Evaluatie van de winter SAFE@DE PANNE (deel 1 van 3)

Het jaar 2020 zal een memorabel jaar blijven in ons geheugen. Een eerste golf van de Corona pandemie tijdens ons verlof in Tenerife Lees vanaf 4 delen>>. Een mooie zomer o.a. dank zij de SAFE Summer van de gemeente DP Lees>>>. En nu een tweede voorspelde golf in de herfst. Hopelijk geen derde golf in 2021 zoals de directeur Marc Noppen van het UZ Brussel beweerde (op DE AFSPRAAK van vrijdag). Lees ook veel analogie met de Spaanse Griep van 100 jaar geleden>>>>
We zijn er dus nog niet vanaf!

Vandaar dat de gemeente verder moet denken i.p.v. het wegnemen van het “corona circulatieplan” op 15 november, het einde van het herfstverlof. Men plant dit zelfs voordat een openbare evaluatie uitgevoerd wordt (alleen zal er vóór de gemeenteraad van 9 november door de raadsleden vragen kunnen gesteld worden. Maar intussen uitgesteld). Nochtans zijn er meerdere van deze inrichtingen die een blijvend karakter zouden kunnen hebben een aanloop naar de vernieuwingen in de Zeelaan-Bad met de nieuwe beloofde voetpaden.

Corona verkeerscirculatieplan

Periode 1 eerste golf vanaf begin maart:
In de eerste golf is België de wereldkampioen geweest in het aantal doden (meer dan 10.000 op 11,7 milj inwoners). Terugkomend van Tenerife verwonderde dat me niet. In Spanje werd op 15 maart de NOODWET afgekondigd zonder voorafgaandelijk palaver. ALLES was direct streng. De Guardia Civil was uiterst streng (max 1 persoon op straat alleen voor strikt noodzakelijke verplaatsingen, idem met auto). Dit creëerde een soort oorlogssituatie temeer doordat men rondreed met radiowagens. Wat er afgeroepen werd verstonden we niet op uitzondering van de laatste zin “Stay home!”.
Toen we na 38 dagen gerepatrieerd werden naar België keken we stom verbaasd (op 21 april). Iedereen liep hier zeer relax op de straat en overal werd gebabbeld in de Zeelaan en op het Marktplein.
De sfeer was dus anders dan in Spanje waar iedereen schrik had om nog buiten te komen alleen door het feit dat ze leeg waren. Het was er ook zeer streng (direct boete bij overtredingen, alle winkels moesten draadloze betaalterminal hebben, handschoenen verplicht bij ingang van ieder voedingswinkel…. Deze maatregelen moesten misschien niet zo streng zijn maar de resultaten in de Madrid-regio waren direct spectaculair. Het werkte! Het was immers een NATIONAAL NOODPLAN rechtstreeks ingevoerd door de president. In België moet men eerst overleggen met de regio’s en….. vele reglementen uitschrijven met al de discussie vandien.

Periode 2 eerste versoepelingen:
Vanaf 4 mei heeft men in België de maatregelen beginnen verspoelen. De virologen wezen erop dat het virus nog niet weg was maar van zodra het aantal besmettingen/100.000 inwoners kleiner was dan 50 heeft de politiek versoepelingen toegestaan weliswaar aanvankelijk in overleg met deze virologen. Het Lokaal Bestuur De Panne heeft zich juist voor de zomervakantie op een schitterende manier voorbereid op grote toevloed van toeristen door een zeer goed doordacht “SAFE summer” programma. BRAVO! Er kwamen enorm veel positieve reacties door de vakantiegangers. De éénrichting Zeelaan-Bad aan 30 km/h met fleurige terrassen.
Niettegenstaande er zeer veel volk naar de kust gekomen is, werd blijkbaar geen enkel gedomicilieerde inwoner positief getest sinds 5 mei.  Lees brief van de burgemeester van 22 augustus>>>>
Men was er terecht trots op en het circulatieplan zal daar wellicht toe bijgedragen hebben. Maar de echte evaluatie moet nog volgen. Hieruit kan nu ook reeds één en ander beslist worden voor volgend jaar. Want we zijn er nog niet vanaf van dit beestje. Ook volgend jaar zal nog niet steeds geen normaal jaar zijn.

