. Joepie!
  Dank voor het mooie artikel… we hadden al de wandelkaart en het gebied ontdekt…. maar met een gids moet het nog beter zijn.
  Zuydcoote en Leffrinckouke zeker een aanrader…. Malo vergane glorie…. ( onze mening)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.