Waarom zet men op 15 november het circulatieplan terug op nul en worden de éénrichtingen van het corona-verkeersplan reeds verwijderd? Een beetje optimistisch.

Periode 3 tweede golf:
Vanaf begin september (terugkeer verlof + openen scholen) beginnen de besmettingen terug fel stijgen. Op 15 september komt er ALARMroep van dr virologen voor strenge maatregelen.

De Panne is de beste van de Westkust maar ook hier schieten de cijfers pijlsnel omhoog

Volgens de Europese statistieken van 31 oktober staat België er zeer slecht in het aantal gemeten besmettingen/100.000 inwoners (14 dagen cumulatieve getallen)
België 1.497; Frankrijk: 742; Nederland: 748 en Duisland: 195
Dus Frankrijk en Nederland ongeveer op de helft en Duitsland op bijna 1/10.
Frankrijk met de helft zoveel besmettingen gaat reeds vanaf vrijdag 30 oktober in strenge lockdown (GEEN niet-essentiële verplaatsingen). Maar op de zaterdagmarkt van DP en ook in de Zeelaan-Bad loopt kris-kras veel volk rond. De groene voetjes (gingen blauwe worden) worden en worden nu niet meer gevolgd. Men ziet duidelijk het effect van “geen couchers” meer. Maar vanaf zondag zouden er opnieuw 4 jobstudenten komen voor het herfstverlof. Ook voor het kerstverlof zouden coaches voorzien worden. Dit steunende op de positieve effecten van SAFE Summer Lees punt 5 op evaluatie-safe-summer>>
Immers zeer veel appartementen zijn verhuurd of bezet door tweede verblijvers. Vandaar ook veel volk op de zaterdagmarkt.

Zaterdagmarkt van 31 oktober 2010 vanaf 6de verdieping

Veel mensen blijken zich niet bewust van de risico’s. De overtredingen van max 4 personen en SD van 1,5 m zijn frappant. Ik dacht dat men nu zeer streng zou optreden. Geen politie gezien op de zaterdagmarkt en wellicht zal op deze zaterdagmorgen geen PV opgesteld geweest zijn.
“Allé Vooruit…”. Men denkt dat het anderen zijn die besmet worden. Maar op vandaag 31 oktober zitten we met een Reproductiegetal (bij de hier gedomicilieerden) van 2,43 voor DP. Lees voor rechtstreekse link naar de dagelijkse statistieken voor DP>>>>

Vanaf zondagavond 2 november komen we opnieuw in een “zachte lockdown” situatie op zijn Belgisch. Onaanvaardbaar waarom het zo lang geduurd heeft om dat te beslissen tegen alle adviezen van de virologen in (op uitzondering van prof Lieven Annemans, gezondheidseconoom).

Chronologie COVID-19 België Lees>>>

Persoonlijke conclusies

We zullen deze tweede “zachte lockdown” moeten doorspartelen met nog meer voorzichtigheid dan de eerste golf. Temeer doordat we nu te maken met een gemuteerd virus dat zich sneller hecht en hierdoor meer besmettelijk is dan de eerste Chinese variant die intussen in China volledig verdwenen is. We hebben te doen met een variant die zich sneller verspreid. Alles doet denken aan de “tweede golf” van de nog veel ergere pandemie in 1918 door de Spaanse Griep. Dit was ook in de herfst. We zitten ook in een ongunstig jaargetijde: nl. de herfst waarbij de mensen minder buiten leven (in de tuin)
Toch wordt aangeraden om dagelijks een wandeling of een fietstochtje te ondernemen (voor senioren geen wind-op-problemen met een elektrische fiets). In onze Westhoek zijn we hiervoor extra verwend dank zij ons strand en een netwerk van prachtige wandelwegen.
HOU AFSTAND maar ga toch naar onze natuur via veilige rustige straten. Hou ook rekening met de wind die er hier altijd is. Misschien is 1,5 m onvoldoende indien men windafwaarts staat. Vermijd ook de grootwarenhuizen in de Zeelaan-Bad op drukke momenten (uitgezonderd de Lidl waar veel plaats + shoppingkar verplicht (nu zelf ontsmetten)).
Hopelijk kunnen onze coaches de toeristen de tweerichting terug laten respecteren. In de verlengde herfstvakantie wordt verwacht dat veel volk naar de kust zal komen temeer vanaf dinsdag het zonnig windstil weer voorspeld wordt. Geen probleem indien ze veilige afstand respecteren en iedereen op de Zeedijk en Zeelaan opnieuw in 1 richting wandelt. Spijtig dat de “biggenribbetjes” op de Zeedijk weggenomen werden en spijtig dat men terug gocarts toelaat.

Het heeft ook geen zin om het verkeerscirculatieplan terug op vroeger te zetten op 15 november. Wellicht zijn er commercanten die vragende partij zijn. Maar dat heeft nu geen zin meer. Tot 15 december zijn bijna alle winkels dicht. Dan komt zeer snel het Kerstverlof met hopelijk versoepelingen. Is dit zo dan zullen traditioneel zeer veel “tweede verblijvers” naar DP komen en zal men blij zijn nog de veilige zomersituatie te hebben.

Spijtig dat het 1 richtingsverkeer op de Zeedijk opgedoekt wordt
Oppassen: Bij hoog water DRUK op het wandelpad op de “duinvoetversteviging”

Over DE BLIEDEMAKER

"Teruggespoelde" echte Pannenoar sinds 1993. Vroeger burgerlijk ingenieur bij ELECTRABEL, nu zelfstandig natuurgids. Het e-mail krantje DE BLIEDEMAKER is gestart in september 2005
Dit bericht werd geplaatst in Varia. Bookmark de permalink .

8 reacties op Evaluatie van de winter SAFE@DE PANNE (deel 1 van 3)

 1. Romain Baertsoen zegt:

  Zeer goede analyse van onze vriend José. Zeker een toekomstige kandidaat als ‘KRAK’ van De Panne.

 2. Carine Ligneel zegt:

  Er is geen controle genoeg en inderdaad de toiletten moesten gebleven zijn zeker voor de vakantieperiodes, toeristen worden niet geweerd maar kunnen niet naar het toilet

 3. Belinda De Wilde zegt:

  Daarnet ‘wakker op zondag’ ATV gezien. Dr Beaucourt ( spoedarts bij rampen)zou veel strengere maatregelen nemen. Veel kritiek op de zondag koopdag . De pandemie zal ons nog zeker 6md achtervolgen.
  Samen gevat.

  • Vandaag ook vrij druk in de Zeelaan. Op de begraafplaats VEEL bloemen maar bijna GEEN mensen. Rond 15:30 was ruim parkingplaats vrij op de 2 parkings. In de omgeving van de DUINPANNE stond alles vol geparkeerd. Vooral wandelaars.

 4. Pascal Demuysere zegt:

  Te veel wandelaars in het duinengebied.
  Naar huis teruggekeerd.
  Afstand 1.5 meter op vele Plaatsen niet te respecteren.
  Geen controle gezien. Waar waren de boswachters?

  • Inderdaad zeer druk geweest aan de hoofdingang Westhoekreservaat. Wel een mooie reclame voor onze mooie natuur maar niet Corona-veilig.
   We hebben in de week 1 boswachter, Johan Lamaire (0473 92 79 13), voor al de ANB+ oosthoek natuurgebieden van DP. In het WE is ook om beurt 1 van wacht voor de ganse kust. Maar wat kan hij doen? Wat zijn zijn bevoegdheden wat betreft Corona? Toen ik geweest ben zondag 8 november was het doenbaar (veel huurders voor de vakantie waren al terug naar huis). Overal zijn de natuurreservaten blijkbaar overrompeld geweest (cf ook de Blankaart).
   Veel van die” eerste keer wandelaars” komen zeker nog terug naar DP.
   Goed voor de Lokale Economie (later) en mooie reclame voor onze natuurgebieden. Twee bevoegdheden van schepen Stef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.